Trener-2 kurs med gode innspill, diskusjoner og erfaringsutvekslinger

Postet av Norges Orienteringsforbund den 31. Okt 2023





Image



10 kursdeltakere fikk med seg både nyttig og faglig input, erfaringsutvekslinger og gode diskusjoner underveis i helgens trener-2 kurs som var lagt til lokaliteter ved Ullevål stadion.  Herfra ble det både undervisning og praktiske økter på sprintkart og i gymsal.

Tema lørdag dreide seg om o-teknikk, metodikk og analysearbeid, godt ledet av trenerutvikler og Bækkelagstrener, Eskil Gullord. Deltakerne fikk praktisere på kart med ulike spritmomenter og øvelser i området mot Sogn.  I forkant hadde det vært en digital kurskveld med gjennomgang av verktøyer og hjemmeoppgaver med bruk av OCAD for å lage gode og avanserte o-tekniske momentøkter, Running wild som treningsverktøy i sprint-o og Livelox for analyse av o-løp. Lørdagen ble bl.a brukt til å dele og diskutere momentøkter som kursdeltakerne hadde lagd hjemme og bruk av de ulike verktøyene.    

Søndag var første del viet til treningslære og treningsplanlegging i orientering der juniorlandslagstrener , Håvard Haga, ledet seansen med nyttige innspill og delte av sine erfaringer om trening av ungdom og juniorer. Treningsprinsippene, arbeidskrav og kapasitetsanalyse ble spesielt tatt opp og ulike utfordringer hos utøvere i vekst og utvikling ble diskutert.  
Siste del søndag var satt av til Idrettsskader og skadeforebyggende trening, ledet av fysioterapeut og Konnerudløper Therese Haare. Her var det også lagt inn en praktisk økt i sal med basis øvelser for utvikling av god koordinasjon og skadeforebyggende øvelser.   


Det var en fornøyd kursgjeng som etter endt kurshelg reiste fornøyde hjem med inspirasjon og motivasjon for trenerpraksis i egen klubb.


Bli med på de neste kursene
Det var den o-spesifikke delen i trener-2 kurset som ble gjennomført i helgen. I januar starter den fellesidrettslige delen i kurset der vi samarbeider med friidrett og triatlon. Invitasjon til denne delen legges ut i begynnelsen av november og da er det åpent for nye deltakere å bli med.  

Vi oppfordrer flere til å ta trenerkurs, både trener-1 og trener-2 og få nyttig erfaringsutveksling med andre, faglig input og inspirasjon til treneroppgavene.


Det er fortsatt et par dager igjen av påmeldingsfristen for trener-1 kurs i Oslo og Bergen, se info og påmelding i Eventor/forbundsaktiviteter her: https://eventor.orientering.no/Activities?organisationId=2

  

Image


Image








Bli med på trener-1 kurs – flere kurstilbud i høst og vinter

Postet av Norges Orienteringsforbund den 31. Okt 2023


Norges Orienteringsforbund inviterer i samarbeid med o-kretser og klubber til trener 1 kurs flere steder i høst 2023 og vinter 2024.  

Følgende Trener-1 kurs er satt opp:

  • Sandvika, Bærum, starter 18.-19. november (del 1) og 27.-28. januar (del 2). Påmeldingsfrist 2. november. Se invitasjon HER 
  • Bergen, starter 18.-19. november ( del 1) og 20.-21. januar (del 2). Påmeldingsfrist 2. november. Se invitasjon  HER
  • Stange, Innlandet, starter 17.-18. februar (del 1) og 16.-17. mars (del 2). Påmeldingsfrist 1. februar.  Se invitasjon HER  

 

Deltakere:
Kursene er åpne for deltakere fra hele landet som vil lære mer om trening og trenerrollen for barn og ungdom. Nedre alder for kursdeltakere er 16 år (fylle 16 år i året kurset avsluttes).
 Trener-1 kurset har fått gode tilbakemeldinger fra tidligere deltakere.


Mål med kurset:

 Kurset tar sikte på å gi opplæring i hvordan du på en god måte opptrer som trener for barn og unge og hvordan best mulig tilrettelegge aktiviteter og treningsøkter med hovedvekt på alder 8-14 år. 

 
Kurset har stort fokus på praksis, med opplæring i ulike og varierte øvelser og leker for orientering.


Forkunnskaper:

 Ingen spesielle krav utover generell interesse for trening og treneroppgaver for barn og unge og kjennskap til orientering.


 Påmelding til alle tre kursene gjøres i Eventor/forbundsaktiviteter: 

https://eventor.orientering.no/Activities?organisationId=2  (velg det kurset som er aktuelt for deg) 

 

Spørsmål eller ønsker om kurs: Kontakt Lene Kinneberg, lene.kinneberg@orientering.no

 




Infomøte på WANG Toppidrett Oslo mandag 6. november!

Postet av Norges Orienteringsforbund den 31. Okt 2023


Mandag 6. november kl 17-18 er elever født 2008 med foresatte invitert til et informasjonsmøte på WANG Toppidrett Oslo.
 
 
 Dette er i WANG Toppidretts lokaler i Hansteens gate 8, Oslo.
 
 Skolen presenterer sitt tilbud, med påfølgende mulighet for spørsmål.
 

Se mer informasjon i innbydelsen:  her


 Gi tilbakemelding på om du ønsker å delta til:
 
 Bojan Blumenstein: bojan.blumenstein@wang.no




Webinar - Georeferering av O-kart for TurO-arrangører

Postet av Norges Orienteringsforbund den 30. Okt 2023


 

Norges Orienteringsforbund inviterer turo-arrangører og ansvarlige for kartproduksjon i klubben til et digitalt kurs om georeferering av kart.

Interessen for å bruke stedsposisjon (blå prikk) på kartet har økt betraktelig blant TurO-deltakere, og behovet for georefererte kart er blitt enda større. Fra Livelox til samarbeid med jaktlag og redningsoppdrag, gir georefererte kart også en uvurderlig fordel i TurOrientering. Så derfor ønsker vi at våre O-kart blir georeferert.

Kurset tar sikte på å hjelpe å forstå hvordan georeferering utføres og er utformet for turo-arrangører, kartansvarlige og administratorer for turorientering, og det er gratis å delta.
 
 Vi oppfordrer alle som har et ansvar for o-kartene til å delta og lære om georeferering. Kurset representerer en unik mulighet til å utvide kompetanse og forståelse for georeferering av O-kart, samt til å oppdatere klubbens kart for å imøtekomme dagens behov. Med en økende interesse for å dra nytte av teknologi og stedsinformasjon, er dette kurset et viktig skritt i å sikre at våre O-kart holder tritt med moderne krav. Vi forstår at mange klubber sitter med eldre kart som trenger en oppdatering. Dette vil vi også svare på i kurset.

Vi har to eksperter på kart som kursholdere; Terje Mathisen og Bjørge Solli. De vil guide deg gjennom prosessen med georeferering og dele sin kunnskap for å forbedre kartene dine.

Kursdetaljer:

  • Dato: Mandag 13. november
  • Tid: Kl. 19:30-20:45
  • Plattform: Meet

 

Påmelding: 

For å melde deg på kurset og finne mer informasjon, besøk

kurs_13nov_2023-_invitasjon_til_hvordan_georefere_turo-kart.pdf (orientering.no)

Spørsmål om kurset kan rettes til Jörgen Mårtensson Jorgen.Martensson@orientering.no

eller Ninni T. Jonsson, Ninni.Jonsson@orientering.no

 

La oss sammen gi våre O-kart den oppgraderingen de fortjener, og sørge for at de er klare for fremtidens TurOrientering.

Kursdeltakere må ha Ocad installert for å georeferere Ocad-kartet.

Det er mulig å be om en 14 dagers gratis trial her: https://www.ocad.com/en/trial/ (Orienteering Edition).

Vi vil legge ut kart som vi benytter under kurskvelden, en OCAD-fil, på en lukket adresse som vi sender til påmeldte. Slik at du kan laste kartet ned på forhånd!

 

Velkommen til kurs!




Oppstart av Mentorprogrammet for å få med flere kvinnelige ledere og trenere!

Postet av Norges Orienteringsforbund den 30. Okt 2023



Norges Orienteringsforbund inviterer til oppstartsamling av Mentorprogrammet for å få med flere kvinnelige trenere og ledere.

Vi inviterer alle som ønsker å bidra som mentorer i Mentorprogrammet til Trondheim 2.-3. desember!

Fokusområder under samlingen vil være:

-         Nettverksbygging med andre trenere og ledere innen Norsk Orientering.

-        Erfaringsutveksling og syn på ulike situasjoner som kan oppstå for en trener eller leder.

-        Hva kan du forvente av Mentorprogrammet.

-        Drøfting rundt hvordan få med flere kvinnelige ledere og trenere.

-        Perspektiver og opplevelser fra aktive utøvere.


Se mer info i innbydelsen:  her


Påmelding gjør du i Eventor: her

Påmeldingsfrist 13. november 2023 kl. 23:59!







Ski-o landslaget med samling på kunstnsø i Idre: «Viktig å ha fokus på teknikken!»

Postet av Norges Orienteringsforbund den 29. Okt 2023



Over: Bjørnar Kvåle

Under: Jørgen Baklid


Image


- Det blir første gang på ski i år, eller denne sesongen, så det blir viktig å komme inn i teknikken. Gå riktig, sier Bjørnar Kvåle.

Ski-o landslagsmannen prater om det som venter for ham – og resten av ski-o landslaget – den kommende uken i Idre.

Det staves kunstsnø, og skal gi ski-o løperne mye å glede seg over, mange timer moro og gjerne også litt blodsmak dagene fremover:

- I starten blir det nok en del intensitet 3, så – mot slutten – drar vi vel på med noe intensitet 4, slik at vi også får pustet litt, er ordvalget til Kvåle.

Men det er hevet iver enhver tvil hva det handler om når en får «det hvite gullet» under skisålene:

- Mengdetrening, slår Kvåle fast – før han fortsetter:  

- Vi må bruke tiden på mye skigåing, men samtidig får vi håpe at været blir slik at vi kan ha løping som fin avveksling.


En kar som ikke har gjort stort annet enn å løpe siden forrige ski-o sesong er verdensener Jørgen Baklid – sist sett på sprintdistansene både under EM i Italia og Euromeeting i Skottland:


- Jeg har ikke gått så mye på ski som ønsket hittil i høst, så målet for samlingen blir mest mulig skigåing, sier han – og er da samstemt med landslagskollega Kvåle.

Men der Kvåle er ski-o løper på sin hals og har sine timer på rulleski gjennom vår, sommer og høst, hopper Baklid rett fra sommeridrett – med løping – til vintervarianten, uten at han frykter belastningsskader i iveren etter å være på bakskia til de andre:

- Jeg er mer redd andre veien, på våren når jeg går fra ski til løping. Men det kan bli noe i skuldrene nå også, uten at jeg er veldig bekymret for det.

I fjor opplevde han imidlertid at de andre ski-o gutta var steget foran ham med ski og staver da han kom rett fra o-løypa:

 - Generelt føler jeg at jeg er bedre og nærmere de andre i år enn hva jeg var i fjor på samme tidspunkt. Da var jeg helt håpløs på høsten.


- På samlingen med ski-o landslaget rett etter verdenscupen i Sveits i fjor ble jeg virkelig «gruset» av de andre, men da må jeg ha vært syk – eller noe, for jeg har aldri tidligere opplevd det så ille.

- I høst har jeg ikke vært så dårlig

- Etter EM i orientering tidligere i høst kom jeg rett til staketest i Holmenkollen – på forrige samling – og da var jeg ikke så langt bak.


Når en vet hvordan vintersesongen ble for Baklid i fjor – med verdenscupseier sammenlagt og mesterskapsgull – er det med andre ord konkurrentene som bør få en bekymringsrynke i panna av «føremeldingen» fra verdenseneren.

Kvåle fikk også sitt definitive gjennombrudd internasjonalt i fjor – med verdenscupseier på direkten i første konkurranse i verdenscupen.

Det legger lista for kommende vinter, samtidig som ønsket er å være «toppet» under VM-dagene i Østerrike i slutten av januar:

- Jeg føler at jeg er i rute med tanke på vinteren, sier han selv – og legger til:

- Men slik planen er lagt opp nå har jeg «flyttet» litt på formtoppen for å være best mulig under VM.

Hva sikter du mot på VM?

- I fjor var jeg helt på toppen en gang, og jeg skal ikke legge skjul på at det frister å gjenta det, sier karen fra Brandbu.

Både han og resten av ski-o landslaget vet at slike resultater ikke kommer av seg selv, noe som er den beste garanti for at det blir tidlig opp og mange timer i kunstsnøløypa de kommende dagene.






Søknad til juniorlandslaget i 2024!

Postet av Norges Orienteringsforbund den 29. Okt 2023





Juniorer som ønsker å være en del av Norges Orienteringsforbunds juniorlandslag i 2024 må sende inn søknad innen søndag 29. oktober.

Om en vil være med på juniorlandslaget er det et krav å levere søknad, det er også ønskelig at alle juniorer med ambisjoner om representasjonsoppgaver i 2024 sender inn søknad.

Dette er en fin måte for den enkelte til å evaluere sin sesong, samtidig som det gir utviklingsansvarlig i Norges Orienteringsforbund, Håvard Haga, en god mulighet til å bli bedre kjent med den enkelte utøvere og deres premisser for sin satsting.

Søknadsskjema finner du:  her
  

Det sendes til

Havard.Haga@orientering.no


Fristen er – som nevnt – søndag 29. oktober!






Sunn Idrett konferanse 2023!

Postet av Norges Orienteringsforbund den 29. Okt 2023




Sunn Idrett inviterer til gratis digital konferanse onsdag 1. november fra kl 18 – 20:30.

Program

18.00 – 18.05: Velkommen v/ Sunn idrett 

18.05 – 18.30: Vekst og utvikling  v/Eirik Halvorsen Wik, PhD, Stellenbosch University, Sør-Afrika

  • Hvordan ser “vanlig” vekst og modning ut?
  • Hvordan kan modning påvirke prestasjon?
  • Hvordan kan vi minimere risikoen for skader blant utøvere i vekst?

18.35 – 19.00: Tilskudd og trender  v/ Siri Bynke, Rådgiver Antidoping Norge 

  • Trender i bruk av preparater
  • Risikofaktorer man bør være oppmerksom på
  • Hvordan du kan bidra i det forebyggende arbeidet

Pause 

————————————————————————– 

19.15 – 19.40: Relativ energimangel i idrett v/ Monica Klungland Torstveit, Professor Universitetet i Agder 

  • Hva er Relativ energimangel i idrett?
  • Årsaker og hvem er i risiko?
  • Hva er tidlige tegn og symptomer, og hvordan følge opp?
  • Hva er langtidskonsekvensene?

19.50 – 20.15: Kroppsbilde og kroppsmisnøye i idrett v/ Christine Sundgot-Borgen, Postdoktor ved Regional Seksjon for Spiseforstyrrelser, OUS

  • Kroppsbilde hos unge utøvere
  • Hvor går grensen mellom et sunt og usunt fokus på kropp, mat og trening?
  • Hvordan kan du fange opp og snakke med utøvere som ser ut til å ha utfordringer?

20.15- 20.30: Oppsummering & avslutning 

 
Les mer og meld deg på innen 29. oktober: her


Om du ikke har anledning til å delta den aktuelle kvelden, så kan seansen sees i opptak på Sunn Idretts hjemmeside.







Mye spennende på programmet under kommende ukers digitale kompetansekvelder

Postet av Norges Orienteringsforbund den 28. Okt 2023


Førstkommende mandag kl 1930 går startskuddet for to uker med totalt 16 kveldswebinarer med et variert og spennende program. Her er det mulig å finne tema for enhver smak og interesse , selvfølgelig knyttet til orientering.  Totalt 24 innledere/foredragsholdere er klare for å bidra og inspirere fra mandag til torsdag på kveldstid i to uker. 


 Det viktigste nå er å sørge for å melde seg på! For de to første webinarene må dette skje innen 30. oktober kl 1200. Da vil de påmeldte være sikret at de får e-post med lenke til teams for de to aktuelle webinarene.    

Påmelding gjøres her: https://eventor.orientering.no/Activities/Show/5282

 

Vi starter første kveld med tema og tittel «vi lykkes med rekrutteringsarbeidet». OL Vallset/Stange har vokst fra lav aktivitet til et «blomstrende» klubbmiljø og vil fortelle sin suksesshistorie. Deltakere på dette webinaret vil i tillegg til å lytte få gode muligheter til å både diskutere og dele erfaringer i digitale grupperom i tillegg til spørsmål og innspill i plenum.
 Parallelt vil det foregå et webinar som tar for seg økt hyppighet av diagnosen stressreaksjoner, hvordan en kan forebygging og hvordan kosthold og helse spiller inn.  

 

Vi håper å passere 250 påmeldte totalt. Enkelte webinar har pr i dag kommet opp i langt over 100 påmeldte og det er klart at noen temaer er mer populære enn andre. Spesielt tema som omhandler trening og mestring av o-teknikk, treningstips og bruk av analyseverktøy. Men vi håper at folk også velger å bli med på tema som er litt nytt og ukjent for dem og kanskje får med seg ny inspirasjon.
 
 Bl.a. vil vi nevne webinar C tirsdag 31. oktober der unge arrangører fra årets sats UNGt arrangement vil presentere spennende arrangementer som appellerte spesielt til ungdom. Har vil de unge fortelle om erfaringene i arrangørrollene som løpsledere, løypeleggere, teknisk ansvarlige og markedsførere, verd å få med seg. 

Onsdag 1. november vil vi også anbefale å bli med på webinar F  der du vil få et perspektiv på hvordan det er å være nybegynner og døv samt høre om et spennende prosjekt om orientering for blinde og svaksynte. 

Mandag 6 november oppfordrer vi alle klubber som arrangerer turOrientering og nye arrangører til å delta på webinar J der man bl.a. vil få presentert resultater fra brukerundersøkelse fra Tur-O-klubben og høre verdifulle tanker om synlighet, standardisering og samarbeid fra Trond Cato Martinsen i Konnerud IL. 

Både sykkel-O , tirsdag 7. november og ski-O , onsdag 8. november , er spennende grener som nå er i vinden. Vi ønsker å få opp flere arrangørmiljøer , noe som bl.a. vil bli satt fokus på og diskutert i disse webinarene. 

Vi håper selvfølgelig at mange vil høre på og få muligheten til å stille spørsmål til den nye idrettspresidenten, Zaineb Al Samarai, på siste dag av kompetanseukene, torsdag 9. november. 

 

Alt dette og flere spennende tema kan du sjekke ut i programmet her: http://www.orientering.no/media/filer_public/cb/95/cb95d94d-f482-4bf0-959f-f66c5449ad49/brosjyre_kompetansekvelder_nof_2023.pdf

 

Deltakelse er gratis!           

  

Spørsmål om kompetansekveldenelene.kinneberg@orientering.no 

 




Ønsker forslag til gode kandidater til Årets trener og Rekrutteringsprisen!

Postet av Norges Orienteringsforbund den 28. Okt 2023


Norsk Orientering fortsetter tradisjonen med å hedre enkeltpersoner og klubber ved å tildele priser innenfor ulike kategorier også i 2023.

 

Året har vært preget av mye god orienteringsaktivitet både lokalt, regionalt og nasjonalt og det er mange som fortjener å bli hedret med en pris for sin innsats. Dette kan du være med å påvirke ved å sende inn ditt begrunnede forslag på de aktuelle prisene.  

For noen priser baserer kåringen seg på innsendte forslag ut fra gitte kriterier, og vi søker med dette gode kandidater til følgende priser:

 

Rekrutteringsprisen – Se kriterier:  her


 Årets trener - Se kriterier: 
 her

 

Frist for innsending av forslag til hver av de nevnte priser er 15. november!


 Prisvinnere vil bli offentliggjort i slutten av november. 




Gode diskusjoner under Kretsledermøtet!

Postet av Norges Orienteringsforbund den 27. Okt 2023





Etter innledning fra president Leif Størmer og generalsekretær Øystein Hildeskor ble det valgt ordstyrer og øvrige funksjonærer under dagens Kretsledermøte på Gardermoen.

Se saksliste: her

Det var ingen vedtakssaker på sakslisten, dermed var det «bare» drøfting og informasjon på agenda denne siste fredagen i oktober.

Like vinnertider for damer og herrer (6.1) ble diskutert, og det ble delt erfaringer med hvordan dette er opplevd ute i kretsene.

Deretter fortsatte en med Ungdomskomiteen (6.2), hvor det er et spørsmål om denne skal «leve videre» i Norsk Orientering. Her ble de fremmøtte delt inn i grupper – som diskuterte dette – før en delte gruppenes meninger med hele «salen».

Kartarkiv (6.3) har vært en noe en har jobbet med en lang tid og OMaps var brukt. Dette var ikke tilfredsstillende, og dermed har en jobbet videre mot andre leverandører og alternativ nå har en landet på at Norkart skal levere et kartarkiv, men nå står det på finansieringen av dette.

