Info om bytte av emiTag!

Postet av Norges Orienteringsforbund den 28. Apr 2024

Har du utstyret i orden til sesongstart?


Alle emiTag-brikker som har serienummer lavere enn 4103640 bør byttes før sommersesongen 2024.

Det er ikke lenger mulig å bytte batteri på emiTag-brikker, da elektronikken er tildekket av støpemasse for å være 100% vanntett. 

Emit gir 25% rabatt på ny brikke, dersom man har en gammel emiTag-brikke, som ønskes byttes inn med en ny brikke. Bestill i så fall ny emiTag V3 med 25% innbytterabatt og send din gamle brikke til Emit AS, Bedriftsveien 10, 0950 Oslo. 
 
Ny brikke sendes så snart den gamle er mottatt. Det gis ikke rabatt for mistet brikke.


 Mer utførlig informasjon om batteribytte og kjøp av ny emiTag finner du: 
her 





Ønsker du eller noen i din klubb å jobbe som orienteringsinstruktør i skoleferien?

Postet av Norges Orienteringsforbund den 27. Apr 2024

Bidra til godt ferietilbud for barn fra 10 – 13 år!




Gjennom skole- og rekrutteringsprosjektet samarbeider Norges Orienteringsforbund med Den Norske Turistforening og Friluftsrådenes Landsforbund om å tilby orienteringsinstruktører til deres Friluftsskoler. 
 
 
 Friluftsskolen er et ferietilbud i nærmiljøet for barn i alderen 10-13 år. De aktuelle Friluftsskolene arrangeres i sommerferien.

 

I tillegg til jobbmuligheten er dette en flott arena for å synliggjøre de lokale orienteringsklubbene og reklamere for aktuelle aktiviteter for aldersgruppa og deres familier.

For mer informasjon, se: her


 Merk frist for å inngå avtaler som er 17. mai!

 

Håper dette er interessant for deg eller noen i din klubb! 
 
 Ved eventuelle spørsmål:

HenningBratland.Carlsen@orientering.no




Kvist-Kvaset onsdag 1. mai 2024!

Postet av Norges Orienteringsforbund den 26. Apr 2024

Kvistkvas-troféer til dem med de beste ti’er: Kvistkvas-lue er premien og lueælj til nummer én igjen.

Terrenget er ei måsamyr så flatt som det er muli’. For øvrig kjappe stier og bush du har/tar det kult i. Mer om løypa vil vi ikke røpe, men på og langs dyrka mark (ikke skravert!) skal ingen løpe! På rødkryssa vei og i hage løper bare sleipe fisk. Det lønner seg ikke – og det blir DISK!

Det er mange som bruker skogen her på tur. Ta hensyn (på broer og stier) så blir ingen sur. Passering av samling tre snuske-poster igjen på sjølve «åsen Ås» - på «Ramlapinnen». Fra siste post –hold travet rent! Kartet levéres– pent! Stemple i MÅL – og veksle med høy-fem over tau med nestemann som løper som en bjønnsprengt sau, Nestemann tar før det kart i rull somt er hengt opp.

Ta riktig kart - det er ditt ansvar: ROTEKOPP ! og som først har NULLA BRIKKA – Ikke tull!

Vi gjentar: HUSK Å NULL!! (nullebukk ved veksling). Etter mål og veksling – og dette er viktig Fortsett til brikke-avlesing så blir tida riktig.

For den som leste dette…. men skjønte ingenting, så har vi klokka 13.00 eksempelveksling.  Når allting er over, og svetten har klaka, føttene sover, og du har spist kaka, da samles vi om o-livets mest klassiske verdier: 

Kvistkvas-troféer til dem med de beste ti’er: Kvistkvas-lue er premien og lueælj til nummer én igjen.

Vi ønsker av vårt kondis-digre hjerte. En dag med spenning, fart og kroppslig smerte. Og om du satt litt fast i myra – husk at neste vår: Vi møtes nok kanskje engang til dyst når kvist-knekk-starten går.

 











Norges Orienteringsforbund inviterer klubbene til stimuleringstiltak rettet mot unge arrangører i alder 14-25 år

Postet av Norges Orienteringsforbund den 26. Apr 2024

Ønsker å motivere unge til å ta på seg arrangøroppgaver.



Norges Orienteringsforbund inviterer klubbene til stimuleringstiltak rettet mot unge arrangører i alder 14-25 år.

Formålet med tiltaket er å engasjere, motivere og stimulere unge til å være arrangører av lokale orienteringsløp, spesielt for barn og ungdom.

Vi har satt opp kriterier for Sats UNGt - arrangement, stimuleringspremier i form av tilskudd og lager en konkurranse der de beste Sats UNGt arrangementene 2024 blir kåret av en jury.

Arrangører sender inn en elektronisk søknad i etterkant av arrangementet for å være med på kåringen.

Søknadsfrist 20. oktober! 

Arrangementsperioden er 1. mars til 15. oktober.

Les mer om tiltaket, bakgrunn, kriterier, premiering og søknadsinfo med lenke til søknadsskjema: her

Ungdommene i Nydalens SK ble kåret til «Årets sats UNGt arrangement» i 2023 med sitt arrangementskonsept «Døpeløpe».   Se deres presentasjon av arrangementet under digitale kompetansekvelder høsten 2023: her

  

Vi ser fram til mange gode, kreative og inspirerende arrangement med unge i arrangørrollene.  
 Vi oppfordrer alle klubber til å la unge få muligheten til å være arrangører og at erfarende innen arrangement kan være mentorer for de yngre i klubbene. 

 

Spørsmål om sats UNGt arrangement kan rettes til lene.kinneberg@orientering.no





Åpen sommersamling for juniorer og seniorer på Geilo!

Postet av Norges Orienteringsforbund den 25. Apr 2024

Forbundet inviterer til åpen samling på Geilo i august.

Børge Nilsen Berg under fjorårets sommersamling.

 

Norges Orienteringsforbund inviterer til åpen sommersamling på Geilo 8. - 14.08.2024.

Samlingen er åpen for alle, både juniorer, seniorer, rutinerte og nye.
 

- Vi gleder oss veldig til å dra til Geilo. Alle overnatter på samme sted, og det legges opp til en sosial og innholdsrik samling, med både Geilo 4-dagers, o-treninger og friluftsaktiviteter, sier sportslig utviklingsansvarlig i Norges Orienteringsforbund, Håvard Haga – og legger til:  


- Det er fint om folk melder seg på så tidlig som mulig, slik at det er lettere å planlegge. Vi har kun 150 plasser, så det er førstemann til mølla!


Det vil bli også bli til treninger og aktiviteter, slik at du kan være med også om du har en bevegelseshemning. Her vil vi lage opplegg basert på påmeldingen og dine/deres behov.