Mulige løsninger for en finansiering ble diskutert, og som det ble sagt; «det er litt artig når det ikke er full enighet om alt».

Heatoppsett NM mellomdistanse (6.5) har det vært mye synspunkt på de senere årene, og derfor har en nå sett på løsninger for å få mest mulig likt nivå i de ulike heatene.

Forbundsstyrets forslag til endring:
I stedet for å trekke heatfordeling skal gjeldende «seedingsranking mellomdistanse» benyttes til å fordele påmeldte løpere i heatene.

Heatfordeling gjøres slik – rekkefølge på seedingsranking blant de påmeldte:

Image


Regelen om at de 5 best rangerte i hvert heat starter i siste halvdel beholdes.

Kretsledermøtet synes dette var et bra forslag, og denne endringen ble mottatt med positivitet og anerkjennende nikk.

Paraorientering (6.4) ble presentert av fagansvarlig for dette i Norges Orienteringsforbund, Lone Brochmann. Deretter var det diskusjon i grupper om hva som bør gjøres for å løfte dette i hele Norsk Orientering.

Denne diskusjonen ga gode innspill i plenum.


Ny nettside med presentasjon av standard for kretssider (6.7) – her kom leverandør, Bloc, for å presentere oppsettet av nye nettsider for kretsene.

Kretsene kom deretter med innspill på hvordan de ønsker at dette arbeidet skal tas videre til nye hjemmesider.


Turorientering og stolpejakt (6.6) er noe som alltid engasjerer. Fokus under dagens Kretsledermøte var at en ikke skal «gå i beina på hverandre» og bli konkurrenter.

Kretsene ble utfordret på sine tanker angående turorientering og stolpejakt.

Hele essensen var hvordan turorientering og stolpejakt kan spille sammen på best mulig måte.

 
Etter drøftingssakene, var det informasjonsaker og her startet en med Status fra toppidretten (7.1) som ble presentert av toppidrettsansvarlig i styret, Hanne Staff.


Avslutningsvis fortalte president Leif Størmer om forbundstinget i mars 2024, nærmere bestemt 16. – 17. mars (7.2). Han gjorde da oppmerksom på forslagsfristen – som er lørdag 6. januar 2024. Det er også viktig å allerede nå tenke gjennom om det er personer en ønsker seg i ulike verv i styret, komiteer og/eller utvalg.

Det har vært gjennomført en Klubbundersøkelse (7.3) i høst. Denne fortalte Lene Kinneberg om, før president Leif Størmer avsluttet dagens – og høstens – Kretsledermøte på vei ut i oktoberkvelden.


Men det er mye mer moro i vente, bare ta en titt på hva som venter under de digitale kompetansekveldene: her






Inviterer til åpen sprintsamling i Oslo i slutten av november!

Postet av Norges Orienteringsforbund den 27. Okt 2023



 24.-26.november arrangerer forbundet- sammen med lokale klubber - åpen sprintsamling sentralt i Oslo.
 
 Vi ønsker å tilby fire sprintøkter av høy kvalitet og forhåpentligvis god stemning.
 
 Påmelding og økter vil være åpne for løpere fra og med 15 år kommende år (2009 årgang) som har plan om å enten løpe hovedløp, norgescup eller NM. Denne begrensningen er gjort av hensyn til praktisk gjennomføring av øktene.
 
 Landslaget vil ha oppstartsamling dagene i forkant av sprinthelga, så vi håper på topp matching også fra landslagsløperne.
 
 Logistikk og overnatting ordnes av den enkelte.
 
 I utgangspunktet skal det være relativt enkel kollektivtransport med t-bane, buss eller trikk til alle økter.
 
 Program (her kan det komme endringer):
 • Nattsprint - Frognerparken – 5-6 km hardøkt – Tommaso Scalet (Heming)
 • Parøkt - St.Hansparken/Vulkan – 6-8 km rolig – Anders Nordberg (NOF)
 • Intervall - Pilestredet 5 x 1 km hardøkt – Håvard Haga (NOF)
 • Knockout – Løren 3 x 2 km hardøkt – Rasmus R Theisen (Nydalen)
 
 Tanken er at øktene 1, 2 og 4 er hardøkter, mens økt 3 er tenkt i rolig tempo.
 
Påmelding ordner du i Eventor: her


Påmeldingsfrist 20. november!
 

Se fullstendig innbydelse:  her
 
 
Facebookarrangement: PM, starttider, resultater, oppmålinger og all informasjon underveis vil bli delt her i Facebookarrangementet «Åpen Sprinthelg Oslo 24.-26.november 2023»




Infomøte på WANG Toppidrett Oslo mandag 6. november!

Postet av Norges Orienteringsforbund den 27. Okt 2023


 

Mandag 6. november kl 17-18 er elever født 2008 med foresatte invitert til et informasjonsmøte på WANG Toppidrett Oslo.
 
 
 Dette er i WANG Toppidretts lokaler i Hansteens gate 8, Oslo.
 
 Skolen presenterer sitt tilbud, med påfølgende mulighet for spørsmål.
 

Se mer informasjon i innbydelsen:  her


 Gi tilbakemelding på om du ønsker å delta til:
 
Bojan Blumenstein: bojan.blumenstein@wang.no




Skremmende moro med Halloweenløp på Løten!

Postet av Norges Orienteringsforbund den 26. Okt 2023


 

Torsdag arrangerte Løten OL sitt første Halloweenløp.
 
 
 Det kom 42 spente og utkledde løpere inn i Skøienhagan på Løten, klare for utfordringene i skogen.
 
 Da mørket senket seg, ble lyktene ble tent.
 
 Deltakerne stakk til skogs, en etter en.
 
 Det kom hyl fra skogen.
 
 Kanskje var ikke o-løperne alene?
 
 Var det muligens også et spøkelse, en vampyr, et skjelett eller ei heks eller to ute i mørket denne kvelden?
 
 Kanskje var de innom den skumle kirkegården?
 
 Ble det puttet i gryta til heksa, eller overlevde deltakerne lenge nok til å komme seg til mål og få avkappa stekte fingre, hekseblod og godis?

Uansett var det godt innsats og stor entusiasme både fra deltakere og arrangører i dette premierearrangementet som var inspirert fra Eiker OL.




Inviterer til arrangørseminar 15. november!

Postet av Norges Orienteringsforbund den 26. Okt 2023



 Norges Orienteringsforbund inviterer til arrangørseminar - hvor en samler arrangørene av årets Hovedarrangement og kommende års arrangører for erfaringsutveksling – 15. november på kveldstid.

 

Planen er å gjennomføre dette på plattformen: Teams

 

Fullstendig innbydelse til seminaret ser du:  her


 Påmelding på forhånd til 
jan.arild.johnsen@orientering.no

 

Påmeldingsfrist 12.november.

 

Påmeldte vil få tilsendt innkalling og møtelink.




Prosessen med uttak av landslaget for 2024-sesongen

Postet av Norges Orienteringsforbund den 25. Okt 2023



Da fristen for å sende inn søknad om landslaget for 2024-sesongen gikk ut i forrige uke var det 59 utøvere (23 damer og 36 herrer) som hadde sendt inn søknad.


I søknaden kunne utøverne vise sin interesse på 3 måter:
Landslag – her var det 12 damer og 22 herrer som viste interesse
Deltakelse på landslagssamlinger – dette var de fleste interessert i
Deltakelse på representasjonsoppgaver og internasjonale mesterskap – dette var nærmest alle interessert i


Med bakgrunn i innsendte søknader og innholdet i disse har landslagstrenerne valgt ut nærmere 40 utøvere som de tar en prat med. En er nå omtrent halvveis i dette arbeidet, og i løpet av kommende uke vil en oppsummere og gjøre uttak av landslaget for 2024-sesongen.

Planen er at uttaket skal offentliggjøres 3. november.

Det vil bli et landslag som er av omtrent samme størrelse som det var i 2023-sesongen, men med de økonomiske forutsetningene som nå gjelder kan det bli noe større egenandeler i 2024-sesongen.

Mandag 6. november starter en med et felles Teams-møte for den nye landslagsgruppen og 21. – 24. november er det oppstartsamling for 2024-sesongen på Olympiatoppen i Oslo.







Sesongplan junior 2024!

Postet av Norges Orienteringsforbund den 25. Okt 2023




Sesongplanen for junior for 2024 sesongen er nå klar.


Denne kan du se i Excel-format: File




Søknad til juniorlandslaget i 2024!

Postet av Norges Orienteringsforbund den 25. Okt 2023




Juniorer som ønsker å være en del av Norges Orienteringsforbunds juniorlandslag i 2024 må sende inn søknad innen søndag 29. oktober.

Om en vil være med på juniorlandslaget er det et krav å levere søknad, det er også ønskelig at alle juniorer med ambisjoner om representasjonsoppgaver i 2024 sender inn søknad.

Dette er en fin måte for den enkelte til å evaluere sin sesong, samtidig som det gir utviklingsansvarlig i Norges Orienteringsforbund, Håvard Haga, en god mulighet til å bli bedre kjent med den enkelte utøvere og deres premisser for sin satsting.

Søknadsskjema finner du:  her


Det sendes til

Havard.Haga@orientering.no


Fristen er – som nevnt – søndag 29. oktober!






Forbundet tilbyr både "orienteringskurs for skole" og "aktivitetskurs for klubber"!

Postet av Norges Orienteringsforbund den 25. Okt 2023




Norges Orienteringsforbund tilbyr kurs for ansatte på skoler med kart på skoleorientering.no .

Se også film HER!

Det er god kapasitet på dette, så vi håper at flere klubber tar kontakt for å få på plass nye kurs for skoler.

I tillegg tilbys også «Aktivitetskurs for klubb»
Dette kan legges til en ordinær treningsdag. I løpet av et par timer gjennomføres vi lekpregede aktiviteter utendørs, både med og uten orienteringskart, hentet fra aktivitetsbanken.no.

Her får en lære nye aktiviteter, få ideer til hvordan øvelsene kan tilpasses og bli inspirert til å ta de i bruk i klubbens aktiviteter for barn og unge.

Det er ikke bare klubber som kan ta kontakt for å få på plass kurs, nå har også skolene mulighet til å ta direkte kontakt med forbundet, deretter hektes den lokale klubben på etter hvert.

Innspill-Spørsmål-Kontakt:
HenningBratland.Carlsen@orientering.no

tlf. 452 93 210







Oppstart av Mentorprogrammet for å få med flere kvinnelige ledere og trenere!

Postet av Norges Orienteringsforbund den 24. Okt 2023




Norges Orienteringsforbund inviterer til oppstartsamling av Mentorprogrammet for å få med flere kvinnelige trenere og ledere.

Vi inviterer alle som ønsker å bidra som mentorer i Mentorprogrammet til Trondheim 2.-3. desember!

Fokusområder under samlingen vil være:

-         Nettverksbygging med andre trenere og ledere innen Norsk Orientering.

-        Erfaringsutveksling og syn på ulike situasjoner som kan oppstå for en trener eller leder.

-        Hva kan du forvente av Mentorprogrammet.

-        Drøfting rundt hvordan få med flere kvinnelige ledere og trenere.

-        Perspektiver og opplevelser fra aktive utøvere.


Se mer info i innbydelsen:  her


Påmelding gjør du i Eventor: her

Påmeldingsfrist 13. november 2023 kl. 23:59!







Søk om midler til å inkludere sårbare grupper!

Postet av Norges Orienteringsforbund den 24. Okt 2023




Alle idrettens organisasjonsledd kan søke om midler via Norges idrettsforbund til Stiftelsen Dam i Helseprogrammet eller Utviklingsprogrammet.

Prosjektet må fremme fysisk eller psykisk helse for en sårbar eller utsatt gruppe.

For eksempel mennesker med en funksjonsnedsettelse, med minoritetsbakgrunn eller med en fysisk eller psykisk sykdom.

Søknadsfristen i Helseprogrammet er løpende.

Søknadsfristen i Utviklingsprogrammet er 15. november.


Les mer om hvordan du skal gå frem for å søke: her




Oppdatering fra IOF på de internasjonale postbeskrivelsene!

Postet av Norges Orienteringsforbund den 23. Okt 2023



Det Internasjonale Orienteringsforbundet (IOF) har oppdatert de internasjonale postbeskrivelsene. Den nye versjonen – som er utarbeidet av regelkomiteen i IOF – vil bli tatt i bruk fra 2024-sesongen.


Den nye utgaven av de internasjonale postbeskrivelsene har en del endringer, blant annet et nytt tegn for «kartsnu» (se bildet nedenfor).

Ellers kan du se de andre endringene og lese mer om oppdateringene (på engelsk) hos IOF: her


Image




Ny betalingsløsning tilgjengelig i Eventor

Postet av Norges Orienteringsforbund den 23. Okt 2023




Det er nå opprettet en ny betalingsløsning i Eventor. Det innebærer at den gamle betalingsløsningen hvor all innkommende betaling gikk via Norges Orienteringsforbund nå er fjernet fra Eventor.

I den nye løsningen kan alle klubber kan selv opprette en betalingsløsning i regi av STRIPE.

Hvordan dette gjøres er beskrevet i vedlagt dokument.

Du ser dette dokumentet: File

Når en klubb har opprettet Stripe konto, så kan en benytte denne på alle klubbens løp i Eventor.

Kostnad til Stripe er cirka 2% av alle beløp som går gjennom løsningen.

Når løsningen er aktivert, vil alle påmeldte som ikke er medlem i en «NOF klubb» måtte betale med kort ved påmelding.

I større løp vil for eksempel alle utlendinger måtte betale ved påmelding.

Ett annet eksempel kan være større Nærløp hvor klubbløse eller bedriftsløpere vil måtte betale ved påmelding.







Oppsettet for O-sport Norgescup 2024 er klart!

Postet av Norges Orienteringsforbund den 23. Okt 2023



Oppsettet for O-sport Norgescup 2024 er på plass.


Du ser dette via linkene nedenfor


Program O-sport Norgescup 2024:

Senior

U 23

Junior


PDF-fil med oppsettet for O-sport Norgescup 2024 ser du:  her


Retningslinjene for O-sport Norgescup i 2024:

 Retningslinjer O-sport Norgescup senior


 Retningslinjer O-sport Norgescup junior




Bli med på trener-1 kurs – flere kurstilbud i høst og vinter

Postet av Norges Orienteringsforbund den 23. Okt 2023


Norges Orienteringsforbund inviterer i samarbeid med o-kretser og klubber til trener 1 kurs flere steder i høst 2023 og vinter 2024.  

Følgende Trener-1 kurs er satt opp:

  • Sandvika, Bærum, starter 18.-19. november (del 1) og 27.-28. januar (del 2). Påmeldingsfrist 2. november. Se invitasjon HER 
  • Bergen, starter 18.-19. november ( del 1) og 20.-21. januar (del 2). Påmeldingsfrist 2. november. Se invitasjon  HER
  • Stange, Innlandet, starter 17.-18. februar (del 1) og 16.-17. mars (del 2). Påmeldingsfrist 1. februar.  Se invitasjon HER  

 

Deltakere:
Kursene er åpne for deltakere fra hele landet som vil lære mer om trening og trenerrollen for barn og ungdom. Nedre alder for kursdeltakere er 16 år (fylle 16 år i året kurset avsluttes).
 Trener-1 kurset har fått gode tilbakemeldinger fra tidligere deltakere.


Mål med kurset:

 Kurset tar sikte på å gi opplæring i hvordan du på en god måte opptrer som trener for barn og unge og hvordan best mulig tilrettelegge aktiviteter og treningsøkter med hovedvekt på alder 8-14 år. 

 
Kurset har stort fokus på praksis, med opplæring i ulike og varierte øvelser og leker for orientering.


Forkunnskaper:

 Ingen spesielle krav utover generell interesse for trening og treneroppgaver for barn og unge og kjennskap til orientering.


 Påmelding til alle tre kursene gjøres i Eventor/forbundsaktiviteter: 

https://eventor.orientering.no/Activities?organisationId=2  (velg det kurset som er aktuelt for deg) 

 

Spørsmål eller ønsker om kurs: Kontakt Lene Kinneberg, lene.kinneberg@orientering.no




Ønsker forslag til gode kandidater til Årets trener og Rekrutteringsprisen!

Postet av Norges Orienteringsforbund den 23. Okt 2023




Norsk Orientering fortsetter tradisjonen med å hedre enkeltpersoner og klubber ved å tildele priser innenfor ulike kategorier også i 2023.


Året har vært preget av mye god orienteringsaktivitet både lokalt, regionalt og nasjonalt og det er mange som fortjener å bli hedret med en pris for sin innsats. Dette kan du være med å påvirke ved å sende inn ditt begrunnede forslag på de aktuelle prisene. 

For noen priser baserer kåringen seg på innsendte forslag ut fra gitte kriterier, og vi søker med dette gode kandidater til følgende priser:


Rekrutteringsprisen – Se kriterier: File

Årets trener - Se kriterier: File


Frist for innsending av forslag til hver av de nevnte priser er 15. november!


Prisvinnere vil bli offentliggjort i slutten av november.








Inviterer til arrangørseminar 15. november!

Postet av Norges Orienteringsforbund den 22. Okt 2023



 Norges Orienteringsforbund inviterer til arrangørseminar - hvor en samler arrangørene av årets Hovedarrangement og kommende års arrangører for erfaringsutveksling – 15. november på kveldstid.

 

Planen er å gjennomføre dette på plattformen: Teams

 

Fullstendig innbydelse til seminaret ser du:  her


 Påmelding på forhånd til 
jan.arild.johnsen@orientering.no

 

Påmeldingsfrist 12.november.

 

Påmeldte vil få tilsendt innkalling og møtelink.




Nominer din kandidat til Årets ildsjel!

Postet av Norges Orienteringsforbund den 22. Okt 2023



Over hele landet er det tusenvis av frivillige ildsjeler som gjennom hele året legger ned en uvurderlig innsats for sine klubber og utøvere.

Fra 25. september til 25. oktober kan du nominere din kandidat på idrettsgalla.no.

Det velges ut 11 kretsvinnere som i november 2023 vil bli overrasket av en idrettsprofil.

Juryen for Årets ildsjel vil plukke ut tre finalister av de 11 kretsvinnerne.

Vinneren offentliggjøres under Idrettsgallaen lørdag 6. januar 2024 direkte på NRK1.


Les mer og nominer din kandidat: her







Inviterer ungdommer og juniorer til åpen ski-o samling!

Postet av Norges Orienteringsforbund den 22. Okt 2023




Alle ungdommer og juniorer inviteres til åpen ski-o samling på Sjusjøen 15.-17. desember 2023.

Det blir o-tekniske økter, konkurranser og fellesmiddag i løpet av dagene på Sjusjøen.


Se mer informasjon i innbydelsen: File


PÅMELDING:

Påmelding til samlingen gjøres: her


Påmeldingsfrist 30. november!

Det vil bli en deltakerbegrensning på samlinga utfra antall hytter tilgjengelig og antall ledere som melder seg på.

Denne begrensninga er ikke helt klar ennå, men tidligere har det vært på rundt 70-80 deltakere.

NB! Pga. andre aktiviteter på Sjusjøen denne helga er det litt begrenset med hytter som har gåavstand til sentrum/skistadion. Samlinga har de siste årene vært veldig populær, så det gjelder å være tidlig ute med påmelding. De som havner på venteliste vil få beskjed om det.







Hausken Nordberg med sin 10. seier i Blodslitet – fransk seier i herreklassen!

Postet av Norges Orienteringsforbund den 21. Okt 2023




- Jeg er ikke helt fornøyd med innledningen av løpet, men da jeg kom alene ut på sisterunden tenkte jeg at jeg burde «holde det sammen», sier Anne Margrethe Hausken Nordberg om sin vei til seier under Blodslitet i Fredrikstadmarka i dag.

- Men jeg ble kanskje litt for komfortabel, for da jeg snudde meg et par hundre meter før siste post fikk jeg øye på Kaja (Winsnes Nordhagen) og da måtte jeg øke tempoet.


Øyekontakt på vei inn mot sistepost var imidlertid det nærmeste Winsnes Nordhagen kom, og Hausken Nordberg kunne løpe inn til sin 10. seier i Blodslitet – og må dermed kunne kalles «dronninga av Blodslitet»:

- Jeg er fornøyd med det, sier veteranen selv konfrontert med tosifret seire i det tradisjonelle løpet i Fredrikstad.

Hun tok sin første tilbake i 2005, deretter ble det 6 seire på rad før det har blitt noe mer spredt mellom seirene.

Dagens topplassering var første seier siden 2021. Da foran verdensstjerna Simona Aebersold. I dag var det altså Kaja Winsnes Nordhagen som ga løperen fra Nydalens SK best kamp. Løperen fra Ås-NMBU orientering var bare 8 sekunder bak i mål – etter nærmere 2 timers konkurransetid:

- Det var en fin følelse å løpe alene på sisterunden, men – som sagt – ble jeg nok litt passiv i orienteringen. Uansett var det en fin opplevelse.