Som en inkludert del av samlingen vil vi ha en rekrutteringssamling i alle aldre for døve og hørselshemmede fra torsdag – søndag, der juniorer og seniorer vil få mulighet til å være med videre til og med onsdag. Egen innbydelse til denne samlingen finnes her

Samlingen tar sikte på mye sosiale aktiviteter, deltagelse på Geilo 4-dagers, gode kartøkter og tilbud om friluftslivsaktiviteter. Det vil si at du kan bli med uansett forutsetning og du har mulighet til å velge mellom flere aktiviteter underveis i samlingen. De fleste av dagene vil eksempelvis 2. økt kunne velge mellom o-teknikk eller aktivitet med fokus på friluftsliv/sosiale aktiviteter.

Samlingen vil ha overnatting sentralt på Geilo. Mange av treningene er i gang/joggeavstand fra overnattingen, mens de resterende øktene vil vi benytte buss som tvunget transportmiddel. Du må selv ordne transport tur/retur Geilo. Det går tog med god forbindelse til Geilo blant annet.

 

Les mer og meld deg på: her


 Påmeldingsfrist 31. mai!








Nesten perfekt løpsvær under Vestfold Vårcup!

Postet av Norges Orienteringsforbund den 25. Apr 2024

Veldre var stedet for årets 3. cupløp.



Over: Elin Bjerva på vei mot mål.


Vårcupen på tirsdag gikk ganske så bra! Om det ikke kom sol, var det nesten perfekt løpsvær med rundt 8–9 varmegrader, oppholdsvær og lite vind. Løpet var det tredje i årets Vestfold Vårcup. Terrenget var skole- og boligområdet Veldre der Larvik også arrangerte Sørlandsgaloppen i juli 2017.

 

 

Det var 185 løpere som kom til start på tirsdag ettermiddag/kveld; med de som var påmeldt og ikke kunne møte, var det nærmere 200 deltakere. Det er ikke langt unna vårcuprekord. Til sammenlikning deltok lang færre i Bergensområdet den samme dagen, Ivar ...

 

Larvik Orienteringsklubb (LOK) hadde seks ulike løyper på programmet, og selvsagt mange flere klasser. Som vanlig var det klasser for «alle». Jeg synes at vi fikk interessante og varierte løyper, og tidvis krevende veivalgsstrekk for flere poster. I vårcupen skal bestetiden i sprintløp ligge på rundt 15 minutter i de ulike løypene. Mens det normalt i sprintorientering skal vinnertiden være mellom 12 og 15 minutter.

 

Det var lesbare kart og ingen bingoorientering på tirsdag, og lite trafikk i løypene. Det er viktig! Arrangøren fikk det imidlertid krevende rundt arena med tanke på trafikk og parkering da skolen samtidig skulle ha informasjons- og foreldremøter for flere hundre personer. Men det gikk bra takket være god planlegging.

 

Unggutten Mathias Gløersen imponerte i den lengste løypen og herrenes seniorklasse (H17) og kom under det "magiske" kvarteret. Vinnertiden ble 14.50 minutter i den krevende løypa som målte rundt 2,5 km i luftlinje og hadde 13 poster. 

 

Elin Bjerva (D17), superveteran, løp minst like sterkt i damenes seniorklasse. Elin fra Larvik går som ei klokke, og "knuste" de raske og løpssterke ungjentene fra Sandefjord ... Mens tønsbergløperen Gløersen vant H17 med nesten to og et halvt minutt foran den dyktige junioren Magnus Sigurdsson fra Stokke. Med en løpstid på kun 18 minutter, var Knut Ivar Johansen fra Sandefjord best av veteranene i den lengste løypen. I H50 var han et snaut minutt foran klubbkamerat Trond Gjelstad. 

 

Raskest i den nest lengste løypen var Lars Fremstad (H60) fra Larvik. Han knep seieren med tre små sekunder foran OTOs habile løper Frode Robertsen. Sistnevnte ledet mesteparten av løpet.

 

Den største klassen var H70 med hele 18 startende løpere. Habile Øivind Fadum fra Sande Sportsklubb var raskest i den 2,1 kilometer lange løypen som hadde 12 poster.

 

Larvik kunne for øvrig friste med en kiosk på den fine arenaen, og salg av kaffe, vafler, kaker med mere.

 

De tidligere "juniorsjernene" Ole Petter Aasrum og Terje Ludvigsen (norgesmester junior i 1971) tok seg av startene, mens rutinerte Arne Dirdal hadde ansvaret for tidtaking (EKT) og resultatservice.

 

Løypene ble konstruert og satt ut av Per Olav (PO) Gulbrandsen og Jørgen Frøyd.

 

 Løyper fra tirsdag ser du nedenfor:


L1_vårcup_23042024.pdf


L3_vårcup_23042024.pdf


Flere bilder fra tirsdagens løp ser du nedenfor:



Ana Nes fra Larvik OK i mål.



Diderik Rønning Bøe mot mål.



Øivind Fadum fra Sande.



Tommel opp fra Thomas Blix etter vel blåst.



Stian Eilevstjønn fra Stokke.



Hans Stordal fra OTO. 



Harald Omland på start.



Bjørn Helge Ceeberg på siste post.



Kay Jørgensen fra POL.




Mathias Sundby er ivrig deltaker på de fleste o-løp i Telemark-Vestfold o-krets.



Nybegynner i mål.



Roger Lysnes på sistepost.



Anne Kari Hammer i farta.



Klar for spurt!



Jenter fra Sandefjord etter løpet.



Robertsen sjetter at stemplingen på sistepost er godkjent.



Tom Kristensen ser slutten på sitt løp.







Kompetansehelg 2.- 3. november 2024!

Postet av Norges Orienteringsforbund den 25. Apr 2024

I år blir det fysisk Kompetansehelg på Gardermoen.


I år inviterer Norges Orienteringsforbund til fysisk kompetansehelg på Quality Airport Hotel Gardermoen helgen 2.-3. november.  
 
 Det blir et variert program med tema som skal favne et bredt publikum fra bredde til topp og ungdom til voksne. 
 
 Mer informasjon og program kommer. 
 
 Men vi oppfordrer alle til å holde av datoene!


 I fjor ble det gjennomført digitale kompetanseuker og her kan du se hva som stod på programmet den gang fram til årets program blir klart: Program 2023   




Info og interessepåmelding til student-VM!

Postet av Norges Orienteringsforbund den 24. Apr 2024

Norge sender 6 damer og 6 herrer til mesterskapet i Bulgaria.



Norges Orienteringsforbund skal i samarbeid med Norges studentidrettsforbund sende et lag bestående av 6 dameløpere og 6 herreløpere til Student-VM i Bulgaria i månedsskiftet juli-august. 

 

Reisedatoene er tirsdag 30.7. – tirsdag 6.8. 

Mer informasjon om selve konkurransene: WUOC-nettside (https://wuoc2024.eu).

Uttakskriterier ser du her: orientering.no.

 

For å kunne delta må du oppfylle følgende kriterier:

  • Norsk statsborger, minst 18 år og ikke eldre enn 25 år 31. desember i året for arrangementet, for 2024, må utøverne være født mellom 01.01.1999 og den 31/12/2006
  • Studenter som for øyeblikket er offisielt registrert som fortsetter mot en grad, eller tidligere studenter som har oppnådd sin akademiske grad eller vitnemål i året før arrangement ved et universitet eller høgskole. 

 

Da siste uttaksløp arrangeres kun en uke før påmeldingsfristen til student-VM, ønsker vi at alle som ønsker å delta skal fylle ut følgende informasjon på et beskyttet skjema via denne linken

Frist: 15.6.2024.

  • Personlig info
  • Akkrediteringsbilde og kopi av pass (må være gyldig 6 måneder etter konkurranseslutt). 
  • Studentskjema (stemplet og signert av universitet) – kan hentes her (https://www.orientering.no/next/page/landslag-orientering) 

 

Eventuelle spørsmål om reise og uttak: Janne Salmi, janne.salmi@orentering.no

Eventuelle spørsmål om studentskjema: Sofus Rasmussen, sofus.rasmussen@nif.idrett.no 




Forbundet har tidtakersystem til utlån for paraorientering!

Postet av Norges Orienteringsforbund den 24. Apr 2024

Klubber og kretser kan låne for aktivitet som også inkluderer parautøvere.
 


Norges Orienteringsforbund har et sett med tidtakersystem (SI) til bruk innenfor para.


 Dette er til utlån for klubber som inkluderer parautøvere i sitt tilbud.
 
 Se mer om utlånsordningen: her

 

Utstyret kan selvfølgelig lånes til klubbaktivitet hvor alle er med, men kriteriet er at det også inkluderer parautøvere.




Strålende forhold og flotte løyper under dobbelt KM-sprint i Hordaland!

Postet av Norges Orienteringsforbund den 23. Apr 2024

Perfekt ytre ramme under årets første KM!


 Premieutdeling i DH11-16 klassene på sprintstafetten under KM for Hordaland.

 

Det var nær 100 deltakere til start. Den ytre rammen var perfekt. Blå himmel, endelig varmegrader og en strålende sol innhyllet kretsmesterskapet i sprintorientering i Hordaland i Hødden i indre Sandviken søndag 21. april. 

 

Orienteringsløperne roste løypene, som var lagt i krevende og spennende byområder i mesterskapet, arrangert av Varegg Orientering.

 

Det ble kåret kretsmestere og her finner du resultatlistene i de ulike klassene:

 

https://eventor.orientering.no/Events/ResultList?eventId=19193&groupBy=EventClass


 
De mange fremmøtte fikk ta i bruk nyoppussede ”Graven” like ved Krohnengen Skole. 
 
 I det fine vårværet samlet utøverne seg der i det naturlige amfiet, mellom de ulike distansene. Da det i tillegg ble servert gratis saft og boller, var det høy stemning. 

Etter de individuelle løpene ble det arrangert stafetter, som endte opp i mange måldueller mellom utøverne fra de deltakende lagene. 

Arrangørklubben Varegg tok hjem mange seire, kanskje også som et resultat av at kretsmesterskapet så åpenbart kan sies å ha gått på klubbens ”hjemmebane”, like ved klubbhuset Badstuen og ved Mulebanen, som til høsten vil bli åpnet i ny prakt, under navnet ”Varegg Arena”. 

Det ble kåret kretsmestere i stafett og her finner du resultatlistene i de ulike klassene:

https://eventor.orientering.no/Events/ResultList?eventId=19931&groupBy=EventClass

 

 

 

Konsentrerte løpere klar til start på nyrenoverte og flotte ”Graven” like ved Krohnengen skole


Dag Bøe klar for å yte maksimalt

 

Carl Eilert Macody Lund vant stafetten sammen med sin bror Øyvind Macody Lund.


Gunnhild Stuland Tysvær i flott driv


Det var mange høydemeter å forsere fra Byfjorden opp mot Hødden


Endelig i mål!

 

 

 

Stort stafettfelt klare til start i klassen 11-16 år


 

 


Bård Hekland på passeringspost


Kamp til siste meter!


Simon Søndervik Lekve på passeringspost


 

Øyvind Macody Lund vant stafetten sammen med sin bror Carl Eilert Macody Lund

 

Trygve Buanes i mål

 

 

 

 


Vinnere H15- klasse

Vinnere i D15- klasse


 

21.04.2024

Tekst: Jørn Lekve

Bilder: Vyacheslav Mukhidinov




Idrettsforbundet ønsker styrkede inkluderingstiltak i revidert nasjonalbudsjett

Postet av Norges Orienteringsforbund den 23. Apr 2024

Norges idrettsforbund sendte denne uken frem innspill til revidert nasjonalbudsjett 2024. Dersom innspillene blir innfridd, vil dette bidra til mer inkludering og økt deltakelse i idrett og øvrige fritidsaktiviteter.


Norges idrettsforbund sendte denne uken frem innspill til revidert nasjonalbudsjett 2024. Dersom innspillene blir innfridd, vil dette bidra til mer inkludering og økt deltakelse i idrett og øvrige fritidsaktiviteter.

Les NIFs innspill til revidert nasjonalbudsjett 2024 her.

– Vi vil gjøre norsk idrett enda bedre, for enda flere, på alle nivåer. Vårt mål er å skape livslang idrettsglede for alle, uansett forutsetninger, økonomi og resultatlister. Skal vi lykkes må de offentlige tilskuddene til inkluderingstiltak i idrett og andre fritidsaktiviteter styrkes, sier konstituert idrettspresident Arne Bård Dalhaug.

Økt tilskudd til aktivitetshjelpemidler

I år gikk potten for aktivitetshjelpemidler for personer over 26 år med nedsatt funksjonsevne tom rekordtidlig, før utgangen av januar. Norges idrettsforbund forventer en betydelig styrking av denne ordningen for å sikre at alle som har behov for slike hjelpemidler kan motta støtte til formålet.

– Dagens praksis har først og fremst alvorlige konsekvenser for alle som er avhengige av hjelpemidler for å kunne delta i samfunnet på lik linje med alle andre. Uten hjelpemidler mister de i realiteten retten til fritid og deltakelse i samfunnet. Ordningen må derfor styrkes betydelig hvis myndighetenes mål om mangfold og inkludering i idretten og frivilligheten skal kunne innfris, sier Dalhaug.

Norges idrettsforbund foreslår:

  • At Stortinget tilfører ordningen 122 millioner kroner og dermed øker bevilgningen til aktivitetshjelpemidler for personer med nedsatt funksjonsevne over 26 år til 200 millioner kroner i 2024.
  • At ordningen gjennomgås og revideres for å ivareta de behovene den er ment å skulle dekke og samtidig gjøres funksjonell, relevant og bærekraftig.
  • At støtten til aktivitetshjelpemidler til personer over 26 år må gjøres om til en overslagsbevilgning (alle som trenger støtte, skal kunne få den hjelpen de har behov for).