Det er alltid moro å vinne, men langt i fra noen selvfølge at 47 år gamle veteraner skal begi seg ut i kamp mot seniorene under Blodslitet:


- Jeg har alltid sagt at Blodslitet er den eneste riktige måten å avslutte sesongen på. Det var kjekt også i år, selv om det var et «sliteløp».

Hvor lenge kommer du til å løpe lengste løypen på Blodslitet?

- Det er ikke sikkert det blir så mange flere ganger, men familien kommer nok til å dra på Blodslitet også i tiden fremover og det er mange andre løyper enn den aller lengste en kan løpe. Men for oss litt eldre som liker å løpe langt er det fint at de tilbyr kart i målestokk 1:10 000 under Blodslitet.


At Hausken Nordberg liker å løpe langt er hevet over enhver tvil, og i dag var hun også best i den øvelsen – for 10. gang i karrieren under Blodslitet.

Som nevnt var Kaja Winsnes Nordhagen bare 8 sekunder bak i mål. Nummer 3 – Klara Axelsson – var nesten 6 minutter bak i mål.

I herrenes seniorklasse var det trippel fransk på toppen av listen med Guilhem Elias fra Halden SK 3 minutter foran Quentin Moulet fra IFK Göteborg, med Basile Basset fra OK Denseln på 3. plass.



Juniorklassene på Blodslitet i dag ble vunnet av Alfred Bjørnerød og Ingeborg Roll Mosland.


Resultater:

Damer senior:

1

Anne M Hausken Nordberg

Nydalens SK

1:54:33

+0:00


2

Kaja Winsnes Nordhagen

Ås-NMBU Orientering

1:54:41

+0:08


3

Klara Axelsson

IFK Göteborg O.

2:00:23

+5:50


4

Hanna Wey

Halden SK

2:04:54

+10:21


5

Ragnhild Gløersen Haga

Nydalens SK

2:10:03

+15:30


6

Marieluise Schmitt Gran

IL BUL-Tromsø

2:13:11

+18:38



Herrer senior:

1

Guilhem Elias

Halden SK

2:15:25

+0:00


2

Quentin Moulet

IFK Göteborg O.

2:18:33

+3:08


3

Basile Basset

OK Denseln

2:19:46

+4:21


4

Elias Jonsson

NTNUI

2:23:02

+7:37


5

Marcus Millegård

Sävedalens AIK

2:24:42

+9:17


6

Anton Johansson

OK Orion

2:26:28

+11:03






Damer junior:

1

Ingeborg Roll Mosland

Oppsal Orientering

1:38:05

+0:00


2

Mathea Gløersen

Bækkelagets SK

1:39:45

+1:40


3

Maria Strømdal Wik

Freidig

1:50:04

+11:59


4

Anna Taksdal

Ganddal IL

1:50:23

+12:18


5

Martine Arntzen Haug

Østmarka OK

1:50:26

+12:21


6

Sigrid Schmitt Gran

Halden SK

1:51:25

+13:20




Herrer junior:

1

Alfred Bjørnerød

OK Moss

1:35:18

+0:00


2

Mads Christian Maarup

Eksjö SOK

1:35:21

+0:03


3

Hans Gjermundsson Urset

Nydalens SK

1:35:27

+0:09


4

Andreas Myrvold Skovlyst

Kongsberg OL

1:41:38

+6:20


5

Jonas Fenne Ingierd

Bækkelagets SK

1:41:51

+6:33


6

Kasper Bakken Ulseth

Nydalens SK

1:42:14

+6:56










Bjørnerød og Roll Mosland med juniorseire på Blodslitet!

Postet av Norges Orienteringsforbund den 21. Okt 2023



- Det var litt tempoøkning de siste par strekkene. Jeg tror det var en fordel for meg at det var lettløpt terreng da, for jeg må innrømme at jeg var ganske «seig» i beina i motbakkene mot slutten, sier Alfred Bjørnerød.

Løperen fra OK Moss forteller om avgjørelsen i juniorklassen etter drøye halvannen times løping under Blodslitet i dag:


- Jeg hadde skikkelig kramper, både i leggene og etter hvert også litt i hofteleddsbøyeren, men jeg tror det var en mental kamp for alle, fortsetter juniorlandslagsmannen.

Og «alle» som Bjørnerød refererer til er i realiteten Mads Christian Maarup og Hans Gjermundsson Urset, som var hans rivaler i kampen om seieren i Fredrikstadmarka i dag:

- Jeg har ikke fått kramper tidligere, men i dag kom det ganske tidlig. Allerede halvveis på sisterunden.

Til tross for krampekjenninger og noe tung kropp etter sykdom den siste tiden, klarte imidlertid Bjørnerød å mobilisere:


- På siste drikkepost tok jeg en gel, og da den «kicket inn» hjalp det bra. Og jeg fikk en god følelse helt mot slutten.

- I tillegg var jeg veldig motivert for å vinne.

Noe han også lyktes med – 3 små sekunder foran danske Mads Christian Maarup, med Hans Gjermundsson Urset ytterligere 6 sekunder bak:


- Jeg kunne ikke fått noe særlig bedre avslutning på sesongen. Det er alltid stor prestisje ved å gå til topps på Blodslitet og når løpet også går bare noen kilometer fra Bjørnerød gård var jeg skikkelig på hjemmebane.

Da skal det legges til at Bjørnerød gård er gården hvor Alfreds far er født og oppvokst.


I damenes juniorklasse under Blodslitet i dag var det Ingeborg Roll Mosland som vant, drøye halvannet minutt foran Mathea Gløersen, med Maria Strømdal Wik på 3. plass.


Resultater:

Damer senior:

1

Anne M Hausken Nordberg

Nydalens SK

1:54:33

+0:00


2

Kaja Winsnes Nordhagen

Ås-NMBU Orientering

1:54:41

+0:08


3

Klara Axelsson

IFK Göteborg O.

2:00:23

+5:50


4

Hanna Wey

Halden SK

2:04:54

+10:21


5

Ragnhild Gløersen Haga

Nydalens SK

2:10:03

+15:30


6

Marieluise Schmitt Gran

IL BUL-Tromsø

2:13:11

+18:38



Herrer senior:

1

Guilhem Elias

Halden SK

2:15:25

+0:00


2

Quentin Moulet

IFK Göteborg O.

2:18:33

+3:08


3

Basile Basset

OK Denseln

2:19:46

+4:21


4

Elias Jonsson

NTNUI

2:23:02

+7:37


5

Marcus Millegård

Sävedalens AIK

2:24:42

+9:17


6

Anton Johansson

OK Orion

2:26:28

+11:03






Damer junior:

1

Ingeborg Roll Mosland

Oppsal Orientering

1:38:05

+0:00


2

Mathea Gløersen

Bækkelagets SK

1:39:45

+1:40


3

Maria Strømdal Wik

Freidig

1:50:04

+11:59


4

Anna Taksdal

Ganddal IL

1:50:23

+12:18


5

Martine Arntzen Haug

Østmarka OK

1:50:26

+12:21


6

Sigrid Schmitt Gran

Halden SK

1:51:25

+13:20

7:50



Herrer junior:

1

Alfred Bjørnerød

OK Moss

1:35:18

+0:00


2

Mads Christian Maarup

Eksjö SOK

1:35:21

+0:03


3

Hans Gjermundsson Urset

Nydalens SK

1:35:27

+0:09


4

Andreas Myrvold Skovlyst

Kongsberg OL

1:41:38

+6:20


5

Jonas Fenne Ingierd

Bækkelagets SK

1:41:51

+6:33


6

Kasper Bakken Ulseth

Nydalens SK

1:42:14

+6:56






Fremdeles mulig å sende inn søknader om stimuleringstiltak etter «Sats UNGt – arrangement»!

Postet av Norges Orienteringsforbund den 21. Okt 2023


Norges Orienteringsforbund har invitert klubbene til stimuleringstiltak rettet mot unge arrangører i alder 14-25 år.
 
 Formålet med tiltaket er å engasjere, motivere og stimulere unge til å være arrangører av lokale orienteringsløp, spesielt for barn og ungdom.

Vi har satt opp kriterier for Sats UNGt - arrangement, stimuleringspremier i form av tilskudd og lager en konkurranse der de beste Sats UNGt arrangementene 2023 blir kåret av en jury.

Arrangører sender inn en elektronisk søknad i etterkant av arrangementet for å være med på kåringen.

 

Søknadsfristen for dette er nå forlenget til mandag 23. oktober kl. 23:59!

Arrangementsperioden er 1. april til 15. oktober.

Les mer om tiltaket, bakgrunn, kriterier, premiering og søknadsinfo: HER 


 Ungdommene i Koll IL ble kåret til «Årets sats UNGt arrangement» i 2022 med sitt arrangementskonsept Mørkesprinten – to løp på en kveld, finale med jaktstart.  Se omtale på orientering.no 
HER 
 
 Se deres presentasjon under Kompetansehelgen 
HER og filmen om hvordan de lagde løpet HER


 Vi ser fram til mange gode, kreative og inspirerende arrangement med unge i arrangørrollene.  

Spørsmål om sats UNGt arrangement kan rettes til lene.kinneberg@orientering.no



Flott høstdag i Mosjømarka!

Postet av Norges Orienteringsforbund den 21. Okt 2023




Over: Mange deltakere og god stemning på Løten i dag.


Løten mølles høstløp ble i dag arrangert for 10.gang, og som alltid var det både gøy og koselig.


Løpet gikk i Mosjømarka, som er kjent for mange, med lettløpte furumoer og noen tettere partier. I dag fikk løperne i tillegg brynet seg på en helt ny tynningshogst. Dette er uansett noe deltakerne i Løten mølles høstløp tar på strak arm – eller med spreke bein.

Løten OL kunne glede seg over at dagens arrangement samlet både unge, gamle, nybegynnere og veteraner.

Alle fikk de prøvd seg i løypene til den rutinerte løypeleggeren Svein Godager.

Nedenfor er vinnerne i de ulike løypene:

  • Gørlett: Viljar Godager Kaas, Bækkelagets Sk
  • Gørstutt herrer: Einar Stensby, Løten o-lag
  • Gørstutt damer: Esther Sørlien Stenberg, Vang OL
  • Stutt herrer: Erik Haugen, Ringsaker OK
  • Stutt damer: Evine Westli Andersen, Løten o-lag
  • Millom herrer: Arnfinn Pedersen, Gjø-Vard OL
  • Milliom damer: Kjersti Rønning, Hamar OK
  • Lang herrer: John Anders Bakke, Vang OL
  • Lang damer: Emilie Westli Andersen, Løten o-lag


Image


Image






Søknad til juniorlandslaget i 2024!

Postet av Norges Orienteringsforbund den 20. Okt 2023




Juniorer som ønsker å være en del av Norges Orienteringsforbunds juniorlandslag i 2024 må sende inn søknad innen søndag 29. oktober.

Om en vil være med på juniorlandslaget er det et krav å levere søknad, det er også ønskelig at alle juniorer med ambisjoner om representasjonsoppgaver i 2024 sender inn søknad.

Dette er en fin måte for den enkelte til å evaluere sin sesong, samtidig som det gir utviklingsansvarlig i Norges Orienteringsforbund, Håvard Haga, en god mulighet til å bli bedre kjent med den enkelte utøvere og deres premisser for sin satsting.

Søknadsskjema finner du:  her


Det sendes til

Havard.Haga@orientering.no


Fristen er – som nevnt – søndag 29. oktober!






Løypelegger på Blodslitet: «Det blir noen skikkelige langstrekk med veivalg!»

Postet av Norges Orienteringsforbund den 20. Okt 2023




Image




- Jeg har lagt vekt på å få til noen skikkelige langstrekk med veivalg, sier Terje Mathisen – og fortsetter:


- Til og med klasse H85- har et strekk på over 2 kilometer.


Løypeleggeren for lørdagens Blodslitet har altså langt vekt på at det tradisjonelle ultralangdistanseløpet i Fredrikstad skal ha – nettopp – preg av langdistanse på løypene.


- Ellers er det bra at løpet blir avgjort på en «fair» måte. At det ikke blir slump. Det skal være rettferdig, og derfor har jeg unngått å bruke postdetaljer som er «gravd ned».


- Men jeg er spent på om det kan bli travelt på noen poster. For å hjelpe på «logistikken» på de postene hvor mange klasser skal innom har vi justert opp med antall stemplingsenheter.


- På gaflingene har vi variert med phi-loop og sommerfugl.


Hva er suksesskriteriene i dine løyper?

- Løperne skal først og fremst finne best trase. De må ta utgangspunkt i hvor det er best å angripe posten, deretter være nøyaktig derfra og inn i posten.


- Det er ikke noe «magi», men vanlige gode o-tekniske regler som gjelder.


- Ellers blir det – som tradisjonelt på Blodslitet - flere strekk hvor det går an å lange ut litt. Med terreng på alle kanter fra arena, gir det en fin mulighet til å lage gode løyper. Det var også derfor jeg ønsket å ha arena på Skihytta.


At Mathisen – som bor i Oslo og løper for Nydalens SK – tar på seg løypeleggeroppdraget under Blodslitet er i det hele tatt prisverdig. Riktig nok er han støttemedlem i Fredrikstad SK, men dette er en dugnadsjobb utover det vanlige:

- Det er en ære å bli spurt om å legge løyper til et slikt løp, sier han selv på direkte spørsmål om hvorfor han tar lagt ned timer både på skrivebord og i terreng med mål om å gi deltakerne på lørdag en best mulig opplevelse.


- Men jeg hadde sett for meg flere en cirka 1 300 deltakere – som det ser ut til at det blir. Blodslitet burde hatt minst 2 000.


Ser du noen utpregede favoritter blant de påmeldte?

- I herreklassen kan vi håpe på Bojan (Blumenstein), men reelt sett tror jeg ikke det. Kanskje Elias Jonsson kan gå til topps. Det sier jeg ikke bare fordi han er Nydalens-gutt – som nå er i NTNUI. Men jeg håper Bojan (Blumenstein) kan være med en stund.

- Ellers er også Anton Johansson sterk, men jeg får sette Elias (Jonsson) som favoritt.

- Dameklassen er sørgelig hva gjelder deltakere, og jeg kjenner dem for lite. Men det er fire løpere fra Nydalens SK påmeldt, så jeg får håpe en av dem vinner.


- Om jeg også kan få tippe vinner i en siste klasse – min egen – så vil jeg benytte muligheten til å si at jeg har tro på Sören Jonsson eller Nils Eddie Hæstad går til topps i H65. De har vært best i Norge i den klassen i år. Nils Eirik Ulseth er også bra å løpe, men jeg «går for» en av de to førstnevnte.


Med øyne og nesa ned i startlistene er det gledelig å se at det også gror bra hos de unge:

- At det er 38 stykker i D 9 – 10 klassen er bra! De er 11 flere enn hos de jevngamle gutta. Men det er først fra 13 – 14 års klassene det blir langdistansepreg på løypene – uten at jeg er bekymret for dem overhodet.


Men værmeldingen gir kanskje noen bekymringsrynker i panna til løypeleggeren:

- Jeg har fulgt værmeldingen tett de siste to ukene. Det har egentlig sett bra ut for lørdag helt frem til nå de siste dagene. Men nå ser det ut til at det kan bli både sterk vind og nedbør.

- De som starter tidlig rekker nok å komme i mål før det blir alt for ille.

Dermed gjelder det å løpe fort?

- Det gjør det alltid, kommer det kjapt fra Mathisen – med glimt i øyet.


Så får vi se på lørdag hvem som er både kjapp i beina og løser Mathisens utfordringer på beste måte.


Om du ikke er til stede på arena i Fredrikstad, kan du kan følge arrangementet live med resultat og GPS-tracking (utvalgte klasser): her


Klasser hvor utvalgte løpere løper med GPS:
H/D 15-16
H/D 17-20
H/D 21 -

Se startlister: her


Hjemmesiden til arrangementet








Følg Blodslitet live!

Postet av Norges Orienteringsforbund den 19. Okt 2023




Image



Lørdag er det klart for den 55. utgaven av ultralangdistanseløpet Blodslitet. I år er løpsområdet Fredrikstadmarka, og med utgangspunkt fra Fredrikstad SK sin skihytte skal nærmere 1 300 løpere ut på fellesstart i lange løyper med krevende veivalgsstrekk.


Om du ikke er til stede i Fredrikstad, kan du følge arrangementet live med resultat og GPS-tracking (utvalgte klasser): her


Klasser hvor utvalgte løpere løper med GPS:
H/D 15-16
H/D 17-20
H/D 21 -

Se startlister: her




Hjemmesiden til arrangementet






Buskerud Orienteringskrets søker kretskoordinator – 20% stilling

Postet av Norges Orienteringsforbund den 19. Okt 2023


Buskerud o-krets søker kretskoordinator.
 
 Dette er en krets med 19 o-lag, og en kretskoordinator har ansvar for det administrative arbeidet i kretsen.


 De ukentlige sentrale oppgavene er å informere og koordinere o-lagene i kretsen, bidra i planlegging og etterarbeid rundt aktiviteter i kretsregi særlig for barn og unge, utforme søknader om støtte til aktiviteter, administrere hjemmesiden og facebook-siden mm. Innsatsen varierer gjennom året med blant annet mye arbeid før det årlige kretstinget i februar/mars. Antydet omfang er 20%, og gjelder årsinnsats.
 
 Lønn etter avtale. Stillingen rapporterer til kretsstyret.

Kretsen planlegger for tiden å etablere et kretslag for junior/senior-løpere med en 10-20% trenerstilling. Når trenerstillingen er avklart, vil det være mulig for den rette kandidaten å kombinere denne med kretskoordinatorrollen.
 
 Se hele utlysningen: 
her 

For ytterligere informasjon kontakt kretsleder Linda Verde på 995 63 167 eller kretskoordinator Kenneth Buch på 412 82 829.

Søknadsfrist 20.10.23 
 
 Søknad stiles til Buskerud Orienteringskrets ved epostadressen 
buskerud@orientering.no


  




Inviterer til arrangørseminar 15. november!

Postet av Norges Orienteringsforbund den 19. Okt 2023


Norges Orienteringsforbund inviterer til arrangørseminar - hvor en samler arrangørene av årets Hovedarrangement og kommende års arrangører for erfaringsutveksling – 15. november på kveldstid.

 

Planen er å gjennomføre dette på plattformen: Teams

 

Fullstendig innbydelse til seminaret ser du:  her


 Påmelding på forhånd til 
jan.arild.johnsen@orientering.no

 

Påmeldingsfrist 12.november.

 

Påmeldte vil få tilsendt innkalling og møtelink.




Det er åpnet for søknader om mva. kompensasjon for anleggsbyggere!

Postet av Norges Orienteringsforbund den 18. Okt 2023





Fra 15. september kan det søkes om mva. kompensasjon for idrettslag og andre organisasjoner som har bygget idrettsanlegg


Søknadsfristen er 1. desember.


Søknader leveres elektronisk via Lotteritilsynets hjemmeside og det er Lotteritilsynet som behandler søknadene.


For å kunne søke må anlegget være ferdigstilt og revisor godkjent regnskap må foreligge.


Les mer om hvordan en skal søke: her






Sunn Idrett konferanse 2023!

Postet av Norges Orienteringsforbund den 18. Okt 2023



Sunn Idrett inviterer til gratis digital konferanse onsdag 1. november fra kl 18 – 20:30.

Program

18.00 – 18.05: Velkommen v/ Sunn idrett 

18.05 – 18.30: Vekst og utvikling  v/Eirik Halvorsen Wik, PhD, Stellenbosch University, Sør-Afrika

  • Hvordan ser “vanlig” vekst og modning ut?
  • Hvordan kan modning påvirke prestasjon?
  • Hvordan kan vi minimere risikoen for skader blant utøvere i vekst?

18.35 – 19.00: Tilskudd og trender  v/ Siri Bynke, Rådgiver Antidoping Norge 

  • Trender i bruk av preparater
  • Risikofaktorer man bør være oppmerksom på
  • Hvordan du kan bidra i det forebyggende arbeidet

Pause 

————————————————————————– 

19.15 – 19.40: Relativ energimangel i idrett v/ Monica Klungland Torstveit, Professor Universitetet i Agder 

  • Hva er Relativ energimangel i idrett?
  • Årsaker og hvem er i risiko?
  • Hva er tidlige tegn og symptomer, og hvordan følge opp?
  • Hva er langtidskonsekvensene?

19.50 – 20.15: Kroppsbilde og kroppsmisnøye i idrett v/ Christine Sundgot-Borgen, Postdoktor ved Regional Seksjon for Spiseforstyrrelser, OUS

  • Kroppsbilde hos unge utøvere
  • Hvor går grensen mellom et sunt og usunt fokus på kropp, mat og trening?
  • Hvordan kan du fange opp og snakke med utøvere som ser ut til å ha utfordringer?

20.15- 20.30: Oppsummering & avslutning 

 
Les mer og meld deg på innen 29. oktober: her


Om du ikke har anledning til å delta den aktuelle kvelden, så kan seansen sees i opptak på Sunn Idretts hjemmeside.






Inviterer til Østfold vintercup med oppstart i november!