Regelstyrt momskompensasjon

De siste årene har regjeringen innfridd sine løfter om full momskompensasjon for varer og tjenester og til idrettslag som bygger egne idrettsanlegg. Det er gledelig. Samtidig forventer Norges idrettsforbund at regjeringen følger opp sine egne lovnader og sørger for at denne ordningen rettighetsfestes i tråd med regjeringserklæringen.

– Regjeringen, med støtte fra SV, har de siste årene sikret full momskompensasjon for varer og tjenester, men så lenge størrelsen på momskompensasjonen er avhengig av politiske vedtak i hvert statsbudsjett og en eventuell oppfølging i saldert budsjett, vil det fortsatt være en usikkerhet. En rettighetsfesting av merverdikompensasjonsordningen vil medføre en større grad av forutsigbarhet for idrettslagenes økonomi og være med på å holde deltakeravgiftene nede, sier Dalhaug.

Norges idrettsforbund foreslår:

  • At ordningene med merverdikompensasjon for varer og tjenester og til idrettslag som bygger egne anlegg rettighetsfestes

 

Økt tilskudd til oppfølging av handlingsplan for deltakelse

Regjeringen varslet i sitt forslag til statsbudsjett for 2024 en handlingsplan for deltakelse. Det ble satt av 10 mill. kroner til oppfølging av tiltak i handlingsplanen. Planen skal legges frem om kort tid.

– I vårt innspill til statsbudsjettet for 2025 har vi bedt om at det settes av minimum 200 millioner kroner til å følge opp forslag og tiltak i denne handlingsplanen. Samtidig kan vi ikke vente til neste år før vi går i gang med dette viktige arbeidet. Derfor foreslår vi at det allerede i revidert nasjonalbudsjett settes av midler til dette formålet, sier Dalhaug.

Norges idrettsforbund foreslår:

  • At Stortinget gjør en tilleggsbevilgning til kap 315, post 78 på 100 millioner kroner avsatt til oppfølging av Regjeringens handlingsplan for like muligheter til å delta i kultur-, idretts- og friluftsaktiviteter, slik at oppfølging av handlingsplanens forslag og tiltak kan settes i gang allerede i 2024.

Behov for å styrke tilskuddsordningen til inkludering av barn og unge

Norges idrettsforbund forventer en tilstrekkelig finansiering for å følge opp Fritidserklæringen som slår fast at alle barn skal ha rett til å delta på minst én fritidsaktivitet.

– Vi er bekymret for at det ikke er tilstrekkelig midler til lokale tiltak på dette området, særlig for aktivitetstypene; lokal fritidskasse, aktivitetsguide og utstyrssentral. Vi mener derfor at det i revidert budsjett bør gjøres en tilleggsbevilgning til en eller flere av disse aktivitetstypene, avslutter Dalhaug.

Norges idrettsforbund foreslår:

  • At Stortinget gjør en tilleggsbevilgning til kap 846, post 61, særlig satt av til aktivitetstypene lokal fritidskasse (4.4), aktivitetsguide (4.5) og utstyrssentral (4.3), for å hindre at økonomiske barrierer skal hindre barn og unges deltakelse i fritidsaktivitet.

 




Rekordresultat for Norsk Tipping gir rom for en etterlengtet anleggssatsing

Postet av Norges Orienteringsforbund den 23. Apr 2024

Fra Norsk Tippings overskudd i 2023 vil 3 723 millioner kroner bli fordelt til idrettsformål i år, noe som er 288 millioner kroner mer enn i 2023.


Norsk Tippings årsresultat økte med over 500 millioner kroner i 2023 samtidig som en nylig rapport fra Oslo Economics viser at problemspillingen reduseres.

– Dette er gledelige nyheter som viser at det tverrpolitiske arbeidet som er gjort de senere årene for å styrke den norske pengespillmodellen, virker etter intensjonen. Andelen problemspillere har gått betydelig ned som følge av flere effektfulle tiltak for å regulere tilgangen fra de uregulerte spillselskapene til det norske spillmarkedet. Dette vil ifølge rapporten gi en samfunnsøkonomisk besparelse på inntil 50 milliarder i løpet av en tiårsperiode, sier konstituert idrettspresident Arne Bård Dalhaug.  

Fra Norsk Tippings overskudd i 2023 vil 3 723 millioner kroner bli fordelt til idrettsformål i år, noe som er 288 millioner kroner mer enn i 2023.

– Rekordoverskuddet fra Norsk Tipping gir et større rom for den store og målrettede satsingen på bygging og rehabilitering av idrettsanlegg som regjeringen har beskrevet i regjeringserklæringen, sier Dalhaug.

Investeringsnivået for bygging av idrettsanlegg har vært vesentlig lavere under og etter pandemien enn det var i årene fram mot 2020. Norges idrettsforbund har en klar forventning til at staten bidrar til å snu den negative trenden og at vi igjen får fart på anleggsbyggingen.

– Anlegg er helt nødvendig for å sikre at alle barn kan være med i idrettslagene rundt om i hele landet. I dag er det dessverre barn som ikke får delta sammen med venner og klassekamerater på grunn av anleggsmangel og lange ventelister. Dette må det gjøres noe med, sier Dalhaug.

– Kulturministeren skal om ikke lenge legge fram en ny nasjonal anleggsplan. Her forventer vi at tilskuddene til bygging og rehabilitering av idrettsanlegg økes, og at det foreslås løsninger som gjør at tilskuddene kan utbetales mens anleggene bygges og ikke flere år senere, slik tilfellet ofte er i dag, avslutter idrettspresidenten.

 




Inviterer til webinar om orientering for utviklingshemmede 6. mai!

Postet av Norges Orienteringsforbund den 23. Apr 2024

Få innblikk i hva som gjøres for å få med flere utviklingshemmede!


Vi inviterer til webinar om orientering for utviklingshemmede 6. mai.

Mandag 06. mai fra 20.30 til 21.30 digitalt over teams.

Målgruppe: foreldre, trenere, ledere, utøvere og andre med interresse for temaet.  

Program 

  • Hva gjør vi i dag og hvilke nye tanker har vi for å få med flere utviklingshemmede 
  • Det nye konseptet "superorientering"
  • Arbeidsgruppe
  • Spørsmål og innspill 

 

Hva er superorientering? Vi starter opp prosjektet "superorientering" som skal være en egen klasse for utviklingshemmede. Dette er tenkt som et tilleggstilbud som deltagere selv kan bestemme om de vil delta i ordinære klasser og/eller den nye klassen. 

 

Hva er arbeidsgruppen? Vi søker etter personer som ønsker å sitte i en arbeidsgruppe for å utvikle superorientering. Vi ønsker både foreldre, trenere, ledere og utøvere i målgruppen velkommen til arbeidsgruppa.

Påmelding: 

Eventor - Aktivitet: Webinar om orientering for utviklingshemmede - 6. mai


 Påmeldingsfrist: mandag 6. mai kl. 12:00.

 






Helseattest for 2024-sesongen!

Postet av Norges Orienteringsforbund den 23. Apr 2024

Nå som digital løsning!



 

Samtlige junior- og seniorløpere som går med ambisjoner og drømmer om å representere Norge i 2024 skal levere helseattest innen 1.mai!

De som eventuelt skal representere i SkiO-sesongen 24/25 og ikke har godkjent attest fra tidligere må levere denne innen 1.november


Praktisk gjennomføring-utøver: 
   
  Egenerklæringen: 

1: Den digitale Helseattestløsningen krever at utøver over 16 år har egen Bank ID.  For utøver under 16 år logger foresatte inn. 
 2: Utøver/foresatt går inn på følgende link: 
https://www.helseboka.app/combinedcheckin/6
  3: logger seg på med Bank ID eller Bank ID på mobil 
  4: Dersom du er logget inn som foresatt må du velg hvem du ønsker å registrere. 
5: Svar på skjemaet ved å følge instruksjonen og avslutt med å trykke på Send Egenerklæring 
  6: Du vil motta SMS med bekreftelse på mottatt egenerklæring. 

Legeundersøkelsen: 

1: Bestill time hos legen i god tid 
  2: Skriv ut infoskrivet med papirutgave av legeundersøkelsen under og ta det med til legen i tilfelle legen av en eller annen grunn ikke får sendt inn digitalt. 
  3: Legen går gjennom egenerklæringen, fyller ut og sender inn legeundersøkelsen. 
  OBS! Dersom legen ikke får sendt inn digitalt må du som utøver sende legeerklæringen (sjekk personalia!) per post til forbundets lege (Håvard Dybdahl, Julsborg 26, 7607 Levanger).
  
 Lenke til infoskrivet for leger ser du: 
her 

Praktisk gjennomføring- legen: 

Legeattesten:
 1: Legen går inn på følgende link: 
https://www.helseboka.app/combinedcheckin/6/thirdparty  
  2: Logg inn med Bank ID eller Bank ID på mobil 
  3: Fyll inn fødselsnummeret til utøveren og trykk søk 
  4: Trykk på kortet med utøveren og du vil få opp to faner 
  5: Gå inn på egenerklæringen og gå gjennom den 
  6: Gå så inn på Helseattesten og fyll ut legeerklæringen 
  7: Huk av for samtykke og send inn 
  8: Når det er gjort vil du få en bekreftelse på SMS. 

 

Generelt:

Helseattestordningen er et samarbeidsprosjekt mellom flere særforbund og Sunn Idrett. Norsk idrett setter utøvernes helse foran prestasjon, samt ønsker sunne og friske utøvere. Helseattesten skal avdekke om utøver har ernæringsmessige eller andre relevante medisinske utfordringer i forhold til om de er helsemessig skikket til å representere et eller flere av særforbundene i ordningen.  

Attesten består av to deler. Både egenerklæringsskjemaet og legeerklæringen må være utfylt, samt signert og sendt inn digitalt før innleveringsfristen.

Helseattestansvarlig i NOF gjennomgår alle helseattestene som sendes inn, uavhengig av om utøvere er tatt ut til representasjon eller ikke. 

Praktisk er det opp til utøverne selv å administrere prosessen. Utøver/foresatte er ansvarlig for at helseattesten er levert i tide, og derav kan ha godkjent attest før eventuelt uttak til landslagsrepresentasjon. 

Det er frivillig å gi fra seg helseopplysningene. Ved signering av helseattesten legges det til grunn at utøver har avgitt helseopplysningene basert på et frivillig, uttrykkelig og informert samtykke. Samtykket kan til enhver tid trekkes tilbake. Helseopplysningene vil da bli slettet. Er utøver under 16 år, skal foresatte med-signere (foresatte logger inn og fyller ut sammen med utøver). 

Vurderingen:
   
  Attesten vurderes av lege i forbundet. Ved godkjent attest vil du motta en SMS på det. Om det trengs ytterligere informasjon eller attesten ikke er godkjent vil du bli kontaktet av helseattestansvarlig lege i NOF. 
   
Øvrige spørsmål: 
 Spørsmål om behandling av opplysninger, hvem som har tilgang til opplysningene, oppfølging av helseattesten samt øvrige spørsmål om helseattesten kan rettes til Lege Håvard Dybdahl: 
havard.dybdahl@icloud.com

 




Bli med på temakveld og lær mer om «Mentale prosesser, motivasjon og stress!»

Postet av Norges Orienteringsforbund den 22. Apr 2024

24. april skal Hallgeir Martinsen og Eline Aase prate om motivasjon, stressmestring, psykologisk trygghet, prestasjon under press og forholdet mellom skader og stress.





Onsdag 24. april er det temakveld med fokus på «mentale prosesser, motivasjon og stress».


 
Her er alle invitert til å være med!

Temakvelden passer for utøvere, trenere, ledere og foreldre.

Når: Onsdag 24. april kl 19.00 – 21.00

Hvor: Teams eller Idrettens Hus, Ullevål (Oslo). Foredragsholdere møter fysisk!

Innhold:

I idretten er det stort fokus på de fysiske aspektene, men denne kvelden skal vi rette fokuset mot de mentale prosessene. Hallgeir Martinsen og Eline Aase skal snakke om motivasjon og stress.

Hvordan kan stress påvirke prestasjon? Hva må en leder/trener være oppmerksom på i kommunikasjon med utøver ut ifra ønsket oppfatning? Hvordan motivere en umotivert utøver? 

Se mer informasjon i invitasjonen HER.

Ta kontakt ved spørsmål!

E-mail: solveig.hernandezvrale@orientering.no




Vårsleppet i Bjugn gir valuta for pengene!

Postet av Norges Orienteringsforbund den 21. Apr 2024

To tette løp på en dag.


Under Vårsleppet på Bjugn gir en alltid valuta for bom- og fergepengene ved å ha to konkurranser på en dag, slik var det også lørdag.

 

Opplegget er sprint først og deretter en (svært) kort pause (i år 20 minutter) før mellomdistansen.  
 
 I år var det et nytt kart like ved Bjugn sentrum og med start fra Bjugn Trav-arena.  
 
 I et terreng som en ikke nødvendigvis forbinder med sprint, med kystmyrer, likevel relativt flatt, fikk en i år gjort unna første konkurranse.
 
 Deretter var det – på mellomdistansen – de tidligere nevnte kystmyrene, kombinert med et mer kupert terreng, hvor de lengste løypene også måtte «manøvrere» seg gjennom, eller forbi, mye skrenter og stup.
 