Postet av Norges Orienteringsforbund den 17. Okt 2023




Østfoldklubbene inviterer også denne vinteren til «Østfold Vintercup».

Tanken er å legge til rette for høykvalitets vinterkonkurranser for sultne o-løpere som ønsker å få inn litt innslag av orientering i vintertreningen.

Konkurransene er lagt opp slik at tilreisende lett kan kombinere med dagssamlinger eller helgesamlinger.

Første løp er 19. november, se eller oversikt over alle løpene og link til innbydelse nedenfor:


File


Image










Rekord for O-boka!

Postet av Norges Orienteringsforbund den 17. Okt 2023


Aldri tidligere har det vært så mange bilder og artikler i O-boka som i år. Du kan lese om alt fra hvordan det har vært for Kasper Harlem Fosser å miste faren i ung alder, til o-paret som fikk huset løftet en halv meter opp fra bakken etter at vannet flommet. 

Med 256 sider er det redaksjonell rekord for O-boka. O-boka var riktignok like tykk i fjor, men da var det mange sider med resultathistorikk. 

– Hvorfor er boka så tykk?

– Vel, sakene er mange og vi liker å få med oss mangfoldet i norsk orientering. Og når vi i tillegg sper på med et par langlesnings-saker, så blir boka tykk og god, sier Vidar Benjaminsen. 

Han og Erik Borg gir ut O-boka som feirer 20 års jubileum. Den 21. utgaven kommer 20 år etter den første. 

I årets utgave kan det blant annet leses om: 

  • De «hemmelige» veteran-klubbene landet rundt. Helge Bovim har gått i dybden og bringer mye ukjent fram i lyset. 
  • Kasper Harlem Fosser om hvordan det har vært å vokse opp uten faren, 
  • O-paret som fikk hjemstedet ødelagt av flom og hvordan det har påvirket o-engasjementet. 
  • Oppsalitten som varmet opp til Nordjysk 2-dages med å gå på ski på stranda ved Vesterhavet i Danmark. 
  • Familien som så vidt unngikk å bli tatt av raskatastrofen i Gjerdrum, stilte i år lag på Venla.
  • Så er det selvsagt stoff om det sportslige og vinnere fra både fjern og nær og noe fra alle kretsene. 

– Papiret er ikke historie?

– Vi tenker at det er viktig at stoffet blir samlet mellom to permer. Bok er eksotisk og håndfast – den forsvinner ikke, smiler Vidar. 

Som vanlig er det salgsstart på Blodslitet. Den er også å få kjøpt i mange klubber og på www,o-boka,no eller ved å sende en e-post eller ringe utgiverne, b-sats@online.no 932 04 790, erik.borg@gmail.com, 930 11 422. 

Prisen pr. bok er 490 kroner. 

 




Oppstart av Mentorprogrammet for å få med flere kvinnelige ledere og trenere!

Postet av Norges Orienteringsforbund den 17. Okt 2023




Norges Orienteringsforbund inviterer til oppstartsamling av Mentorprogrammet for å få med flere kvinnelige trenere og ledere.

Vi inviterer alle som ønsker å bidra som mentorer i Mentorprogrammet til Trondheim 2.-3. desember!

Fokusområder under samlingen vil være:

-         Nettverksbygging med andre trenere og ledere innen Norsk Orientering.

-        Erfaringsutveksling og syn på ulike situasjoner som kan oppstå for en trener eller leder.

-        Hva kan du forvente av Mentorprogrammet.

-        Drøfting rundt hvordan få med flere kvinnelige ledere og trenere.

-        Perspektiver og opplevelser fra aktive utøvere.


Se mer info i innbydelsen: File


Påmelding gjør du i Eventor: her


Påmeldingsfrist 13. november 2023 kl. 23:59!







Bli med på trener-1 kurs – flere kurstilbud i høst og vinter

Postet av Norges Orienteringsforbund den 17. Okt 2023



Norges Orienteringsforbund inviterer i samarbeid med o-kretser og klubber til trener 1 kurs flere steder i høst 2023 og vinter 2024.  

Følgende Trener-1 kurs er satt opp:

  • Sandvika, Bærum, starter 18.-19. november (del 1) og 27.-28. januar (del 2). Påmeldingsfrist 2. november. Se invitasjon HER
  • Bergen, starter 18.-19. november ( del 1) og 20.-21. januar (del 2). Påmeldingsfrist 2. november. Se invitasjon  HER
  • Stange, Innlandet, starter 17.-18. februar (del 1) og 16.-17. mars (del 2). Påmeldingsfrist 1. februar.  Se invitasjon HER  


Deltakere:
Kursene er åpne for deltakere fra hele landet som vil lære mer om trening og trenerrollen for barn og ungdom. Nedre alder for kursdeltakere er 16 år (fylle 16 år i året kurset avsluttes).
Trener-1 kurset har fått gode tilbakemeldinger fra tidligere deltakere.


Mål med kurset:
Kurset tar sikte på å gi opplæring i hvordan du på en god måte opptrer som trener for barn og unge og hvordan best mulig tilrettelegge aktiviteter og treningsøkter med hovedvekt på alder 8-14 år.
Kurset har stort fokus på praksis, med opplæring i ulike og varierte øvelser og leker for orientering.


Forkunnskaper:
Ingen spesielle krav utover generell interesse for trening og treneroppgaver for barn og unge og kjennskap til orientering.


Påmelding til alle tre kursene gjøres i Eventor/forbundsaktiviteter:

https://eventor.orientering.no/Activities?organisationId=2  (velg det kurset som er aktuelt for deg)


Spørsmål eller ønsker om kurs: Kontakt Lene Kinneberg, lene.kinneberg@orientering.no








Sprintsamling i Bergen: «Terrenget her er så bra at det må arrangeres NM-sprint her!»

Postet av Norges Orienteringsforbund den 16. Okt 2023



Over: Håvard Haga forklarer opplegget med «runners choice» under knockout sprinten.

Under: Håvard Haga og Kristoffer Strømdal Wik med spontanevaluering etter hardøkt.

Image

- Jeg liker denne type sprintterreng, er skussmålet fra Brage Takle etter helgens sprintsamling i Bergen.

- Med høydeforskjeller og trange gater kan en lage krevende løyper uten og bruke for mye kunstige sperringer, fortsetter juniorlandslagsløperen som altså benyttet langhelgen til sprintorientering i gatenettet i Bergen.

(se utsnitt av kart og løyper i bunnen)

Til sammen seks økter ble det for de mer enn 60 deltakerne på samlingen, og Takle var en av dem som løp både fort og rett da det sto «hardøkt» på treningsplanen.


- Jeg trives godt i en slik løype som vi «fikk» på fredag, sier han om økten på Nordnes – hvor han var kjappest av gutta.

Kjappest var han også på prologen under samlingens siste økt – på søndag, men et dårlig veivalg mot slutten av finalen på knockout sprinten holdt ham unna seierskampen til slutt.

Likevel var det med smil om munnen sørlendingen kunne reise fra byen mellom de syv fjell:

- I Bergen er det så bra terreng at de bør arrangere NM-sprint igjen ganske snart.

Hva synes du om at det ikke var noe særlig seniorer med på samlingen?

- Jeg vil alltid ha best mulig matching, men samtidig ble jeg slått på søndagens knockout. Likevel har jeg også forståelse for at ikke alle velger å reise på samling til Bergen så sein på sesongen.

En sesong som for ham selv er den siste som junior, og da venter den tøffe overgangen til seniorklassen:

- Jeg har ikke helt planlagt hvordan jeg skal legge opp neste sesong ennå, men jeg ser for meg at jeg «spisser» litt mer mot noen konkurransehelger, som da får litt mer fokus. Som junior har det vært mer slik at jeg har løpt alt av norgescup – som er ganske mye – uten noe særlig prioritering.

Har du mål om å komme med til VM allerede i 2024?

- Det blir nok for tøft, men jeg håper det kanskje kan bli en form for representasjon.


Det er i hvert fall sikkert at både Takle og alle de andre deltakerne under helgens sprintsamling fikk solid utbytte av øktene:

- Dette er minst et hakk opp fra den løypeleggingen vi har på de tradisjonelle sprintcupløpene her i Bergen, kunne en lokal løper fortelle.

- I tillegg det vært mye bedre vær enn det som var meldt gjennom helgen, la han til.

Det kan en kanskje prise seg lykkelig for, da værmeldingen fortalte at det skulle være svært mye regn og vind med storm i kastene.

Nå måtte bergenserne «bare tåle» o-løpere som stormet rundt i gatene og kastet seg rundt hushjørnene, så vil tiden vise om noen av de lokale klubbene tar oppfordringen fra juniorlandslagsmannen Brage Takle – søker på NM-sprint i dette meget krevende sprintterrenget.

 (fortsetter under bildet)

Image

Eskil Gullord hadde med seg en gjeng fra Mjøs-o på helgens samling.


Løyper:

Image


Image


Image


Image


Image


Image







Søknad til seniorlandslag for 2024-sesongen!

Postet av Norges Orienteringsforbund den 16. Okt 2023


Som før sesongene 2022 og 2023, skal alle utøvere som ønsker seg å være med på den norske seniorlandslaget i 2024 sende inn en søknad for landslag.

Hensikten med denne søknaden er at landslagsstøtteapparatet skal få best mulig grunnlag til å ta ut gode seniorlandslagsgrupper til 2024-sesongen.


Samtidig er det ikke til å legge skjul på at søknadene de tidligere årene har gitt en veldig god anledning til å bli enda bedre kjent med mange av de ambisiøse utøverne i Norge, og sparre dem bedre med treningen og målsettingene.

Dette er målet også år, enten utøverne ønsker å være en del av landslagsgruppene, eller «kun» har ambisjoner om samlingsaktivitet og/eller internasjonale oppgaver.


Utgangspunktet for landslagsgruppene i 2024 er et ønske om omtrent samme antall gruppeløpere som de foregående årene. I tillegg er det et mål om også fremover å invitere til forhåpentligvis utviklende samlings- og treningsaktiviteter for utøvere utenfor landslagsgrupper.


Det er også viktig å påpeke at i tillegg til de som ønsker å være med på landslag, oppmuntres også alle med ambisjoner om landslagsaktivteter i 2024 om å utfylle ut og sende inn søknaden – den fungerer også veldig bra som et verktøy for sesonganalyse og planlegging av utviklingsmål i fremtiden for den enkelte.

Ønsker man å delta på internasjonale mesterskap i 2024, skal også Helseattesten være levert og Ren Utøver gjennomført før 1.4.2024.

 

Landslagssøknaden skal være levert seinest på onsdag 18.10 til janne.salmi@orientering.no og den vil bli lest av landslagssjef Janne Salmi og landslagstrenerne Damien Renard og Anders Nordberg.



Landslagsuttaket for 2024 blir offentliggjort i begynnelsen av november.


Med sportslig hilsen,

Trenergruppa seniorlandslag


Du finner søknadsskjema:  her






NM-uka kåret til årets arrangement 2023!

Postet av Norges Orienteringsforbund den 15. Okt 2023




Over: Jack Bjørnsen mottar det synlige beviset på at NM-uka var ”Årets arrangement i 2023”. Foto: Silje Bøen


- Det er en veldig fin anerkjennelse, sier Jack Bjørnsen og legger til:

- Vi som klubb er også veldig fornøyd med arrangementet.

Bjørnsen – som var leder for Hovedkomiteen under årets NM-uke i regi av Kristiansand OK – prater om at klubben lørdag kveld mottok det synlige bevis på at NM-uka 2023 er kåret til årets arrangement.

Under klubbens 50 års jubileumsfest hadde Bjørnsen gleden av å få tildelt anerkjennelse og diplom av Norges Orienteringsforbunds arrangementsansvarlige, Jan Arild Johnsen.

- Jeg føler at vi lyktes bra med totalen, sier Bjørnsen på spørsmål om hva han var mest fornøyd med under NM-uka – og fortsetter:

- Alt fra gode kart via bra løyper, fin arena, storskjermproduksjon til fine TV-sendinger.


Hva er det som gjør at dere lykkes så bra med arrangementet?

- God planlegging, kommer det kjapt fra Bjørnsen.

Og den startet klubben fra Sørlandets hovedstad så snart de ble tildelt arrangementet tilbake i 2020.

Lørdag 14. oktober var også en dag å minnes – både for Jack Bjørnsen og Kristiansand OK, da den var viet en heldags 50års markering for klubben:

- Vi hadde jubileumsløp, deretter noen miniseminar og avsluttet med jubileumsfest.

Et av de fire miniseminarene var det Bjørnsen selv som var ansvarlig for, da han «foreleste» om – nettopp – arrangement:

- Det var litt om det klubben har arrangert opp gjennom årene, fremfor alt de store arrangementene.

Og det er ikke få, bare på 2000-tallet kan nevnes O-festival, 2 NM-uker, NM-natt, samt Hovedløp og O-landsleir i tillegg til mange Sørlandsgaloppløp.

I denne perioden har klubben også vært toneangivende i toppen av internasjonal orientering, spesielt i perioden fra 2005 – 2015, noe som også fikk en egen «bolk» under miniseminarene før jubileumsfesten.

For Bjørnsen ble det ekstra stor grunn til å feire denne lørdagen da han ikke bare fikk motta prisen for årets arrangement, men også ble utnevnt til æresmedlem i Kristiansand OK.

Vel fortjent for karen som har vært med hele veien fra stiftelsesmøtet for 50 år siden, da orienteringsgruppen i IK Start gikk ut og dannet særidrettslaget Kristiansand OK.

En suksesshistorie som har gitt klubben og klubbens utøvere medaljer og seire på alle nivå både på VM, nordisk, samt seire på så vel 10mila som Jukola.

Under: Jack Bjørnsen gikk ikke tomhendt hjem fra jubileumsfesten da han både ble Æresmedlem i Kristiansand OK og fikk motta prisen for Årets arrangement. Foto: Silje Bøen

Image






Langedal Breivik og Arnesen med 4. plasser på Euromeeting!

Postet av Norges Orienteringsforbund den 15. Okt 2023



Over: Eirik Langedal Breivik i farta.

Under: Emma Arnesen var best av de norske damene i dag.

Image

- Jeg løp bra teknisk, og var i tillegg ganske «fresh» i kroppen, sier Eirik Langedal Breivik etter å ha løpt inn til 4. plass på den avsluttende sprint på helgens Euromeeting i Skottland.

NTNUI-løperen var ett lite sekund for seint ute til den siste pallplassen i konkurransen hvor Yannick Michiels vant foran Jonathan Crickmore og Loic Capbern.

Langedal Breivik var 16 sekunder bak Michiels, med Ulrik Astrup Arnesen – 3 sekunder bak – på 5. plass.


Dermed kan Langedal Breivik ta med seg pallplass fra fredagens sprintstafett – sammen med det norske førstelaget – og 4. plass i dag som høydepunkt fra en sprinthelg i neste års VM-land.


- Både fredagens løp og dagens løp var bra, uten at plasseringene er så viktige i denne type konkurranser. Men det var moro med god etappetid på fredag.

Hva skal du gjøre for å få samme plasseringer på VM neste år som på Euromeeting?


- Bli raskere å løpe på hardt underlag må være et moment i hvert fall, sier lysluggen – og fortsetter:

- Generelt synes jeg at jeg har blitt bedre fysisk i år, men det vises ikke på sprintorientering. Så jeg må gjøre en jobb slik at jeg også løfter meg på sprintorientering neste sesong.


I dag var han i hvert fall god nok til å bli beste norske løper i herreklassen, med Ulrik Astrup Arnesen like bak.

I dameklassen ble Emma Arnesen og Victoria Hæstad Bjørnstad også nummer 4 og 5 i en konkurranse hvor Tilda Östberg tok en suveren seier. Den svenske jenta som vant for andre dag på rad var 51 sekunder foran Eline Gemperle og Hedvig Valbjørn Gydesen – som delte andreplassen


Ingrid Lundanes (11), Ingeborg Rygg Eikeland (15), Isak Jonsson(15), Frida Haugskott (17) Jørgen Baklid (19) og Elias Jonsson (20) løp seg også inn blant de 20 best i dag.

Resultat


Image


Image


Dameløypen:

Image











Fet Orienteringslag feiret 50 år med tradisjonsrikt løp!

Postet av Norges Orienteringsforbund den 15. Okt 2023


Over: Kake hører med for en 50-års jubilant.

Under: Sosialt samvær etter løpet.

Image


Den 10. oktober 1973 ble Fet Orienteringslag stiftet og klubben fikk mange medlemmer, aktiviteten var høy og prestasjonenen gode.

Handicapløpet et av arrangementene som har vært gjennomført i svært mange av disse årene. I går lørdag 14. oktober ble jubeliumsutgaven av Handicapløpet arrangert fra Husmannsplassen Skauen ved Hvalstjern i Fet, hvor låven på Skauen ble rigget med langbord for å ha en ordentlig markering av klubbens 50 års-jubileum. Som alle andre gebursdagsfeiringer ble det feiret med pølser og kaker og invitasjonen var åpen for alle som hadde lyst til å komme uansett klubb, alder, medlem eller ikke.

Hva er Handicapløpet?

Handicapløpet går ut på at 40 små poster (lapper på 10x10 cm) ligger spredd rundt omkring i skogen, noen høyt oppe og noen på bakkken. Målet er å finne flest mulig poster og skrive ned koden på postbeskrivelsen. I startøyeblikket får du kartet som viser plassering av postene, samt en forhåpentligvis hjelpsom postbeskrivelse. Det kan være noen annerledes postplasseringer enn du er vant til. Årets handicapløp hadde postbeskrivelser som f.eks. «rotvelt», «høyt under skrent», eller «utafor men innafor». Det er opptil deg å velge hvilke poster du vil prøve å finne og i hvilken rekkefølge. Så det gjelder å velge en rute som du tror det er mulig å komme igjennom i løpet av tiden du har til rådighet og alle poster teller likt.

Er du veldig ung og uerfaren kan du få opptil to timer. Er du rask og kjempegod får du mye mindre tid, kanskje bare 37 minutter. Jo bedre arrangøren synes du er, jo kortere tid får du.

Første start var kl 12.00 og alle måtte være i mål kl 14. Det vil si at postbeskrivelsen med påførte koder skulle være levert til arrangøren. De som leverer postbeskrivelse for sent, ble trukket i poeng (1 post per minutt).


Det var 65 personer på startlisten under jubileumsutgaven av Handicapløpet og det var med løpere fra mange klubber og løpere i alder fra 4år til langt opp i 80-årene.

Det ble delt seier til Sondre Taraldlien og Dagfinn Aas, begge fra Fet O-lag, mens den som fant flest poster var Hans Kristian Stubban Hygen fra Østmarka, men som dessverre var 6 minutter for seint i mål og fikk dermed poengtrekk.

Etter målgang ble da behørig servering av pølser og brus, kaker og kaffe.


Post i tre

Image

Post ved vann


Image




Alle kartinteresserte inviteres til Kartkonferanse 18. – 19. november!

Postet av Norges Orienteringsforbund den 15. Okt 2023



Norges Orienteringsforbund inviterer til Kartkonferanse 18.- 19. november på Gardermoen.

Dette er en fin møteplass for alle som jobber med, er interessert i eller ønsker å lære mer om kart- og kartproduksjon.

Det blir en fin kombinasjon av diskusjon og erfaringsutveksling innendørs – kombinert med en økt utendørs. Dermed får en også med seg både teori og praksis i karttegning.

Sprintkart vil være fokus denne helgen, og en ser for seg følgende tema:


  • Uteøkt i Jessheim sentrum med etterfølgende diskusjoner
  • Siste versjon av sprintkartnormen og annet nytt fra IOF
  • Grunnlag sprintkart
  • Finansiering av sprintkart, inkl. spillemidler til nærmiljøkart
  • Tips til utskrifter og krav til autoriserte produsenter
  • Rekruttering av karttegnere
  • Utskriftsoppsett – med en liten demo
  • Hvordan organiserer klubbene kartfilene sine på en fornuftig måte? Både versjonslogging, lagring på server eller i skyen, osv.



Ellers vil det være mulig å komme med forslag til tema, helst innen påmeldingsfristen.



I tillegg er det en veldig fin møteplass for prat og diskusjoner mellom personer med samme interesse.

Vi oppfordrer unge karttegnere til å delta.



Påmelding ordner du: her


Påmeldingsfrist søndag 15. oktober 2023 klokken 23.59.

Mer detaljert program:


Lørdag 18. nov








Tidsbehov

10.00

10:40

Velkommen, praktisk info, presentasjon av deltakerne

Ivar

40

10:40

11:20

Siste versjon av sprintkartnormen

Agnar

40

11:30

12:30

Finansiering av sprintkart

Kristen / Helge?

60

12:30

13:00

Info om uteøkta

Kristen


13.00

14.00

Lunsj



14.00

16.30

Uteøkt i Jessheim

Kristen


17:00

18:15

Oppsummering og diskusjon om uteøkta

Kristen


18:30

19:15

Grunnlag sprintkart

Agnar


19:15

19:30

Bruk av OSM som grunnlag for bygninger

Ida

15

19:30

19:50

Nordretting av kartet

Ida

20






20.00


Middag og sosialt













Søndag 19. nov








Tidsbehov

07.00

08.30

Frokost



09.00


Rekruttering av karttegnere





Tips til utskrifter (Utskriftsoppsett) og krav til autoriserte

Ida

45



Hvordan organiserer klubber kartfilene sine?