 Arrangørene var godt fornøyde med nesten 150 deltakere i det som var et fint vårvær!


 
 
Kart B-løypa på sprinten, ser du her: Løypelegging_Vårsleppet 2024_sprint 1_5000_ver2.SprintB.pdf
 
 Den lengste A-løypa på mellomdistansen, ser du her: Løypelegging Vårsleppet 2024.A1.pdf


Resultater sprint


Resultater mellomdistanse








Rekrutteringspakken 2024!

Postet av Norges Orienteringsforbund den 21. Apr 2024

Klubbene tilbys å kjøpe rekrutteringspakke til gunstig pris.

Klubber i Norsk Orientering tilbys å kjøpe rekrutteringspakke med Emit-brikke og Silva kompass til en svært gunstig pris. 
 
 Rekrutteringspakken er beregnet for nybegynnere – barn og unge opp til 16 år. 
 
 Minimumbestilling pr. klubb er 5 pakker med valgfritt kompass. 
 
 Innholdet i Rekrutteringspakken er uendret fra i fjor. 
 
 Beskrivelse av innholdet i Rekrutteringspakken, priser og bestilling i Idrettsbutikken, her:

 

 Rekrutteringspakke  

 




Ønsker du eller noen i din klubb å jobbe som orienteringsinstruktør i skoleferien?

Postet av Norges Orienteringsforbund den 19. Apr 2024

Bidra til godt ferietilbud for barn fra 10 – 13 år!



 

Gjennom skole- og rekrutteringsprosjektet samarbeider Norges Orienteringsforbund med Den Norske Turistforening og Friluftsrådenes Landsforbund om å tilby orienteringsinstruktører til deres Friluftsskoler. 
 
 
 Friluftsskolen er et ferietilbud i nærmiljøet for barn i alderen 10-13 år. De aktuelle Friluftsskolene arrangeres i sommerferien.

 

I tillegg til jobbmuligheten er dette en flott arena for å synliggjøre de lokale orienteringsklubbene og reklamere for aktuelle aktiviteter for aldersgruppa og deres familier.

For mer informasjon, se: her


 Merk frist for å inngå avtaler som er 17. mai!

 

Håper dette er interessant for deg eller noen i din klubb! 
 
 Ved eventuelle spørsmål:

HenningBratland.Carlsen@orientering.no

 




Verdens orienteringsuke 18.-26. mai 2024!

Postet av Norges Orienteringsforbund den 18. Apr 2024

Benytt muligheten til å promotere orienteringsidretten og vinn flotte uttrekkspremier!





Tidligere het det World Orienteering Day, men nå er det World Orienteering Week som gjelder.

 

Dette finner sted fra 18. – 26. mai, og da gjelder det å få flest mulig med på orienteringsaktivitet.

 

Alt av aktivitet i alle aldersgrupper i dette tidsrommet kan registreres på World Orienteering Week .


 Det kan være treninger, konkurranser, samlinger eller ukas løype!

 

Blant arrangører som registrerer sin aktivitet i denne perioden blir det trukket ut premier.

 

Hovedpremien er fra Emit; et gavekort til en verdi av 5 000 kroner!

 





Programmet for Norgescup i Pre-o 2024!

Postet av Norges Orienteringsforbund den 18. Apr 2024

Årets Norgescup består av 8 delkonkurranser.


Nå er programmet for årets Norgescup i Pre-o klart.
 
 Til sammen er det 8 konkurranser, hvor de 5 beste konkurransene for hver utøver teller i sammendraget.

 

Fullstendig konkurranseprogram ser du nedenfor:

Norgescupen i Pre-O 2024 består av følgende 8 delkonkurranser: 

 

Norgescupen i Pre-O 2024

Løp nr. 

Dato

Arrangør/sted

Konkurranse

1

08. juni

Modum OL

PreO WRE

2

09. juni

Ås IL

PreO WRE

3

15. juni

Nidarøst OK

TempO

4

16. juni

Nidarøst OK

PreO

5

17. aug

Nydalen SK

PreO

6

31. aug

Løten O-lag og Ringsaker OK

NM PreO

7

01. sept

Løten O-lag og Ringsaker OK

NM TempO

8

06. okt

OK Moss

PreO

 

Mer informasjon om årets Norgescup i Pre-o ser du: her




Norges Orienteringsforbund inviterer klubbene til stimuleringstiltak rettet mot unge arrangører i alder 14-25 år

Postet av Norges Orienteringsforbund den 18. Apr 2024

Ønsker å motivere unge til å ta på seg arrangøroppgaver.



 


 
Norges Orienteringsforbund inviterer klubbene til stimuleringstiltak rettet mot unge arrangører i alder 14-25 år.

Formålet med tiltaket er å engasjere, motivere og stimulere unge til å være arrangører av lokale orienteringsløp, spesielt for barn og ungdom.

Vi har satt opp kriterier for Sats UNGt - arrangement, stimuleringspremier i form av tilskudd og lager en konkurranse der de beste Sats UNGt arrangementene 2024 blir kåret av en jury.

Arrangører sender inn en elektronisk søknad i etterkant av arrangementet for å være med på kåringen.

Søknadsfrist 20. oktober! 

Arrangementsperioden er 1. mars til 15. oktober.

Les mer om tiltaket, bakgrunn, kriterier, premiering og søknadsinfo med lenke til søknadsskjema: her

Ungdommene i Nydalens SK ble kåret til «Årets sats UNGt arrangement» i 2023 med sitt arrangementskonsept «Døpeløpe».   Se deres presentasjon av arrangementet under digitale kompetansekvelder høsten 2023: her

  

Vi ser fram til mange gode, kreative og inspirerende arrangement med unge i arrangørrollene.  
 Vi oppfordrer alle klubber til å la unge få muligheten til å være arrangører og at erfarende innen arrangement kan være mentorer for de yngre i klubbene. 

 

Spørsmål om sats UNGt arrangement kan rettes til lene.kinneberg@orientering.no



Inviterer til fellessamling for døve og hørselshemmede under O-festivalen!

Postet av Norges Orienteringsforbund den 17. Apr 2024

Meld deg på for felles overnatting og sosialt samvær under O-festivalen.


Vi inviterer til fellessamling for døve og hørselshemmede under o-festivalen 21. - 23. juni. Oppmøte er på Lillehammer og alle deltagere har selv ansvar for å komme seg tur/retur Lillehammer. God kollektiv transport! 

Opplegget:
 21. juni: ankomst Lillehammer, sprint og reise til overnatting
 22. juni: mellomdistanse, sosiale aktiviteter og felles middag
 23. juni: langdistanse og avreise tilbake til Lillehammer

Deltagerne melder seg på konkurransene selv i Eventor. 

Vi dekker overnatting, transport til overnatting/konkurransene, 2 x middag, samt innkjøp av tørrmat til frokost/lunsj/kveldsmat. 

Deltagere må dele rom i hytte med andre, du kan skrive i påmeldingen om du har ønsker om å dele rom med noen spesielle. 

Egenandel:
 Gratis for medlemmer i klubber tilsluttet Norsk Orientering

Antall plasser: 10 (første mann/kvinne til mølla)

Påmelding 

Eventor - Aktivitet: Fellessamling O-festivalen døve/hørselshemmede, 21-23. juni (orientering.no)

Påmeldingsfrist 15. mai kl 15:05.





Inviterer til webinar om orientering for utviklingshemmede 6. mai!

Postet av Norges Orienteringsforbund den 17. Apr 2024

Få innblikk i hva som gjøres for å få med flere utviklingshemmede!


Vi inviterer til webinar om orientering for utviklingshemmede 6. mai.

Mandag 06. mai fra 20.30 til 21.30 digitalt over teams.

Målgruppe: foreldre, trenere, ledere, utøvere og andre med interresse for temaet.  

Program 

  • Hva gjør vi i dag og hvilke nye tanker har vi for å få med flere utviklingshemmede 
  • Det nye konseptet "superorientering"
  • Arbeidsgruppe
  • Spørsmål og innspill 

 

Hva er superorientering? Vi starter opp prosjektet "superorientering" som skal være en egen klasse for utviklingshemmede. Dette er tenkt som et tilleggstilbud som deltagere selv kan bestemme om de vil delta i ordinære klasser og/eller den nye klassen. 

 

Hva er arbeidsgruppen? Vi søker etter personer som ønsker å sitte i en arbeidsgruppe for å utvikle superorientering. Vi ønsker både foreldre, trenere, ledere og utøvere i målgruppen velkommen til arbeidsgruppa.

Påmelding: 

Eventor - Aktivitet: Webinar om orientering for utviklingshemmede - 6. mai


 Påmeldingsfrist: mandag 6. mai kl. 12:00.

 

 




Inviterer til webinar om orientering for utviklingshemmede 6. mai!

Postet av Norges Orienteringsforbund den 17. Apr 2024

Få innblikk i hva som gjøres for å få med flere utviklingshemmede!


Vi inviterer til webinar om orientering for utviklingshemmede 6. mai.

Mandag 06. mai fra 20.30 til 21.30 digitalt over teams.

Målgruppe: foreldre, trenere, ledere, utøvere og andre med interresse for temaet.  

Program 

  • Hva gjør vi i dag og hvilke nye tanker har vi for å få med flere utviklingshemmede 
  • Det nye konseptet "superorientering"
  • Arbeidsgruppe
  • Spørsmål og innspill 

 

Hva er superorientering? Vi starter opp prosjektet "superorientering" som skal være en egen klasse for utviklingshemmede. Dette er tenkt som et tilleggstilbud som deltagere selv kan bestemme om de vil delta i ordinære klasser og/eller den nye klassen. 

 

Hva er arbeidsgruppen? Vi søker etter personer som ønsker å sitte i en arbeidsgruppe for å utvikle superorientering. Vi ønsker både foreldre, trenere, ledere og utøvere i målgruppen velkommen til arbeidsgruppa.

Påmelding: 

Eventor - Aktivitet: Webinar om orientering for utviklingshemmede - 6. mai


 Påmeldingsfrist: mandag 6. mai kl. 12:00.

 







Inviterer til fellessamling for døve og hørselshemmede under O-festivalen!

Postet av Norges Orienteringsforbund den 17. Apr 2024

Meld deg på for felles overnatting og sosialt samvær under O-festivalen.



Vi inviterer til fellessamling for døve og hørselshemmede under o-festivalen 21. - 23. juni. Oppmøte er på Lillehammer og alle deltagere har selv ansvar for å komme seg tur/retur Lillehammer. God kollektiv transport! 

Opplegget:
 21. juni: ankomst Lillehammer, sprint og reise til overnatting
 22. juni: mellomdistanse, sosiale aktiviteter og felles middag
 23. juni: langdistanse og avreise tilbake til Lillehammer

Deltagerne melder seg på konkurransene selv i Eventor. 

Vi dekker overnatting, transport til overnatting/konkurransene, 2 x middag, samt innkjøp av tørrmat til frokost/lunsj/kveldsmat. 

Deltagere må dele rom i hytte med andre, du kan skrive i påmeldingen om du har ønsker om å dele rom med noen spesielle. 

Egenandel:
 Gratis for medlemmer i klubber tilsluttet Norsk Orientering

Antall plasser: 10 (første mann/kvinne til mølla)

Påmelding 

Eventor - Aktivitet: Fellessamling O-festivalen døve/hørselshemmede, 21-23. juni (orientering.no)

Påmeldingsfrist 15. mai kl 15:05.




Info om bytte av emiTag!

Postet av Norges Orienteringsforbund den 17. Apr 2024

Har du utstyret i orden til sesongstart?


Alle emiTag-brikker som har serienummer lavere enn 4103640 bør byttes før sommersesongen 2024.

Det er ikke lenger mulig å bytte batteri på emiTag-brikker, da elektronikken er tildekket av støpemasse for å være 100% vanntett. 

Emit gir 25% rabatt på ny brikke, dersom man har en gammel emiTag-brikke, som ønskes byttes inn med en ny brikke. Bestill i så fall ny emiTag V3 med 25% innbytterabatt og send din gamle brikke til Emit AS, Bedriftsveien 10, 0950 Oslo. 
 
Ny brikke sendes så snart den gamle er mottatt. Det gis ikke rabatt for mistet brikke.


 Mer utførlig informasjon om batteribytte og kjøp av ny emiTag finner du: 
her 




Helseattest for 2024-sesongen!

Postet av Norges Orienteringsforbund den 16. Apr 2024

Nå som digital løsning!



 

Samtlige junior- og seniorløpere som går med ambisjoner og drømmer om å representere Norge i 2024 skal levere helseattest innen 1.mai!

De som eventuelt skal representere i SkiO-sesongen 24/25 og ikke har godkjent attest fra tidligere må levere denne innen 1.november


Praktisk gjennomføring-utøver: 
   
  Egenerklæringen: 

1: Den digitale Helseattestløsningen krever at utøver over 16 år har egen Bank ID.  For utøver under 16 år logger foresatte inn. 
 2: Utøver/foresatt går inn på følgende link: 
https://www.helseboka.app/combinedcheckin/6
  3: logger seg på med Bank ID eller Bank ID på mobil 
  4: Dersom du er logget inn som foresatt må du velg hvem du ønsker å registrere. 
5: Svar på skjemaet ved å følge instruksjonen og avslutt med å trykke på Send Egenerklæring 
  6: Du vil motta SMS med bekreftelse på mottatt egenerklæring. 