40



Generalisering og lesbarhet

Agnar




Løypeoppsett der en klasse inngår i flere løyper





Mapant – hvordan konvertere fra UTM 33 (OCAD/OOM)

Agnar / Ida

20



Demo/omtale Route Analyzer

Terje

















13.00


Lunsj




Temaene er en blanding av informasjon og diskusjon, og vi regner med aktive deltagere på kartkonferansen.

Ta med eksempler på egenproduksjon siste år.






Hæstad Bjørnstad og Baklid best av de norske med 4.- og 6. plass i dag under Euromeeting!

Postet av Norges Orienteringsforbund den 14. Okt 2023





Over: Victoria Hæstad Bjørnstad var best av de norske på Euromeeting i dag, med 4. plass.

Under: Jørgen Baklid løp inn til 6. plass i dag, og var med det best av de norske herreløperne.

Image



- Det var veldig bra løping av de norske i prolog og kvartfinale, men i semifinalene er det mange som velger feil på «runners choice», sier landslagstrener Damien Renard etter dagens knockout sprint på Euromeeting i Skottland.

Med noe feilvalg i «kontorarbeidet» i forkant av semifinalene, ble litt lang løpsvei på de norske – og bare 2 norske løpere i finalene - Jørgen Baklid og Victoria Hæstad Bjørnstad:

- Jørgen (Baklid) tapte tid til andrepost, og mistet da muligheten til å være med i seierskampen - dessverre. Mens Victoria (Hæstad Bjørnstad ) er godt fornøyd med dagen, og løp bedre i finalen enn hva hun faktisk følte underveis, oppsummerer Renard.

Den norske duoen endte på henholdsvis 6.- og 4.plass til slutt i dagens konkurranse.

Det var Fabian Aebersold som vant herreklassen i dag, foran August Mollen og EM-sølvvinner på denne distansen fra søndag – Jonatan Gustafsson.

I dameklassen var det Tilda Östberg som vant foran VM-vinner på individuell sprint i fjor, Megan Carter Davies og Hanna Lundberg.

Hæstad Bjørnstad var altså - som på EM for en snau uke tilbake - beste norske utøver i knockout - øvelsen.

En øvelse hun åpenbart både behersker og trives med.

Men i morgen venter individuell sprint under avslutningen av Euromeeting - og da bør det være lov å håpe på norske pallplasser:

- Etter to fine arrangement på gode områder - hvor det kanskje var litt vel løosbetonet i dag - med gode norske prestasjoner , håper vi på en ny konkurranse med gode prestasjoner fra Norge i morgen, sier landslagstreneren diplomatisk.

Løypene i finalene:

Image


Image



Resultater:

Finaler:

Image


Image



Semifinaler:

Image


Image


Image


Image


Image



Kvartfinaler:

Image


Image


Image


Image


Image


Image


Image


Image



Kvalifisering:


Image

Image

Image

Image

Image

Image








Søknad til juniorlandslaget i 2024!

Postet av Norges Orienteringsforbund den 14. Okt 2023



Juniorer som ønsker å være en del av Norges Orienteringsforbunds juniorlandslag i 2024 må sende inn søknad innen søndag 29. oktober.

Om en vil være med på juniorlandslaget er det et krav å levere søknad, det er også ønskelig at alle juniorer med ambisjoner om representasjonsoppgaver i 2024 sender inn søknad.

Dette er en fin måte for den enkelte til å evaluere sin sesong, samtidig som det gir utviklingsansvarlig i Norges Orienteringsforbund, Håvard Haga, en god mulighet til å bli bedre kjent med den enkelte utøvere og deres premisser for sin satsting.

Søknadsskjema finner du: File


Det sendes til

Havard.Haga@orientering.no


Fristen er – som nevnt – søndag 29. oktober!







Åpen trening med Wang Toppidrett i Oslo!

Postet av Norges Orienteringsforbund den 14. Okt 2023




Wang Toppidrett Oslo inviterer til åpen trening fra Norges Idrettshøgskole onsdag 18. oktober.

Onsdag 18. oktober kl. 08:00 fra Norges Idrettshøgskole.

Oppmøte utenfor garderobene på NIH:

https://maps.app.goo.gl/a6hR8NXMiTDNeP7N9

Det vil være mulig å legge fra seg saker i garderobene på NIH og benytte seg av dusjene der.

Invitasjonen retter seg først og fremst mot elever som skal begynne på videregåendeskole fra sommeren 2024, men alle som ønsker å være med er velkommen.

Planen for økten er en fellesstart o-økt rettet mot Blodslitet. Det blir poster i skogen, et stort startfelt med god matching og flere kuttemuligheter for å tilpasse økta til egne behov.

Påmelding ved å sende meg en epost til bojan.blumenstein@wang.no innen mandag 16.oktober.






Torgeir og Helena tøffest i mørket rundt Fagervann

Postet av Norges Orienteringsforbund den 13. Okt 2023




Over: Tilla Farnes Hennum og Anna Ulvensøen.

Under: Harry Legendaren over alle – Esten Koren.

Image


Det var knalltøffe løyper som den tidligere norgesmester i nattorientering, Siri Ulvestad, bød på natt-o-løperne som avsluttet årets natt-o-sesong med jaktstartsfinalen i Harry Lagerts Nattcup fredag kveld.

Med start ved den nedlagte militærleiren ved Skar i Maridalen og med mål ved Hammeren der en fortvilet bonde fra Smøla i 1972 truet med å helle flere tønner med plantevernmiddelet Bladan i drikkevannskilden til Oslo, var det ganske klart at det ikke ville bli en dans på roser for løperne.


Allerede til 2. post ble det budt på et realt langstrekk på over tre kilometer over til Kamphauglia.  De aller fleste valgte et langt omkringgående veivalg nordover via Øyungen på vei og sti, men Helena Karlsson valgte et noe kortere veivalg via Fagervanns nordspiss og Kamphaug. Det viste seg å være litt langsommere, og bakfra kom Helenas klubbkamerater Anna Ulvensøen og Tilla Farnes Hansen nærmere.

Men på resten av løypa ble det både for mye bom og noen dårlige veivalg så Helena hadde til og med rukket å bytte om til tørt tøy da de to klubbvenninnene og landslagsløperen Kaja Winsnes Nordhagen kom til mål 13 minutter bak målgangen hennes.

(fortsetter under bildet)

Image

Helena Karlsson


I herreklassen klarte arrangørklubbens Sindre Østgulen Deisz å ta igjen den andre startende, klubbkameraten Bojan Blumenstein, midtveis på langstrekket til 2. post. Flere forståsegpåere begynte raskt å kalkulere med at de to nydølingene ville «parkjøre» og relativt raskt ta igjen den først startende, Tyrvings nattrev Torgeir Nørbech.

Men lengst nord i løypa, rett ved Gåslungen der løypa snudde sørover igjen var det lett å se på trackingen at Nørbech hadde et tyngre gir å gå på enn de to burgunderløperne. Så selv om Torgeir fikk sine bommer etter dette, var trøkket i løpinga såpass høyt at de to hjemmehåpene aldri kjente den stramme svettelukta til Tyrvingløperen. 7 minutter ble differansen til slutt.


(fortsetter under bildet)

Image

Jonas Fenne Ingierd

Med tracking også på mange løpere i de andre klassene var det lett å konstatere at kveldens løyper designet av Siri Ulvestad ikke var særlig egnet for ferske eller usikre natt-o-løpere. Mye bomming og rare krummelurer var å se på mange strekk for mange løpere. Fagervann høstet definitivt sine ofre. 


Løpet ble litt preget av at Oppsals løpere valgte ikke å stille til start for i stedet å delta i søket etter en klubbkamerat savnet i Østmarka.


Under: Anders Brokstad

Image






Norge med andreplass på sprintstafetten under Euromeeting!

Postet av Norges Orienteringsforbund den 13. Okt 2023



Over: Det norske førstelaget kunne ta steget opp på pallen etter dagens sprintstafett på Euromeeting.



- Det er veldig positivt at vi henger så godt med, sier landslagstrener Damien Renard når han ser tilbake på dagens sprintstafett under Euromeeting i Skottland.


Da tenker landslagstreneren på samtlige norske løpere i innledningen av dagens sprintstafett:

- På de tre første etappene er gjøres det få feil, og alle de norske lagene er godt med fremme i stafetten.

Dette i konkurranseområde med park og skog:

- Det handlet mye om å finne den riktige treklyngen, sier Ingrid Lundanes som innledet for det norske andrelaget.

Men det var Norge 1 – med Emma Arnesen, Eirik Langedal Breivik, Håvard Sandstad Eidsmo og Victoria Hæstad Bjørnstad – som var med i kampen om seieren helt inn på sisteetappe.

Dessverre ble Hanna Lundberg litt for sterk for Hæstad Bjørnstad på sisteetappe, og Norge endte på 2. plass.

- Vi tar med oss en pallplass og mye god løping, oppsummerer Renard – og ser frem mot knockout sprinten som venter i morgen under Euromeeting.


På vei dit fikk det norske andrelaget – med nevnte Ingrid Lundanes, Elias Jonsson, Isak Jonsson og Frida Haugskott – med seg en 6. plass i dag.

Norge 3 – med kvartetten Gjendine Gjelstad Rebård, Ulrik Astrup Arnesen, Tobias Alstad og Oda Scheele – endte som nummer 9, mens Norge 4 måtte gi seg etter 3 etapper da Ingeborg Rygg Eikeland, Mattis Holt og Jørgen Baklid manglet en siste løper på laget.


Som nevnt fortsetter Euromeeting i Skottland med knockout sprint i morgen, før det avsluttes med individuell sprint på søndag.


Resultater:

1st

52:10

1

SWE 1


13:13
13:13

1st=
1st=

13:07
26:20

1st
1st

13:34
39:54

3rd=
1st

12:16
52:10

1st
1st

Emma Bjessmo, Axel Granqvist, Jonatan Gustafsson, Hanna Lundberg

 2nd

54:14

3

NOR 1


13:25
13:25

6th
6th

13:11
26:36

2nd
2nd

13:26
40:02

2nd
2nd

w1
54:14

 

Emma Arnesen, Eirik Langedal Breivik, Håvard Eidsmo, Victoria Hæstad-Bjørnstad

3rdnd

54:20

4

FRA 1


13:40
13:40

11th
11th

13:18
26:58

3rd
5th

13:52
40:50

9th
4th

13:30
54:20

4th
2nd

Maëlle Beauvir, Adrien Delenne, Loïc Capbern, Cécile Calandry

4th

54:27

2

SUI 1


13:21
13:21

4th
4th

13:39
27:00

6th
6th

13:14
40:14

1st
3rd

14:13
54:27

7th
3rd

Eline Gemperle, Timo Suter, Fabian Aebersold, Martina Ruch

5th

54:30

9

SWE 2


13:22
13:22

5th
5th

14:32
27:54

18th
9th

13:35
41:29

5th
8th

13:01
54:30

2nd
4th

Alva Sonesson, Oskar Sandberg, August Mollén, Tilda Östberg

6th

55:10

11

NOR 2


13:29
13:29

7th
7th

13:26
26:55

4th
4th

13:59
40:54

11th
6th=

14:16
55:10

8th=
5th

Ingrid Lundanes, Elias Jonsson, Isak Jonsson, Frida Haugskott

7th

55:29

6

DEN 1


13:13
13:13

1st=
1st=

13:35
26:48

5th
3rd

14:06
40:54

12th
6th=

14:35
55:29

10th
6th

Hedvig Valbjorn Gydesen, Jeppe Edvardsen, Oscar David Broman Jensen, Lukas Novak (AUT)

8th

55:57

14

SWE 3


13:33
13:33

9th
9th

14:36
28:09

20th
13th

14:40
42:49

16th
13th

13:08
55:57

3rd
7th

Vilma von Krusenstierna, Leo Johansson, Johan EK-Larsson, Frida Vikström

9th

56:12

16

NOR 3


14:20
14:20

18th
18th

13:51
28:11

9th=
15th

13:45
41:56

6th
11th

14:16
56:12

8th=
8th

Gjendine Gjelstad Rebård, Ulrik Astrup Arnesen, Tobias Alstad, Oda Scheele



En av dameetappene:

Image






Følg trackingen fra Harry Lagerts nattcupfinale i kveld live!

Postet av Norges Orienteringsforbund den 13. Okt 2023



Den tradisjonsrike og prestisjefylte nattorienteringscupen oppkalt etter Nydalens Skiklubs klubblegende Harry Lagert har i kveld sitt crescendo.

Etter fire «oppvarmende» kortrunder med løypelengder mellom 3 og 4 kilometer, kommer i kveld løpet der klinten skilles fra hveten - jaktstartsfinalen.

Herrenes klasse for tøffinger, Legendar, serveres da en løype på 14.9 kilometer, og damenes tøffeste løype er nøyaktig 10 km. Løypelegger er en av klubbens mange norgesmestere i nattorientering, Siri Ulvestad, som til oppgaven har valgt seg ut Fagervannsåsen som løpsterreng. Realt og tøft Nordmarksterreng kan det nok beskrives som, og med gode muligheter for interessante veivalgsstrekk.

Startfeltene både i Legendarklassen og Kari-klassen inneholder en del interessante navn. Først ut blant damene går hjemmeklubbens Helena Karlsson som har vist knallform i senere tid, blant annet med seier i 25mannamedeln sist søndag. Rett bak går ski-o-verdensmester Anna Ulvensøen ut, og kun minutter etter det, Kaja Winsnes Nordhagen fra Ås-NMBUI.

Blant herrene er det Tyrvings Torgeir Nørbech som er i «pole position». Arrangørklubbens tyske VM-løper Bojan Blumenstein følger like etter, og Oppsals canadiske VM-løper Vegard J Westergaard ikke langt etter det, så ingenting er avgjort på forhånd.  

I samarbeid med Loggator tilbyr klubben med base i Nordmarka Sør live tracking og live resultater fra enkeltposter underveis fra kl 19.00.

Live tracking: https://events.loggator.com/2023hlfinal

Live resultater: https://liveres.live/followfull.php?comp=10577


Image






Buskerud Orienteringskrets søker kretskoordinator – 20% stilling

Postet av Norges Orienteringsforbund den 13. Okt 2023




 


 Buskerud o-krets søker kretskoordinator.
 
 Dette er en krets med 22 o-lag, og en kretskoordinator har ansvar for det administrative arbeidet i kretsen.


 De ukentlige sentrale oppgavene er å informere og koordinere o-lagene i kretsen, bidra i planlegging og etterarbeid rundt aktiviteter i kretsregi særlig for barn og unge, utforme søknader om støtte til aktiviteter, administrere hjemmesiden og facebook-siden mm. Innsatsen varierer gjennom året med blant annet mye arbeid før det årlige kretstinget i februar/mars. Antydet omfang er 20%, og gjelder årsinnsats.
 
 
 Se hele utlysningen: 
 her


  

For ytterligere informasjon kontakt kretsleder Linda Verde på 995 63 167 eller kretskoordinator Kenneth Buch på 412 82 829.

Søknadsfrist 20.10.23. Søknad stiles til Buskerud Orienteringskrets ved epostadressen:
 
 
buskerud@orientering.no




Sykkel-o i Molde: «Entusiaster møtte opp for å prøve en ny gren av o-idretten!»

Postet av Norges Orienteringsforbund den 12. Okt 2023




Over: Moro med sykkel-o!


Molde og Omegn IF arrangerte 12.oktober MTB-O fra Jensgurulia i Molde.

Et arrangement som en må kunne si var ganske unikt, da ingen av deltakerne eller arrangørene hadde konkurrert i MTB-O tidligere.

Det var 12 entusiaster som møtte opp for å prøve ut den nye sporten på et kart som var laget med utgangspunkt i det eksisterende o-kartet, og konvertert til MTB-O-norm.

Resultatet ble et enkelt, men godt brukbart MTB-O-kart med mulighet for å legge veivalg i både lysløyper og boligfelt.

Deltakerne var en god blanding av erfarne o-løpere, syklister som har prøvd litt orientering og ski-o-løpere som ikke er så erfarne på sykkelen.

Det var Kjetil Okkenhaug som noterte seg for beste tid langløypen på 39:37, foran Thomas Foyn og Håkon Klerud.

Marta Ulvensøen var beste dame, foran Ida Lindkvist som ble disket på grunn av manglende touch på 14. post.

- Vi håper dette kan inspirere andre klubber til å arrangere et morsomt kveldsløp på tampen av sesongen, sier Adrian Opheim – som var hovedansvarlig for arrangementet i Molde denne torsdagen midt i oktober.

- Jeg opplevde at vi fikk til et veldig morsomt lavterskelarrangement der det også er lett å invitere deltakere fra andre idrettsgrener.

Se Eventor med resultater:

https://eventor.orientering.no/Events/ResultList?eventId=18945&groupBy=EventClass

Livelox:

https://www.livelox.com/Viewer/MTB-O-i-Moldemarka/Lang?classId=680995&tab=player&leg=12


Image


Image










Helgens Euromeeting: «Alltid viktig å få et tidlig innblikk i hva som venter for neste års VM!»

Postet av Norges Orienteringsforbund den 12. Okt 2023




Over: Eirik Langedal Breivik er en av løperne på det norske laget under Euromeeting.


- Det er alltid viktig å få et første innblikk på neste års VM-omgivelser. Det gjelder alt fra terreng via omgivelser, byer og organisering til synfaring, sier landslagssjef Janne Salmi.


Han prater om noe av grunnen til at det blir en fyldig norsk tropp til helgens Euromeeting neste års VM-land, Skottland.

Landslagssjefen selv var allerede på plass onsdag for å gjøre forarbeid og forberedelser med tanke på VM sommeren 2024.

Men det første først, som det heter; Euromeeting de kommende dagene består av 3 dager med intensiv sprintorientering.


Norge har en tropp på 8 herrer og 8 damer med lettvekstssko og singlet er klar for orientering i høy fart på kart i stor målestokk, bare dager etter at årets EM ble avsluttet i Italia – på søndag.

Noe som også påvirker deltakelsen noe:

- Det var svært ugunstig at Euromeeting kommer så tett på EM, men på den andre siden – når det var en del løpere som ikke ønsket å delta, gir det mulighet på Euromeeting for 8 løpere som ikke deltok på EM til å få en representasjonsoppgave.


Moro med representasjon, men med det norske flagget på brystet forventes det også prestasjoner:

- Selvfølgelig håper vi på gode resultater, men lett blir det ikke – det er mange EM-løpere på plass, resonnerer landslagssjefen – og fortsetter:

- Uansett; viktigere enn resultater å få med seg de erfaringene det gir å konkurrere internasjonalt, samtidig som vi får vite mer om hva vi kan forvente oss på VM til sommeren.


Program Euromeeting:
Fredag 13. oktober – sprintstafett
Lørdag 14. oktober – knockout sprint
Søndag 15. oktober – individuell sprint

Hjemmesiden til arrangementet



Norges lag:

Image







Bli med på høstens trener-2 kurs!

Postet av Norges Orienteringsforbund den 12. Okt 2023




Norges Orienteringsforbund har gleden av å invitere til trener-2 kurs i o-spesifikke emner med oppstart i høst i Oslo.

Kursdatoer: lørdag 28. og søndag 29. oktober 2023 + en digital introduksjonskveld tirsdag 17. oktober
Kurssted: Idrettens hus, Ullevål stadion, Oslo (kurshelgen)

Tid: Lørdag 0900-1630. Søndag 0900 – 1530.  Tirsdag Kveld 2000 -2100

Påmelding: I Eventor/forbundsaktiviteter: her

Frist: 12. oktober


Se flere detaljer i innbydelsen: her

 

Vi oppfordrer flere jenter/kvinner til å bli med på trenerkurs

Trener-2 har tidligere pleid å starte opp med de fellesidrettslige emnene der vi samarbeider med Friidrettsforbundet og Triatlonforbundet. Dette samarbeidet vil fortsette, men denne gangen snur vi om på det og starter med de orienteringsrelaterte emnene. Senhøsten er en fin tid å starte opp med kurs og vi håper å få med mange deltakere som kan inspirere hverandre underveis i kurset.

Vi oppfordrer spesielt jenter/kvinner til å bli med da vi både ønsker og trenger flere kvinnelige trenere i Norsk Orientering.          

Målgruppen for Trener 2 er primært trenere som jobber med ungdom og juniorutøvere. Seniortrenere har også stor nytte av kurset.

De fellesidrettslige emnene (del 2) arrangeres digitalt, 28.-29. januar 2024 + 4 kvelder i januar/februar.
Egen invitasjon og påmelding til denne delen kommer senere i høst. 

Les mer om innhold i hele trener 2 i kursplanen for orientering: HER







Sprintsamling i Bergen: «Vi gleder oss til å trene sprint i Norges kanskje beste by for nettopp dette!»

Postet av Norges Orienteringsforbund den 11. Okt 2023




 

-Vi gleder oss veldig til å trene sprint i kanskje Norges beste by for sprintorientering, sier utviklingsansvarlig i Norges Orienteringsforbund, Håvard Haga.
 
 
 Han ser frem til de kommende dagene med høy fart på kart i stor målestokk i Bergen, hvor det er ventet både bra trøkk og høy kvalitet.
 
 Da er det også moro at det er mange som finner dette attraktivt:
 
 -Det er veldig gledelig at så mange som over 60 løpere er påmeldt samlingen.
 
 -Når det er så mange løpere i tillegg til mange av juniorlandslagsløperne på plass, blir det garantert god matching på øktene.
 
 Det blir 6 av dem i tallet, fra torsdag ettermiddag til søndag morgen, hvor det altså blir mulighet både til å terpe teknikk i lav fart med mye kunstige sperringer og – ikke minst – «sette fart» i konkurranse med de andre deltakerne på samlingen:
 
 -Vi skal ha to hardøkter: én konkurranselik individuell sprint og én knockoutsprint med prolog, semifinale og finale, forteller Haga om det sistnevnte.

 

Og de mer enn 60 deltakerne har kort vei til moroa:
 
 -Alle øktene går i gangavstand fra sentrum, hilser Haga.
 
 
 Men kjenner vi o-løperne rett blir det nok snakk om oppvarmingsavstand - og med løping som bevegelsesform også før selve øktene.
 
 Det er i hvert fall sikkert at det blir høy kvalitet på øktene som er signert Janne Salmi, Anders Nordberg, Håvard Haga og Damien Renard.

 




Ski-o landslagssamling i Oslo: «Mange hardøkter med høy intensitet!»

Postet av Norges Orienteringsforbund den 11. Okt 2023





Over: Både løpeturer og rulleski var på menyen under samlingen. Foto: ski-o landslaget



- Det har vært en litt annerledes samling, innleder landslagstrener i ski-o Christian Hohl når han ser tilbake på de siste dagene med samling i Oslo og ved Toppidrettssenteret.

- Nesten som en simulering av en konkurranseuke, fortsetter han.


Noe som i klar tekst betyr at de i løpet av 5 samlingsdager gjorde unna 4 hardøkter:


- I tillegg var 3 av de 4 hardøktene i konkurransefart, noe som er litt uvanlig.

- Vi fikk også en del oppfølgning fra fagfolkene på Olympiatoppen, og noen interessante innspill fra Arild Tveiten – som har vært med å bygge opp triatlon i Norge.

- Nye tanker er alltid både velkommen og nyttig. Det var også interessant å høre hvordan Triatlon har jobbet de siste 10 – 15 årene. I starten av denne perioden var idretten på samme størrelse som oss, men siden den tid har de vokst og er nå mye større.

- Prestasjonene deres er også imponerende.

Norges beste ski-o løpere presterer også i verdenstoppen, men veien dit er en annen en hvordan de jobber i triatlon:


- Vi fikk innblikk både i hvordan de trener og hvordan samspillet mellom utøver og trener fungerer. Hos dem setter treneren opp «alt», mens vi har en modell hvor utøverne selv har større ansvar og bruker treneren mer som en sparringspartner.

- Begge modellene har sine fordeler og ulemper.


Og det har beviselig fungert både i norsk ski-o og norsk triatlon de siste årene. For førstnevnte kan Hohl konstatere at det ser bra ut også med tanke på hva som venter til vinteren:


- Under samlingen hadde vi både en staketest og et testrenn i skøyting. Jeg synes det er flere utøvere som viser at de har tatt steg siden i fjor – og med to såpass ulike tester gir det også ulike resultat mellom utøverne. Med ulik spisskompetanse kan de «pushe» hverandre til utvikling på forskjellig områder.

Under vinterens høydepunkt – VM i Ramsau – er det ventet mye bredspor:

- Jeg tipper det blir viktig med sterk fysikk og at en er bra på skøyting for at en skal hevde seg, er ordvalget til Hohl.


For at hans adepter skal være «å regne med» når vi kommer til dette mesterskapet blir det tett mellom samlingene i denne perioden. Allerede fra 29. oktober – 5. november venter neste samling.

Da er det Idre som får besøk av det norske ski-o landslaget:

- Vi kommer til å bruke kunstsnøen der til å få trent en del mengde på ski og skiteknikk. Da blir det også mer kontrollerte hardøkter igjen.

- Om vi kan kombinere trening på kunstsnø med løpeturer på barmark, blir det veldig bra.


Litt seinere i november blir det ny samling, da på Skei – forhåpentligvis – på natursnø:


- Vi får håpe at vi da også kan få trent litt ski-o.


De første konkurransene kommer – som vanlig – på Sjusjøen i desember.


Image


Image


Image




Bli med på trener-1 kurs – flere kurstilbud i høst og vinter

Postet av Norges Orienteringsforbund den 11. Okt 2023


Norges Orienteringsforbund inviterer i samarbeid med o-kretser og klubber til trener 1 kurs flere steder i høst 2023 og vinter 2024.  

Følgende Trener-1 kurs er satt opp:

  • Sandvika, Bærum, starter 18.-19. november (del 1) og 27.-28. januar (del 2). Påmeldingsfrist 2. november. Se invitasjon HER 
  • Bergen, starter 18.-19. november ( del 1) og 20.-21. januar (del 2). Påmeldingsfrist 2. november. Se invitasjon  HER
  • Stange, Innlandet, starter 17.-18. februar (del 1) og 16.-17. mars (del 2). Påmeldingsfrist 1. februar.  Se invitasjon HER  

 

Deltakere:
Kursene er åpne for deltakere fra hele landet som vil lære mer om trening og trenerrollen for barn og ungdom. Nedre alder for kursdeltakere er 16 år (fylle 16 år i året kurset avsluttes).
 Trener-1 kurset har fått gode tilbakemeldinger fra tidligere deltakere.


Mål med kurset:

 Kurset tar sikte på å gi opplæring i hvordan du på en god måte opptrer som trener for barn og unge og hvordan best mulig tilrettelegge aktiviteter og treningsøkter med hovedvekt på alder 8-14 år. 

 
Kurset har stort fokus på praksis, med opplæring i ulike og varierte øvelser og leker for orientering.


Forkunnskaper:

 Ingen spesielle krav utover generell interesse for trening og treneroppgaver for barn og unge og kjennskap til orientering.


 Påmelding til alle tre kursene gjøres i Eventor/forbundsaktiviteter: 

https://eventor.orientering.no/Activities?organisationId=2  (velg det kurset som er aktuelt for deg) 

 

Spørsmål eller ønsker om kurs: Kontakt Lene Kinneberg, lene.kinneberg@orientering.no

 




Inviterer til arrangørseminar 15. november!

Postet av Norges Orienteringsforbund den 10. Okt 2023


Norges Orienteringsforbund inviterer til arrangørseminar - hvor en samler arrangørene av årets Hovedarrangement og kommende års arrangører for erfaringsutveksling – 15. november på kveldstid.

 

Planen er å gjennomføre dette på plattformen: Teams

 

Fullstendig innbydelse til seminaret ser du:  her


Påmelding på forhånd til jan.arild.johnsen@orientering.no

 

Påmeldingsfrist 12.november.

 

Påmeldte vil få tilsendt innkalling og møtelink.




Sunn Idrett konferanse 2023

Postet av Norges Orienteringsforbund den 10. Okt 2023



 Sunn Idrett inviterer til gratis digital konferanse onsdag 1. november fra kl 18 – 20:30.
 
 
Program

18.00 – 18.05: Velkommen v/ Sunn idrett 

18.05 – 18.30: Vekst og utvikling  v/Eirik Halvorsen Wik, PhD, Stellenbosch University, Sør-Afrika

  • Hvordan ser “vanlig” vekst og modning ut?
  • Hvordan kan modning påvirke prestasjon?
  • Hvordan kan vi minimere risikoen for skader blant utøvere i vekst?

18.35 – 19.00: Tilskudd og trender  v/ Siri Bynke, Rådgiver Antidoping Norge 

  • Trender i bruk av preparater
  • Risikofaktorer man bør være oppmerksom på
  • Hvordan du kan bidra i det forebyggende arbeidet

Pause 

————————————————————————– 

19.15 – 19.40: Relativ energimangel i idrett v/ Monica Klungland Torstveit, Professor Universitetet i Agder 

  • Hva er Relativ energimangel i idrett?
  • Årsaker og hvem er i risiko?
  • Hva er tidlige tegn og symptomer, og hvordan følge opp?
  • Hva er langtidskonsekvensene?

19.50 – 20.15: Kroppsbilde og kroppsmisnøye i idrett v/ Christine Sundgot-Borgen, Postdoktor ved Regional Seksjon for Spiseforstyrrelser, OUS

  • Kroppsbilde hos unge utøvere
  • Hvor går grensen mellom et sunt og usunt fokus på kropp, mat og trening?
  • Hvordan kan du fange opp og snakke med utøvere som ser ut til å ha utfordringer?

20.15- 20.30: Oppsummering & avslutning 

 
 Les mer og meld deg på innen 29. oktober: her


 
Om du ikke har anledning til å delta den aktuelle kvelden, så kan seansen sees i opptak på Sunn Idretts hjemmeside.




Solid løpstilbud i Oslo-området kommende helg!

Postet av Norges Orienteringsforbund den 10. Okt 2023



Over og under: Bilder fra Lillomarka. NEdenfor bilder fra Asker.

Image



Kommende helg er det et bredt løpstilbud i Oslo-området.

Det starter fredag kveld med finalen i den tradisjonelle Harry Lagerts nattcup, deretter er det 2-mila i regi av Asker på lørdag, før det avsluttes med Lillomarka nord-sør på søndag.


Som nevnt er Harry Lagerts nattcup etter hvert en tradisjon med korte innledende nattløp med cirka 30 minutters vinnertid – som en innledning, før det avsluttes med en – i hvert fall i lengste løype – en real jaktstart med opp mot 15 kilometer nattorientering.

Denne jaktstarten kommer altså fredag, før det er nye muligheter i Asker på lørdag.

2-mila er i Asker er et høstløp for alle, med muligheter i løyper på henholdsvis 2-mil, 1-mil, halvmil A, halvmil B/C og engelsk mil C/N.

Dette går i Kjekstadmarka, hvor kartet er satt sammen kart fra Dikemark til Røyken golfbane. Ultraløperne er innom arena – for «heder og ære» - før de legger ut på sin siste mil.

Uansett loves kake, kaffe og brus som «premie» til alle.


På søndag er Lillomarka OL klare med 10 og 15 kilometer, med start på Snippen og muligheter for mange omgående veivalg - som vanlig på Lillomarka Nord/Sør. I mål venter bålpost med bolle og Lillomarkas supersvele!

Etter et løp som er kjent for at postene er lette, men veivalgene er krevende.

Og om du er såpass avansert at du begir deg ut på lengste løype ved alle anledninger, gir det til sammen 5 mil med orientering på en helg.

I skrivende stund viser værvarselet flott høstvær, noe som uansett vil gi en fin o-helg i Oslo.

Mer om de nevnte konkurransene finner du via linkene nedenfor:

Harry Lagert

2-mila

Lillomarka nord-sør


Image








EM i Italia med norske øyne: «Enkeltprestasjoner i toppklasse – men en del å gå på som lag!»

Postet av Norges Orienteringsforbund den 9. Okt 2023



- Kasper Fosser løper – som vanlig – på et meget høyt nivå og får medalje på den individuelle sprinten. På sprintstafetten løper også hele laget bra, men det mangler noen sekunder opp til medalje og på den avsluttende knockout sprinten er det Victoria Hæstad Bjørnstad og Cornelius Bjørk som virkelig står frem og viser prestasjoner på et høyt nivå gjennom knockout dagen, sier landslagssjef Janne Salmi når han ser tilbake på en uke med EM-sprint i italienske bygater.

- Dessverre har vi marginene litt imot oss, og da blir det bare en medalje til slutt, fortsetter han.

Da tenker han både på sprintstafetten og knockout sprinten:

- På sprintstafetten er sekunder fra en medalje etter gode prestasjoner, hvor det siste helt på slutten mangler.

- Under knockout sprinten er det bare uheldige omstendigheter som gjør at Kasper Fosser krasjer med Joey Hadorn i kvartfinalen. Vi vet ikke hva som kunne skjedd om Kasper (Fosser) hadde kunne fortsette å løpe under knockout sprinten. Men nå er det aller viktigste at det ikke ble alvorlige skader på noen av løperne.

- Uansett så vi på knockout sprinten at Cornelius (Bjørk) er en skikkelig god løper i felt. Det er veldig positivt å se den måten han som mesterskapsdebutant tar kommando i sin semifinale og styrer det hele.

- Et ufokusert øyeblikk og feiltolking av kart hindrer ham fra å være i finalen, men jeg synes likevel han kan ta med seg mye positivt fra EM med to topp 20-plasseringer.

- Totalt er det likevel litt for få som tar seg videre fra kvalifisering til finale og heat. Spesielt på knockout dagen var det litt mange av våre løpere som ikke klarte å «løpe seg» til en plass i kvartfinalene.


Salmi har allerede sett for seg hva som kan gjøres for å løfte løperne mot VM-sprint i Skottland til sommeren:

- Gjennomsnittlig må våre løpere bli 15-20 sekunder raskere på 3000m, da kan vi snu marginalene i vår favør. Jeg tror også vi må tørre å trene mer med melkesyre, det er spesielt viktig på knockout sprint. Det må gjøre skikkelig vondt noen ganger også på trening og man må også lære å bygge ned melkesyre på kort tid. Og samtidig må kan kunne å tenke krystallklart i maksfart.

- Men selvfølgelig er grunntrening det viktigste, og jeg ønsker at flere skal ta steg mot dobbeltterskeltrening som Kasper (Fosser) har vist å fungere veldig bra for en o-løper.

Når EM ble avsluttet var det 9 måneder på å gjøre den jobben.

Og noen av EM-løperne smugstarter allerede med Euromeeting på sprintdistansene i – nettopp – Skottland kommende helg.








Kjempesprekken 2023

Postet av Norges Orienteringsforbund den 9. Okt 2023



Stemningsbildene fra ultralangdistanseløpet Kjempesprekken, som ble arrangert lørdag 7. oktober fra Studenterhytta i Nordmarka i Oslo viser hvor fint det var i skogen i helga.

(fortsetter under bildet)

Image

Thomas Nipen (til venstre) og Mikael Jensen (i midten) vant den lengste distansen, 18 km, i parløpet Kjempesprekken. Holger Schlaupitz (til høyre) løp alene og kom 43 sekunder bak vinnerne. Mikael Jensen hadde aldri løpt orienteringsløp før, men hadde ingen problemer med å holde følge med sin makker Thomas Nipen på flate stier. Derimot syntes Mikael at det var uvant og fryktelig tungt å løpe bratte oppoverbakker på sti, og utenfor sti med høy lyng, slik som ved 18. post (se bildet post_18_stein.jpg).


(fortsetter under bildene)

Image


Mathias Nipen (til venstre) og Mikael Olausson (til høyre) vant den mellomste distansen, 12 km. De var egentlig påmeldt i den lengste distanse, og kom samtidig med vinnerne til passering etter 12 km. Men Mikael, som periodevis har vært plaget med langdistansekne, hadde nå fått såpass vondt at han ikke ønsket å fortsette. Han og Mathias byttet dermed over til 12 km, og ble utropt som vinnere. Men bare tre sekunder bak dem kom Johan Michelsen, som hadde løpt alene. Han var irritert over å ha blitt slått i spurten, men ble smørblid da han fikk premie, skrøt av artige løyper i et fantastisk terreng og lovet å komme tilbake neste år.

(fortsetter under bildet)

Image

Løpet bød på flere lange strekk med veivalgsmuligheter. Til førstepost var det 3,4 km i luftlinje.

(fortsetter under bildet)

Image


Underveis passerte løperne Kobberhaugtjern, hvor sola speilte seg i vannet.

(fortsetter under bildet)

Image


Ved å ha starten ved Studenterhytta, kunne løypene benytte det flotte terrenget Osmarka, med glissen furuskog og lyng.


Resultater:

https://ilgeoform.no/rankinglop/res2023-10-07.html


Livelox:

https://www.livelox.com/Events/Show/115077/Kjempesprekken-fra-Studenterhytta






Forbundet inviterer til åpen sprintsamling i Bergen i oktober!

Postet av Norges Orienteringsforbund den 9. Okt 2023


Forbundet inviterer til åpen sprintsamling i Bergen fra 12. – 15. oktober.

 

-Vi velger å legge høstens åpne samling til Bergen for å ha ekstra fokus på sprint, sier utviklingsansvarlig i Norges Orienteringsforbund, Håvard Haga.
 
 -Det blir skikkelig kult å bruke de gode sprintterrengene i Bergen sentrum, og vi satser på at det blir en samling med bra trøkk og høy kvalitet, fortsetter han.
 
 Dette er en samling som er åpen for junior og senior, men alle må organisere egen reise og overnatting.
 
 Øktene kommer til å være i Bergen sentrum, så man vil klare seg fint med offentlig kommunikasjon. 


 Les mer om samlingen – og meld deg på: her

 

Påmeldingsfrist mandag 9. oktober 2023 klokken 20.00!

 




Hæstad Bjørnstad best av de norske på EM – knockout sprint med 6. plass – Fosser krasjet ut i kvartfinalen!

Postet av Norges Orienteringsforbund den 8. Okt 2023


Over: Victoria Hæstad Bjørnstad imponerte med 6. plass i dag.

Under: Cornelius Bjørk gjorde sine saker bra på dagens knockout sprint og løp seg til semifinaleplass som eneste norske herreløper.

Image



- Det er ny personlig rekord, så det er bra, sa Victoria Hæstad Bjørnstad etter å ha løpt inn til 6. plass på dagens EM knockout sprint i bygatene i den italienske småbyen Vicenza.

- Men jeg er ikke helt fornøyd med hvordan jeg løser det i finalen, fortsetter jenta som overbeviste veldig da hun tok kommandoen i sin semifinale – og løp inn til seier i sitt semifinale heat.

Men da dagens 6 beste løpere skulle gjøre opp om EM-medaljene i finalen, kom løperen som representerer IFK Göteborg internasjonalt litt bakpå fra start:

- Først kommer er jeg litt defensiv, når det blir knuffing på parkeringsplassen ganske tidlig i finalen.

- Deretter gjør jeg også et dårlig veivalg på slutten, som gjør at jeg blir sist i finalen, sier hun selv om de intense minuttene med sprintorientering som avsluttet en lang knockout dag.


- Selv om finalen ikke var den beste, var dette en positiv avslutning av EM og sesongen for min del.

Hæstad Bjørnstad kom til kort da Tove Alexandersson løp inn til sitt 3. gull på knockout sprint internasjonalt på rad. Det var også den svenske sammenlagtvinneren i verdenscupen sin 46 verdenscupseier.

I dag vant hun foran den sveitsiske duoen Elena Roos og Natalia Gemperle.

I en øvelse som i stor grad er sammenlignbart med en langrennssprint.

Utøverne løper først en kvalifisering, før de så deles inn i heat, der det handler om å ta seg videre.

Til slutt gjør de seks beste herrene og kvinnene opp om medaljene i hver sin finale.

Det var bare Victoria Hæstad Bjørnstad av de norske løperne som tok seg hele veien til finalen på EM i dag.

Cornelius Bjørk løp også lenge offensivt og bra i semifinalen, men etter et dårlig veivalg ble det for langt frem til å kjempe om finaleplass for løperen fra Bækkelagets SK.

For sølvvinneren på den individuelle sprinten på onsdag – Kasper Fosser – endte årets EM ganske dramatisk i kvartfinalen.

Han  krasjet med sveitseren Joey hadorn ute i løypen, og de ble deretter kjørt til medisinsk sjekk.

Fosser fikk muligens en hjernerystelse, og det var fare for at nesa til Joey hadorn brakk.

Det var altså snakk om et ganske kraftig sammenstøt mellom de to gutta som tok henholdsvis bronse og sølv under EM - knockout sprint for 2 år tilbake.

- Jeg har vondt i kneet og litt vondt i hodet, sa Fosser etter at han var kommet til hektene.

- Det er synd at verdenscupsesongen og EM ender slik, men det hadde blitt tøft for meg å hamle opp med Matthias kyburz uansett.

- Totalt er jeg fornøyd og stolt over det jeg har oppnådd i 2023-sesongen.

Krasjen mellom Fosser og Hadorn ble lagt merke til også blant de andre løperne:

- Jeg synes det føles litt utrygt med så mye folk ute i gatene. Spesielt når en tenker på det som skjedde i kvartfinalen med Kasper (Fosser) og Joey (Hadorn). Slik dagens arrangement var, kunne vi krasje - både med andre løpere, publikum eller andre utenforstående. Det er en ganske ekkel følelse, kommenterte vinneren i dameklassen - Tove Alexandersson.

Alexandersson la til at hun likte best konkurranser hvor det blir avgjort mellom løperne - uten at uforutsette ting kommer «mellom».

(fortsetter under bildet)

Image

GPS-tracking av krasjen mellom Fosser og HAdorn.

I dag var det Matthias Kyburz som var best i herreklassen – også han for 3. gang på rad internasjonalt på kncokout sprint – da han vant foran den svenske duoen Jonathan Gustafsson og Emil Svensk.

Dermed vant også sveitseren verdenscupen sammenlagt denne sesongen, foran Fosser.

I tillegg til Kasper Fosser, røk også Emma Arnesen, Ane Dyrkorn og Pia Young Vik ut i kvartfinalene.


Isak Jonsson, Elias Jonsson, Mats Eidsmo, Håvard Sandstad Eidsmo, Jørgen Baklid, Sigurd Paulsen Vie, Eirik Langedal Breivik, Marie Olaussen, Lene Berg Hanssen, Ragnhild Eide og Ingrid Lundanes fikk reisepass allerede i kvalifiseringen i morgentimene da de ikke var blant de 12 beste i sine respektive heat.

Resultater:

Finale

Image


Image





Semifinale

Image


Image






Kvartfinale

Image


Image


Image


Image






Kvalifisering

Image


Image


Image


Image


Image


Image










Halden SK med 3. plass på 25-manna!

Postet av Norges Orienteringsforbund den 7. Okt 2023



Over: Lagbilde Halden SK.

Under: Veksling ut på 24. etappe – unggutten Ville Wingstedt sender av gårde årets vinner av Kongepokalen – Magne Dæhli.

Image


Under årets 25-manna i Botkyrka like utenfor Stockholm – hvor klubbene setter opp sine lag med en kombinasjon av eliteløpere, ungdommer og veteraner – med etappeoppsett med enkeltetapper i starten og på slutten, mens det midtveis er parallelletapper – hvor det løpes 4 løpere fra hvert lag parallelt ute i skogen.

Ved avslutning av parallelletappene, da det var 3 enkeltetapper igjen, var Halden SK best av de norske lagene – på en 4. plass – med drøye 3 minutter opp til OK Linné – som da ledet stafetten.


Med Ville Wingstedt, Magne Dæhli og Svetlana Mironova på de tre siste etappene, viste unggutten Ville Wingstedt – på 23. etappe - at han har både o-tekniske ferdigheter, fart i beina og taktisk kløkt til håndtere en slik oppgave.

Han sendte ut Magne Dæhli som 2. mann med en etappe igjen av stafetten – bare 3 sekunder bak Tampereen Pyrintö – som da ledet.

- Det var veldig gøy. Jeg hadde som mål å holde topp 10. Men så bare «falt alt på plass», så det var skikkelig moro, kommenterte Ville til arenaspeaker etter sitt løp.


- I starten hadde jeg litt problem, men etter hvert gikk det bedre, kommenterte Kristin Melby Jacobsen – den norske jenta som løp 3. siste etappe for OK Linné, hun var inne som nummer 3 – bare

Magne Dæhli holdt posisjonen på den nest siste etappen, og sendte ut Svetlana Mironova som 2. kvinne på siste etappe – med bare 5 små sekunder opp til Kalevan Rasti.

En svært spennende sisteetappe hvor det var fire lag som gikk ut innenfor 14 sekunder. I tillegg til allerede nevnte Kalevan Rasti og Halden SK, var OK Linné og Tampereen Pyritnö med i seierskampen ut på den siste etappen.

- Det blir tøft, men (Svetlana) Mironova på sitt aller beste er veldig bra, var Dæhli sine ord om hva som ventet på siste etappe.


- Men det handler mye om erfaring, og vite hva en skal gjøre når det «koker i toppen» ved en avgjørelse helt på slutten, la han til.

Og Dæhli – som har avgjort mange VM-stafetter – vet hva han prater om.


Det var Johanna Ridefelt – for OK Linné – som var sterkest på slutten, og avgjorde, med 12 sekunder ned til Kalevan Rasti, mens Halden SK endte på en sterk 3. plass – bare 18 sekunder bak vinnerlaget.


Tyrving IL ble nest beste norske lag, med 11. plass.

Oppsal Orientering ble nummer 40 og Nydalens SK ble nummer 49.

Fullstendige resultater


Halden SK sitt lag:

Niels Christian Hellerud
Jo Shepherd
Tore Sandvik
Kjetil Bjørlo
Ingrid Bronebakk
Iliana Ilieva
Joel Bronebakk Johansson
Ellen Kathrine Svendsby
Minna Wingstedt
Sigrid Schmitt Gran
Fredrik Eliasson
Timo Tantanini
Viktor Wassén
Guilhem Elias
Ida Marie Bjørgul Lundanes
Kine Dæhli
Hanna Wey
Eliška Sieglová
Mats Nordbrøden
Andreas Vistnes Myklebost
Elias Bäcklund Ekvall
Olav Lundanes
Ville Wingstedt
Magne Dæhli
Svetlana Mironova










Bli med på høstens trener-2 kurs!

Postet av Norges Orienteringsforbund den 7. Okt 2023


Norges Orienteringsforbund har gleden av å invitere til trener-2 kurs i o-spesifikke emner med oppstart i høst i Oslo.

Kursdatoer: lørdag 28. og søndag 29. oktober 2023 + en digital introduksjonskveld tirsdag 17. oktober 
 
Kurssted: Idrettens hus, Ullevål stadion, Oslo (kurshelgen)

Tid: Lørdag 0900-1630. Søndag 0900 – 1530.  Tirsdag Kveld 2000 -2100

Påmelding: I Eventor/forbundsaktiviteter: her
 

Frist: 12. oktober


 Se flere detaljer i innbydelsen: 
her

 

Vi oppfordrer flere jenter/kvinner til å bli med på trenerkurs

Trener-2 har tidligere pleid å starte opp med de fellesidrettslige emnene der vi samarbeider med Friidrettsforbundet og Triatlonforbundet. Dette samarbeidet vil fortsette, men denne gangen snur vi om på det og starter med de orienteringsrelaterte emnene. Senhøsten er en fin tid å starte opp med kurs og vi håper å få med mange deltakere som kan inspirere hverandre underveis i kurset.

Vi oppfordrer spesielt jenter/kvinner til å bli med da vi både ønsker og trenger flere kvinnelige trenere i Norsk Orientering.          

Målgruppen for Trener 2 er primært trenere som jobber med ungdom og juniorutøvere. Seniortrenere har også stor nytte av kurset.

De fellesidrettslige emnene (del 2) arrangeres digitalt, 28.-29. januar 2024 + 4 kvelder i januar/februar.
 Egen invitasjon og påmelding til denne delen kommer senere i høst. 

Les mer om innhold i hele trener 2 i kursplanen for orientering: HER

 




Åpen trening med Wang Toppidrett i Oslo!

Postet av Norges Orienteringsforbund den 7. Okt 2023



 Wang Toppidrett Oslo inviterer til åpen trening fra Norges Idrettshøgskole onsdag 18. oktober.
 
 Onsdag 18. oktober kl. 08:00 fra Norges Idrettshøgskole.
 
 Oppmøte utenfor garderobene på NIH:
 
https://maps.app.goo.gl/a6hR8NXMiTDNeP7N9

Det vil være mulig å legge fra seg saker i garderobene på NIH og benytte seg av dusjene der.

Invitasjonen retter seg først og fremst mot elever som skal begynne på videregåendeskole fra sommeren 2024, men alle som ønsker å være med er velkommen.

Planen for økten er en fellesstart o-økt rettet mot Blodslitet. Det blir poster i skogen, et stort startfelt med god matching og flere kuttemuligheter for å tilpasse økta til egne behov.

Påmelding ved å sende meg en epost til bojan.blumenstein@wang.no innen mandag 16.oktober.




4. plass til Norge på EM-sprintstafett

Postet av Norges Orienteringsforbund den 6. Okt 2023



Over: og under: Marie Olaussen og Eirik Langedal Breivik innledet – på de to første etappene – for Norge på dagens sprintstafett under EM.

Image
- Alle løp så bra vi kunne, og det var gode prestasjoner av alle fire, sa Kasper Fosser etter å ha sett ankerkvinne Victoria Hæstad Bjørnstad løpe i mål som nummer fire på dagens sprintstafett under EM i Italia.

I småbyen Soave 23 kilometer øst for Verona – hvor den individuelle sprinten gikk på onsdag – var det i dag kvartetten Marie Olaussen, Eirik Langedal Brevik, Kasper Fosser og Victoria Hæstad Bjørnstad som løp for Norge på sprintstafetten i et område hvor flate bygater var kombinert med et festningsområde – som ga både litt kupering og veivalg.


En kombinasjon som de norske løperne taklet bra, og de var med i medaljekampen hele veien.

Ut på sisteetappe var det 37 sekunder fra Norge på 4. plass opp til Sverige i teten, men både Finland og Sveits var bare noen små sekunder foran Victoria Hæstad Bjørnstad og Norge.

Dermed var det spennende hele veien til mål, i kampen om medaljene bak Sverige – som vant med drøye halvminuttet:

- De var bare sterkere enn meg på slutten, konstaterte Victoria Hæstad Bjørnstad etter å ha løpt i mål som 4. kvinne.

Da var Simona Aebersold – for Sveits og Venla Harju – for Finland bare noen sekunder foran i mål.

Dermed endte det medaljeløst for Norge på andre distanse under sprint-EM i Italia.

Nye muligheter for medaljer blir det når det er knockout sprint på søndag.

Resultater:

Image






Landslagssamling i ski-o de kommende dagene: «Kvalitetsøkter på rulleski og nye innspill på styrketrening!»

Postet av Norges Orienteringsforbund den 6. Okt 2023


 

 

-Vi skal ha tre hardøkter på rulleski og to økter med rulleski-o i tillegg til et par økter på Olympiatoppen, kommer det kjapt fra Christian Hohl.


 Landslagstreneren i skiorientering prater om «agendaen» på samlingen som venter de kommende dagene på – nettopp – Olympiatoppen.


 Fra fredag til tirsdag er våre beste ski-o løpere samlet for å ta nye steg mot kommende vintersesong:


 -Vi fortsetter også med oppfølgning på den styrketreningen vi ble introdusert for i fjor på Olympiatoppen. Det handler i stor del om basis styrketrening, men nå har vi jobbet med dette i et år, og da er det bra å «løfte det opp igjen» og ta det videre ced hjelp av gode fagfolk på Olympiatoppen.

 

Triatlon er en idrett som har vært både innovativ og «tatt det videre» i Norge, og ski-o løperen skal få høre litt fra en av dem som har vært med på ferden:


 -Arild Tveiten er ny mentor fra Olympiatoppen, og det blir spennende å høre fra ham hvordan de «bygget opp» sin satsing i triatlon fra start til å bli blant de beste i verden.


 Det norske ski-o landslaget er også beviselig blant de beste, og det blir bra trøkk når alle samles med sesongstart ikke alt for langt i det fjerne:
 
 -Dette blir en samling med mye god matching og når det i tillegg er bra deltakelse, er det bare å glede seg.
 
 De ensete som har «gyldig forfall» er de to dobbeltsatsende EM-deltakerne i orientering, Jørgen Baklid og Isak Jonsson.
 
 Men under neste samling – som venter i Idre – har nok også denne duoen rette blikk og fokus mot det som venter i skutersporene til vinteren:

-I månedsskiftet oktober – november kommer neste samling på kunstsnø i Idre. Vi får håpe at det blir mulig å kombinere med løping ved siden av. Da blir det fokus på skiteknikk og mengde på ski, sammen med noen kontrollerte hardøkter.

 

Det blir Hohl som må sørge for at det er «kontroll» både de kommende dagene på Olympiatoppen og når vi kommer til Idre i månedsskiftet, slik at den norske ski-o gjengen er på topp når vi kommer til VM i Ramsau i januar.




Norges lag på EM-sprintstafett er klart!

Postet av Norges Orienteringsforbund den 5. Okt 2023




Etter gårsdagens EM-sprint i sentrum av Verona, hvor Kasper Fosser med sin sølvmedalje var det store norske lyspunktet, er laget til fredagens sprintstafett under mesterskapet i Italia tatt ut.
 

Kvartetten Marie Olaussen, Eirik Langedal Breivik, Kasper Fosser og Victoria Hæstad Bjørnstad forsvarer de norske fargene i den siste internasjonale stafetten denne sesongen.


 - Sverige og Sveits er klare favoritter under morgendagens stafett, men bak der er vi ett av lagene som skal kjempe om den siste pallplassen, sier landslagssjef Janne Salmi og legger til at det blir en tøff kamp mellom Norge og blant annet Danmark, Storbritannia og Finland.


 Intense dueller og tette kamper er noe som er fascinerende ved formatet sprintstafett, og ønsker du å følge dette er det bare å sette seg i TV-sofaen med NRK1 fra klokken 15:45 på fredag.

 

Du kan også følge konkurransene live hos IOF: her

 




Alle kartinteresserte inviteres til Kartkonferanse 18. – 19. november!

Postet av Norges Orienteringsforbund den 5. Okt 2023


To dager med diskusjoner, erfaringsutvekslinger og faglig påfyll på kartområdet.

 

Norges Orienteringsforbund inviterer til Kartkonferanse 18.- 19. november på Gardermoen.
 
 Dette er en fin møteplass for alle som jobber med, er interessert i eller ønsker å lære mer om kart- og kartproduksjon.

 
Det blir en fin kombinasjon av diskusjon og erfaringsutveksling innendørs – kombinert med en økt utendørs. Dermed får en også med seg både teori og praksis i karttegning.

Sprintkart vil være fokus denne helgen, og en ser for seg følgende tema:
 
 

  • Uteøkt i Jessheim sentrum med etterfølgende diskusjoner
  • Siste versjon av sprintkartnormen og annet nytt fra IOF
  • Grunnlag sprintkart
  • Finansiering av sprintkart, inkl. spillemidler til nærmiljøkart
  • Tips til utskrifter og krav til autoriserte produsenter
  • Rekruttering av karttegnere
  • Utskriftsoppsett – med en liten demo
  • Hvordan organiserer klubbene kartfilene sine på en fornuftig måte? Både versjonslogging, lagring på server eller i skyen, osv.

 

 

Ellers vil det være mulig å komme med forslag til tema, helst innen påmeldingsfristen.


 
 I tillegg er det en veldig fin møteplass for prat og diskusjoner mellom personer med samme interesse.
 
 Vi oppfordrer unge karttegnere til å delta.
 


 
Påmelding ordner du: her


  

Påmeldingsfrist søndag 15. oktober 2023 klokken 23.59.

Mer detaljert program:

 

Lørdag 18. nov

 

 

 





Tidsbehov

10.00

10:40

Velkommen, praktisk info, presentasjon av deltakerne

Ivar

40

10:40

11:20

Siste versjon av sprintkartnormen

Agnar

40

11:30

12:30

Finansiering av sprintkart

Kristen / Helge?

60

12:30

13:00

Info om uteøkta

Kristen


13.00

14.00

Lunsj



14.00

16.30

Uteøkt i Jessheim

Kristen


17:00

18:15

Oppsummering og diskusjon om uteøkta

Kristen


18:30

19:15

Grunnlag sprintkart

Agnar


19:15

19:30

Bruk av OSM som grunnlag for bygninger

Ida

15

19:30

19:50

Nordretting av kartet

Ida

20






20.00


Middag og sosialt













Søndag 19. nov

 

 

 





Tidsbehov

07.00

08.30

Frokost



09.00


Rekruttering av karttegnere





Tips til utskrifter (Utskriftsoppsett) og krav til autoriserte

Ida

45



Hvordan organiserer klubber kartfilene sine?


40



Generalisering og lesbarhet

Agnar




Løypeoppsett der en klasse inngår i flere løyper





Mapant – hvordan konvertere fra UTM 33 (OCAD/OOM)

Agnar / Ida

20



Demo/omtale Route Analyzer

Terje

















13.00


Lunsj



 

Temaene er en blanding av informasjon og diskusjon, og vi regner med aktive deltagere på kartkonferansen.
 

Ta med eksempler på egenproduksjon siste år.




Norges Orienteringsforbund og Stiftelsen VI med 3-årig samarbeidsavtale!

Postet av Norges Orienteringsforbund den 5. Okt 2023





Stiftelsen VI og Norges Orienteringsforbund (NOF) har inngått enn 3-årig samarbeidsavtale. Avtalen går ut på å styrke arbeidet med breddeaktiviteter innenfor para i forbundet, og skal bidra til at flere mennesker med funksjonsnedsettelser skal få delta i orienteringsaktivitet.

Stiftelsen VI er en ideell stiftelse som har til formål å gi personer med nedsatt funksjonsevne like muligheter til et fullverdig liv. De arbeider med at flere mennesker med funksjonsnedsettelser skal oppleve høyere livskvalitet, forbedret helse, økt mestringstro og mer sosial kontakt. Innenfor dette så er et av målene å arbeide for å øke deltagelsen i idretten. NOF er et av 6 særforbund som nå har inngått en samarbeidsavtale med Stiftelsen VI.

Avtalen bygger på at det skal være EN idrett, der alle skal ha mulighet til å delta uansett forutsetninger. Stiftelsen VI bidrar både med økonomiske midler og kompetanse, slik at vi kan fortsette, og forsterke arbeidet vi gjør rettet mot para bredde.

Målet er å rekruttere flere parautøvere inn i orientering, både som aktive i konkurranse, inn i klubbtreninger og inn i mosjonskonseptet turorientering. Vi skal skape idretts- og aktivitetsglede for alle uansett forutsetninger. Vi skal bli mer synlig, få frem rollemodeller, samarbeide med rehabiliteringssentre, bruke turorientering og de allerede gode tiltakene lokalklubbene våre gjennomfører til å øke rekrutteringen. Det skal også jobbes for at flere personer med funksjonsnedsettelser skal bli ledere og trenere både lokalt, regionalt og sentralt.

Norges Orienteringsforbund er både takknemlige og stolte over at Stiftelsen VI ønsker å støtte vårt arbeid med å øke rekrutteringen av parautøvere innenfor breddeorientering.

Dette er fantastisk morsomt sier generalsekretær i Norges Orienteringsforbund Øystein Hildeskor.

- Sammen med Stiftelsen VI skal vi videreutvikle aktivitetstilbudet ytterligere med mål om at enda flere skal få oppleve gleden ved orientering. Jeg ser virkelig frem til konkrete resultater av samarbeidet, og ikke minst gleder jeg meg til å se enda flere orienteringsløpere».

Avtalen gir oss også et samarbeidsforum der vi kan ha gode dialoger, erfaringsutvekslinger og diskusjoner med Stiftelsen VI og de andre særforbundene som inngår i samarbeidet. Dette er: Norges bandyforbund, Norges Bordtennisforbund, Norges Håndballforbund, Norges Skiforbund, avdeling langrenn og Norges Svømmeforbund. 

Bjørnar Erikstad, daglig leder i Stiftelsen VI, ser også frem til samarbeidet:

- «Stiftelsen VI er imponert over planene til NOF og gleder oss til samarbeidet. For Stiftelsen VI er idrettsaktivitet viktig, ikke bare rent idretts- eller helsemessig, men også som sosial arena. Sammen med forbundene vi nå samarbeider håper vi at flere vil komme inn i idretten, oppleve mestring og se gleden av et fellesskap».

Stiftelsen VI har også et ønske om at økt idrettslig aktivitet skal føre til annen varig aktivitet. At det å få økt rekruttering inn i orienteringslagene også forhåpentligvis vil føre til at en blir inkluder på andre arenaer, være seg utdanning, arbeidsliv, sosiale arenaer m.m. Vi trenger alle mestringsarenaer.

Ønsker du å få mer innsikt i hva Stiftelsen VI er, og jobber med, se har de en egen hjemmeside: https://www.stiftelsenvi.no/

Har du en god ide for å øke rekrutteringen, ønsker du å bidra inn i arbeidet, eller kanskje du har eller kjenner noen som har lyst til å starte med orientering? Ta kontakt med Lone eller Sindre som jobber med paraorientering:

Lone Brochmann; lonekarin.brochmann@orientering.no
Sindre Lokreim Bolstad; sindre.bolstad@orientering.no









Norges Orienteringsforbund inviterer klubbene til stimuleringstiltak rettet mot unge arrangører i alder 14-25 år!

Postet av Norges Orienteringsforbund den 5. Okt 2023


Norges Orienteringsforbund inviterer klubbene til stimuleringstiltak rettet mot unge arrangører i alder 14-25 år.
 
 Formålet med tiltaket er å engasjere, motivere og stimulere unge til å være arrangører av lokale orienteringsløp, spesielt for barn og ungdom.

Vi har satt opp kriterier for Sats UNGt - arrangement, stimuleringspremier i form av tilskudd og lager en konkurranse der de beste Sats UNGt arrangementene 2023 blir kåret av en jury.

Arrangører sender inn en elektronisk søknad i etterkant av arrangementet for å være med på kåringen.

 

Søknadsfrist er 20. oktober.

Arrangementsperioden er 1. april til 15. oktober.

Les mer om tiltaket, bakgrunn, kriterier, premiering og søknadsinfo: HER 


 Ungdommene i Koll IL ble kåret til «Årets sats UNGt arrangement» i 2022 med sitt arrangementskonsept Mørkesprinten – to løp på en kveld, finale med jaktstart.  Se omtale på orientering.no 
HER 
 
 Se deres presentasjon under Kompetansehelgen 
HER og filmen om hvordan de lagde løpet HER


 Vi ser fram til mange gode, kreative og inspirerende arrangement med unge i arrangørrollene.  

Spørsmål om sats UNGt arrangement kan rettes til lene.kinneberg@orientering.no




Fosser med sølv på EM-sprinten!

Postet av Norges Orienteringsforbund den 4. Okt 2023




 

-Jeg har løpt bra, men gjort et par småfeil og da holder det ikke til å gå helt til topps på denne type sprint, sa Kasper Fosser like etter at han løp i mål under dagens EM-sprint i sentrum av Verona i Italia.

Fosser som er verdensmester på distansen fra Danmark i fjor sommer var i dag 4 sekunder bak Matthias Kyburz i dagens konkurranse.
 
 -Når det er såpass enkelt, blir det høy fart, og hver enkelt feil blir «skjebnesvanger». To steder tapte jeg tid. Et sted løp jeg forbi en undergang, og ved en annen anledning tok jeg feil veivalg, fortsatte Fosser – som dermed måtte konstatere at Kyburz – som jager ham i den sammenlagte verdenscupen – tok seieren og EM-gullet i dag.
 
 Og nettopp den sammenlagte verdenscupen er viktig for Fosser, som har vunnet to år på rad:


 -Med Matthias (Kyburz) på toppen av pallen i dag, blir det tøft å slå ham sammenlagt. Han er regjerende mester på knockout sprint – som avslutter verdenscupen på søndag. Men samtidig; alt kan skje på en knockout sprint.
 
 I dag holdt i hvert fall Fosser unna for Tuomas Hëikkila – på 3. plass med ett lite sekund. Martin Regborn og Ralph Street – som delte 4. plassen – var 2 sekunder bak Fosser på dagens løype:

-Vi må være fornøyde med medalje når det er såpass tett i toppen som i dag. Det kunne fort blitt en 4.-, 5.- eller 6. plass, sa landslagssjef Janne Salmi.
 
 I dameklassen var det dobbelt svensk på toppen, med Sara Hagström foran Tove Alexandersson. Simona Aebershold ble nummer 3.
 
 Victoria Hæstad Bjørnstad var best av de norske damene med 15. plass:

-Jeg gjør en feil til 1. post, hvor jeg tar dårlig veivalg. I tillegg åpner jeg litt svakt, men jeg er nok bare en «slow starter». Etter hvert løper jeg bedre, og er fornøyd, oppsummerte hun.
 
 Cornelius Bjørk (17), Eirik Langedal Breivik og Marie Olaussen (20) løp seg også inn blant de 20 beste på den første distansen av EM i orientering i Italia.
 
 EM fortsetter med sprintstafett på fredag, før det avsluttes med knockout sprint på søndag. Dette er også det siste løpet i årets verdenscup.

Etter dagens løp leder Kasper Fosser verdenscupen sammenlagt med 23 poeng foran Matthias Kyburz, med andre ord; det er spenning helt til siste løp!

 


 
 Kvalifiseringen på formiddagen foregår med 3 heat hvor de 15 beste i hvert heat går videre til finalen.
 
 Det gir 45 løpere i finalen i både herre- og dameklassen.

 

Finalen går i Verona.
 
 Resultater:


 Øvrige norske:

 

Damer:

Norske:

Et bilde som inneholder tekst, skjermbilde, Font, nummer

Automatisk generert beskrivelse

 

 

 




11 av 17 norske løpere er videre fra EM-sprint kvalifisering til finalen i ettermiddag

Postet av Norges Orienteringsforbund den 4. Okt 2023



 - Når det er såpass kort løpstid, flatt terreng og lite o-teknisk krevende, blir det tett og jevnt. Da har må ikke råd til å gjøre den minste feil om en skal komme seg videre til finalen, sa landslagssjef Janne Salmi etter dagens kvalifisering under sprint-EM.
 
 Da hadde landslagssjefen sett at 11 av 17 norske løpere «gjorde jobben» i utkanten av Verona i et løpsområde som besto av lavblokker og noe parkareal.
 
 Etter en konkurransetid på i underkant av 12 minutter måtte Salmi konstatere at Sigurd Paulsen Vie, Isak Jonsson, Ane Dyrkorn, Emma Arnesen, Lene Berg Hanssen og Ragnhild Eide ikke «løp seg inn» blant de 15 beste i sine respektive heat – og dermed ikke blir å se i ettermiddagens finale.
 
 I finalen – som vises direkte på NRK – får vi se Kasper Fosser, Mats Eidsmo, Håvard Sandstad Eidsmo, Elias Jonsson, Eirik Langedal Breivik, Jørgen Baklid, Cornelius Bjørk, Ingrid Lundanes, Victoria Hæstad Bjørnstad, Marie Olaussen og Pia Young Vik.
 
 Denne foregår i sentrum av Verona og starter på NRK1 kl 14:30.




Klart for EM i Italia: Fosser løper for EM-medaljer og sammenlagtseier i verdenscupen!

Postet av Norges Orienteringsforbund den 3. Okt 2023




- Jeg har nå fått noen gode sprinttreninger i bymiljø som likner det som venter under EM, sier Kasper Fosser.

Sammenlagtlederen i verdenscupen prater om det som venter den kommende uken.

Han ankom EM-landet, Italia, allerede for en drøy uke tilbake, og er klar på intensjonene bak nettopp det:

- Spesifikk trening, er hans eget ordvalg.


Men – som mange sikkert har notert seg – Fosser har slitt med gjenstridige skadeproblem denne sesongen, og da har løping på flatt underlag – med høy fart - vært noe av det som er valgt bort til fordel for løping i motbakke – som er mer skånsomt for skaden:


- Jeg har slitt med skaden i lysken nesten hele sesongen, og fremdeles er det litt problematisk. Men de siste ukene har jeg kunnet løpe både fortere og mer på flatt underlag.


Er du sterk nok til å kunne hevde deg helt i toppen under EM?

- Ja, kommer det kjapt fra Fosser – før han fortsetter:


- Jeg synes jeg fort har kommet opp på at bra nivå, så får vi se om farten min er god nok under konkurranse som kommer nå denne uken.


Dermed er det ingen grunn for karen som vant VM gull på den individuelle sprintdistansen i fjor til å gå inn i EM med lave ambisjoner:

- Jeg mener jeg er konkurransedyktig til å kjempe om gullet på den individuelle sprinten, og gull der er målet, sier han selv – og fortsetter:

- Så håper jeg på medalje under sprintstafetten, mens jeg er fornøyd om jeg kommer til finalen på knockout sprinten.

- Til sammen håper jeg det vil holde til at jeg vinner verdenscupen sammenlagt.

Hvordan vurderer du den sammenlagte verdenscupen opp mot EM-medaljer ved inngangen inn mesterskapet?

- For sesongen som helhet er det viktigste å vinne verdenscupen sammenlagt, men når jeg er på EM må jeg ha fokus på hver enkelt konkurranse. Da nytter det ikke å tenke på verdenscupen sammenlagt.

- Jeg får bare håpe at jeg lykkes i den grad jeg håper under individuelle sprinten på onsdag, slik at jeg har en liten buffer ned til Matthias Kyburz før den avsluttende knockout sprinten, på søndag.


Ved inngangen til EM, som altså også er siste runde i verdenscupen, er bufferen fra Fosser til Kyburz på 53 poeng, så vil den kommende ukens konkurranser vise om det holder for nordmannen som har gått til topps sammenlagt i verdenscupen de to siste sesongene.

Inn mot et sprint-EM er det med norske øyne også verdt å merke seg at det norske sprintstafettlaget «løp hjem» bronse både under EM i 2021 og VM i 2022, mens det ble sølv under VM i 2021.

Under sprint-VM i Danmark i fjor ble det – i tillegg til Kasper Fossers individuelle gull, også 4. plass på både Håvard Sandstad Eidsmo og Andrine Benjaminsen.

Det ligger premissene for de tre konkurransedagene i Italia fra 4. – 8. oktober, og om de norske løperne leverer på medaljenivå nok en gang kan du følge direkte på NRK1 etter sendetidene gitt nedenfor.

Som alltid på sprintorientering blir det høy fart og stor spenning – så får vi også håpe på norske toppresultat!

Sendetider på NRK:
Onsdag 4.oktober: sprint kl. 14:30 - 17:00
Fredag 6.oktober: sprintstafett kl. 15:30 - 17:00
Søndag 8.oktober: knockout sprint kl. 14:00 - 16:00

Verdenscupen sammenlagt


Du kan også følge konkurransene live hos IOF: her


Detaljert program for konkurransene:
Onsdag 4. oktober:
Kvalifisering individuell sprint 09:00-10:30 Verona Borgo Venezia
Finale individuell sprint 14:30-16:45 Verona

Fredag 6. oktober:
Sprintstafett 15:45-16:45 Soave

Søndag 8. Oktober:
Kvalifisering knockout sprint 09:00-10:30 Creazzo
Heat i knockout sprint 12:25-15:45 Vicenza

Norges lag på EM:

Image









Søknad til seniorlandslag for 2024-sesongen!

Postet av Norges Orienteringsforbund den 2. Okt 2023


 

Som før sesongene 2022 og 2023, skal alle utøvere som ønsker seg å være med på den norske seniorlandslaget i 2024 sende inn en søknad for landslag.
 
 Hensikten med denne søknaden er at landslagsstøtteapparatet skal få best mulig grunnlag til å ta ut gode seniorlandslagsgrupper til 2024-sesongen. 

 

Samtidig er det ikke til å legge skjul på at søknadene de tidligere årene har gitt en veldig god anledning til å bli enda bedre kjent med mange av de ambisiøse utøverne i Norge, og sparre dem bedre med treningen og målsettingene.
 
 Dette er målet også år, enten utøverne ønsker å være en del av landslagsgruppene, eller «kun» har ambisjoner om samlingsaktivitet og/eller internasjonale oppgaver. 

 

Utgangspunktet for landslagsgruppene i 2024 er et ønske om omtrent samme antall gruppeløpere som de foregående årene. I tillegg er det et mål om også fremover å invitere til forhåpentligvis utviklende samlings- og treningsaktiviteter for utøvere utenfor landslagsgrupper. 

 

Det er også viktig å påpeke at i tillegg til de som ønsker å være med på landslag, oppmuntres også alle med ambisjoner om landslagsaktivteter i 2024 om å utfylle ut og sende inn søknaden – den fungerer også veldig bra som et verktøy for sesonganalyse og planlegging av utviklingsmål i fremtiden for den enkelte.
  

Ønsker man å delta på internasjonale mesterskap i 2024, skal også Helseattesten være levert og Ren Utøver gjennomført før 1.4.2024. 

 
 

Landslagssøknaden skal være levert seinest på onsdag 18.10 til janne.salmi@orientering.no og den vil bli lest av landslagssjef Janne Salmi og landslagstrenerne Damien Renard og Anders Nordberg.


 

Landslagsuttaket for 2024 blir offentliggjort i begynnelsen av november. 

 

Med sportslig hilsen,

Trenergruppa seniorlandslag


Du finner søknadsskjema: 
 her

 




Forbundet inviterer til åpen sprintsamling i Bergen i oktober!

Postet av Norges Orienteringsforbund den 2. Okt 2023



 Forbundet inviterer til åpen sprintsamling i Bergen fra 12. – 15. oktober.

 

-Vi velger å legge høstens åpne samling til Bergen for å ha ekstra fokus på sprint, sier utviklingsansvarlig i Norges Orienteringsforbund, Håvard Haga.
 
 -Det blir skikkelig kult å bruke de gode sprintterrengene i Bergen sentrum, og vi satser på at det blir en samling med bra trøkk og høy kvalitet, fortsetter han.
 
 Dette er en samling som er åpen for junior og senior, men alle må organisere egen reise og overnatting.
 
 Øktene kommer til å være i Bergen sentrum, så man vil klare seg fint med offentlig kommunikasjon. 


 Les mer om samlingen – og meld deg på: her

 

Påmeldingsfrist mandag 9. oktober 2023 klokken 20.00!




Få inspirasjon til treninger og aktiviteter med trener-1 kurs!

Postet av Norges Orienteringsforbund den 2. Okt 2023



 

Norges Orienteringsforbund inviterer – i samarbeid med Akershus og Oslo o-krets - til trener-1 kurs med oppstart av DEL 1 den 18.-19. november. DEL 2 gjennomføres 27.-28. januar 2024.  Kurset vil gå fra IL Tyrving sitt klubbhus på Kadettangen, Sandvika. 

 

Deltakere:
 
Kurset er åpent for deltakere fra hele landet som vil lære mer om trening og trenerrollen for barn og ungdom. Nedre alder for kursdeltakere er 16 år (fylle 16 år i året kurset avsluttes). Kurset har fått gode tilbakemeldinger fra tidligere deltakere.

 

Mål med kurset:
 
Kurset tar sikte på å gi opplæring i hvordan du på en god måte opptrer som trener for barn og unge og hvordan best mulig tilrettelegge aktiviteter og treningsøkter med hovedvekt på alder 8-14 år. Kurset har stort fokus på praksis, med opplæring i ulike og varierte øvelser og leker for orientering.

Forkunnskaper:
 Ingen spesielle krav utover generell interesse for trening og treneroppgaver for barn og unge og kjennskap til orientering.

Se mer informasjon om kurset i Invitasjonen: HER

Påmeldingsfrist 2. november og påmelding gjøres i Eventor/forbundsaktiviteter:

https://eventor.orientering.no/Activities/Show/5296

 

Norges Orienteringsforbund ønsker i samarbeid med kretser og klubber sette opp trener-1 kurs flere steder vinteren /våren 2024. Innbydelser og påmelding til alle kurs legges ut i Eventor/forbundsaktiviteter.
 
Følg med her: https://eventor.orientering.no/Activities?organisationId=2

 

Spørsmål eller ønsker om kurs: Kontakt Lene Kinneberg, lene.kinneberg@orientering.no

 




Bli med på høstens trener-2 kurs!

Postet av Norges Orienteringsforbund den 1. Okt 2023



 Norges Orienteringsforbund har gleden av å invitere til trener-2 kurs i o-spesifikke emner med oppstart i høst i Oslo.

Kursdatoer: lørdag 28. og søndag 29. oktober 2023 + en digital introduksjonskveld tirsdag 17. oktober 
 
Kurssted: Idrettens hus, Ullevål stadion, Oslo (kurshelgen)

Tid: Lørdag 0900-1630. Søndag 0900 – 1530.  Tirsdag Kveld 2000 -2100

Påmelding: I Eventor/forbundsaktiviteter: her
 
https://eventor.orientering.no/Activities/Show/5258

Frist: 12. oktober


 Se flere detaljer i innbydelsen: 
her

 


Vi oppfordrer flere jenter/kvinner til å bli med på trenerkurs

Trener-2 har tidligere pleid å starte opp med de fellesidrettslige emnene der vi samarbeider med Friidrettsforbundet og Triatlonforbundet. Dette samarbeidet vil fortsette, men denne gangen snur vi om på det og starter med de orienteringsrelaterte emnene. Senhøsten er en fin tid å starte opp med kurs og vi håper å få med mange deltakere som kan inspirere hverandre underveis i kurset.

Vi oppfordrer spesielt jenter/kvinner til å bli med da vi både ønsker og trenger flere kvinnelige trenere i Norsk Orientering.          

Målgruppen for Trener 2 er primært trenere som jobber med ungdom og juniorutøvere. Seniortrenere har også stor nytte av kurset.

De fellesidrettslige emnene (del 2) arrangeres digitalt, 28.-29. januar 2024 + 4 kvelder i januar/februar.
 Egen invitasjon og påmelding til denne delen kommer senere i høst. 

Les mer om innhold i hele trener 2 i kursplanen for orientering: HER

 




Strømdal Wik med 3. plass under juniorlandskamp i Sveits!

Postet av Norges Orienteringsforbund den 1. Okt 2023


 

-Det gikk ganske bra. Jeg har noen små tidstap, men det er helt «innafor» på en langdistanse, sier Kristoffer Strømdal Wik etter dagens langdistanse under juniorlandskampen i Sveits.

 

Da hadde Freidig-løperen gjort unna løypa i yngste juniorklasse på rett over 60 minutter. En prestasjon som holdt til 3. plass, snaue halvannet minutt bak Matthieu Bührer – som vant.
 
 Trønderen hadde bare 3 små sekunder opp til 2. plassen på den avsluttende dagen av helgens juniorlandskamp i alpelandet.
 
 En helg hvor unggutten har lyktes bra – i hvert fall under de individuelle løpene:

-Jeg fikk nok en liten «vekker» på fredagens stafett – med en dårlig prestasjon der. Deretter skjerpet jeg meg, og terrenget under de individuelle konkurransene passet nok også meg noe bedre, sier han selv om veien til gode prestasjoner – og pallplass i dag:


 -I dag var også kroppen bra, som er viktig på en langdistanse. Når det i tillegg er bra vær og fint terreng, er det bare nydelig.

 

Lysluggen fra Trondheim har grunn til å smile etter en god sesong med deltakelse i både ungdoms-EM i sommer – hvor det ble gull sammen med det norske laget på stafetten og juniorlandskamp nå på tampen:

-Jeg er egentlig godt fornøyd med hele sesongen, men nå blir det en liten sesongpause før Blodslitet.
 
 Tar du mål av deg til å holde følge med de eldre gutta (H19 – 20 løperne red. anm.) der?

-Jeg får prøve på det, kommer det kjapt fra Strømdal Wik.
 
 I dag var han den som fikk kjappe steg til å stemme best med god o-teknikk om en ser på de norske løperne, og var dermed den eneste i norsk landslagsdrakt som løp seg opp på pallen.
 
 I D18 var det jevnt god innsats med Ingeborg Roll Mosland (4), Sigrid Schmitt Gran (5), Marie Scheele (6), Anna Taksdal (7) og Sigrid Haugskott (9) alle inne blant de 10 beste.

Hos de eldste gutta var også Alfred Bjørnerød (7) og Mikael Birkelund (10) blant de 10 beste.
 
 Det samme var Ingeborg Rygg Eikeland (8) i eldste juniorklasse for jenter i juniorlandskampen hvor hjemmenasjonen – Sveits - dominerte stort. 

 

 

Resultat:
 
 H20:

Et bilde som inneholder tekst, Font, line, nummer

Automatisk generert beskrivelse

10 

Birkelund Mikael

2004 

SAJOM Team Norway

11:14:00

1:27:35

+10:02

11 

Romøren Philip Lehmann

2004 

SAJOM Team Norway

10:34:00

1:27:51

+10:18

14 

Takle Brage

2003 

SAJOM Team Norway

10:54:00

1:29:00

+11:27

17 

Myklebost Andreas Vistnes

2004 

SAJOM Team Norway

10:18:00

1:30:45

+13:12

19 

Urset Hans Gjermundsson

2003 

SAJOM Team Norway

11:06:00

1:31:38

+14:05

 

D20:
Et bilde som inneholder tekst, Font, line, skjermbilde

Automatisk generert beskrivelse

Eikeland Ingeborg Rygg

2003 

SAJOM Team Norway

11:24:00

1:20:13

+14:52

11 

Gløersen Mathea

2004 

SAJOM Team Norway

10:44:00

1:22:07

+16:46

13 

Jacobsen Kristin Melby

2003 

SAJOM Team Norway

10:28:00

1:23:15

+17:54

15 

Sebjørnsen Heidi Kristina

2004 

SAJOM Team Norway

10:16:00

1:25:25

+20:04

17 

Eidsmo Mari

2003 

SAJOM Team Norway

10:36:00

1:26:23

+21:02

24 

Johnsen Mina Akiko

2004 

SAJOM Team Norway

10:56:00

1:35:31

+30:10


 D18:
Et bilde som inneholder tekst, Font, nummer, line

Automatisk generert beskrivelse

Haugskott Sigrid

2005 

SAJOM Team Norway

11:03:00

1:08:57

+6:07

15 

Wik Maria Strømdal

2005 

SAJOM Team Norway

10:23:00

1:14:57

+12:07

 

H18:
Et bilde som inneholder tekst, skjermbilde, Font, line

Automatisk generert beskrivelse

13 

Heksem Oskar

2006 

SAJOM Team Norway

11:08:00

1:06:47

+8:02

15 

Olaussen Sondre

2006 

SAJOM Team Norway

10:40:00

1:07:20

+8:35

24 

Skovlyst Andreas Myrvold

2005 

SAJOM Team Norway

10:24:00

1:13:52

+15:07

26 

Aamodt Emil Husebye

2006 

SAJOM Team Norway

11:16:00

1:14:45

+16:00

29 

Bergh-Hansen Vebjørn

2006 

SAJOM Team Norway

10:16:00

1:18:02

+19:17