Legeundersøkelsen: 

1: Bestill time hos legen i god tid 
  2: Skriv ut infoskrivet med papirutgave av legeundersøkelsen under og ta det med til legen i tilfelle legen av en eller annen grunn ikke får sendt inn digitalt. 
  3: Legen går gjennom egenerklæringen, fyller ut og sender inn legeundersøkelsen. 
  OBS! Dersom legen ikke får sendt inn digitalt må du som utøver sende legeerklæringen (sjekk personalia!) per post til forbundets lege (Håvard Dybdahl, Julsborg 26, 7607 Levanger).
  
 Lenke til infoskrivet for leger ser du: 
her 

Praktisk gjennomføring- legen: 

Legeattesten:
 1: Legen går inn på følgende link: 
https://www.helseboka.app/combinedcheckin/6/thirdparty  
  2: Logg inn med Bank ID eller Bank ID på mobil 
  3: Fyll inn fødselsnummeret til utøveren og trykk søk 
  4: Trykk på kortet med utøveren og du vil få opp to faner 
  5: Gå inn på egenerklæringen og gå gjennom den 
  6: Gå så inn på Helseattesten og fyll ut legeerklæringen 
  7: Huk av for samtykke og send inn 
  8: Når det er gjort vil du få en bekreftelse på SMS. 

 

Generelt:

Helseattestordningen er et samarbeidsprosjekt mellom flere særforbund og Sunn Idrett. Norsk idrett setter utøvernes helse foran prestasjon, samt ønsker sunne og friske utøvere. Helseattesten skal avdekke om utøver har ernæringsmessige eller andre relevante medisinske utfordringer i forhold til om de er helsemessig skikket til å representere et eller flere av særforbundene i ordningen.  

Attesten består av to deler. Både egenerklæringsskjemaet og legeerklæringen må være utfylt, samt signert og sendt inn digitalt før innleveringsfristen.

Helseattestansvarlig i NOF gjennomgår alle helseattestene som sendes inn, uavhengig av om utøvere er tatt ut til representasjon eller ikke. 

Praktisk er det opp til utøverne selv å administrere prosessen. Utøver/foresatte er ansvarlig for at helseattesten er levert i tide, og derav kan ha godkjent attest før eventuelt uttak til landslagsrepresentasjon. 

Det er frivillig å gi fra seg helseopplysningene. Ved signering av helseattesten legges det til grunn at utøver har avgitt helseopplysningene basert på et frivillig, uttrykkelig og informert samtykke. Samtykket kan til enhver tid trekkes tilbake. Helseopplysningene vil da bli slettet. Er utøver under 16 år, skal foresatte med-signere (foresatte logger inn og fyller ut sammen med utøver). 

Vurderingen:
   
  Attesten vurderes av lege i forbundet. Ved godkjent attest vil du motta en SMS på det. Om det trengs ytterligere informasjon eller attesten ikke er godkjent vil du bli kontaktet av helseattestansvarlig lege i NOF. 
   
Øvrige spørsmål: 
 Spørsmål om behandling av opplysninger, hvem som har tilgang til opplysningene, oppfølging av helseattesten samt øvrige spørsmål om helseattesten kan rettes til Lege Håvard Dybdahl: 
havard.dybdahl@icloud.com

 




Bli med på temakveld i regi av mentorprogram og lær mer om «Mentale prosesser, motivasjon og kommunikasjon!»

Postet av Norges Orienteringsforbund den 15. Apr 2024

24. april skal Hallgeir Martinsen og Eline Aase prate om motivasjon, stressmestring, psykologisk trygghet, prestasjon under press og forholdet mellom skader og stress.


I regi av mentorprogrammet for å få med flere kvinnelige ledere og trenere arrangeres det i vår ytterligere en temakveld:


 Onsdag 24. april kl 18.30 – 21.00

Hvor:

Teams eller Idrettens Hus, Ullevål (Oslo). 

Foredragsholdere vil delta digitalt, men det settes opp felles storskjerm på Idretten Hus for de som ønsker å se foredraget sammen. På Idrettens Hus vil det bli servert enkle forfriskninger, som frukt, vafler, boller e.l. Oppfordrer til å trene sammen i forkant av temakvelden, slik at det blir en sosial og innholdsrik kveld. Det er mulighet for å dusje på Ullevål. 

For temakvelden i april (Mentale prosesser, motivasjon og kommunikasjon) vil kurslederne selv vil møte fysisk, og oppfordrer deltakere å gjøre det samme (Teams for de som ikke har mulighet til oppmøte).

Påmelding gjøres i Eventor via linkene nedenfor:


Onsdag 24. april: MENTALE PROSESSER, MOTIVASJON OG KOMMUNIKASJON


 Se mer informasjon om temakvelden nedenfor:

Tema og innhold:

 

Onsdag 24. april: MENTALE PROSESSER, MOTIVASJON OG KOMMUNIKASJON

I idretten er det stort fokus på de fysiske aspektene i form av trening osv., men denne kvelden skal vi rette fokuset mot de mentale prosessene. Vi skal snakke om motivasjon, stressmestring, psykologisk trygghet, prestasjon under press og forholdet mellom skader og stress.

 

Hvordan regulere spenningsnivå og hvilken betydning har det for prestasjon? Hva er psykologisk trygghet, og hvordan kan man skape/opprettholde dette i en treningsgruppe? Kan stress gjøre kroppen mer utsatt for skader? Hva må en leder/trener være oppmerksom på i kommunikasjon med utøver ut ifra ønsket oppfatning? 

 

Hallgeir Martinsen og Eline Aase har begge spesialisert seg innen idrettspsykologi og tilbyr rådgivning til utøvere og bedrifter. De vil dele forskning, ulike verktøy og tips, og det blir mulighet for å stille spørsmål og diskutere. Temakvelden blir lagt opp som en workshop for å inkludere deltakerne i størst mulig grad. Dette er noe alle kan lære av, uansett hvilken rolle du har i idretten. 

 

 

 

Ta kontakt ved spørsmål! Håper på god deltakelse og innholdsrike temakvelder :)

Dersom du har tips eller innspill til andre temaer du ønsker å lære mer om – ta kontakt!

 

Mvh. Solveig Hernandez Vråle

Tlf: 980 74 512 

E-mail: solveig.hernandezvrale@orientering.no 

 




Landslagssamling Østfold: «Gleder meg til en uke med mye god trening!»

Postet av Norges Orienteringsforbund den 15. Apr 2024

Fin kombinasjon av skogs- og sprintøkter venter i bart terreng for landslaget kommende uke.



 Over: Eirik Langedal Breivik på vei mot andreplass på gårsdagens langdistanse under Halden o-meeting.

 
- Jeg ser frem til en uke med bra trening i litt mer bart terreng enn hva det er i Trondheim for øyeblikket, sier Eirik Langedal Breivik når han løfter blikket mot det som venter den kommende uken.
 
NTNUI-løperen som bare var noen små sekunder unna seier på langdistansen under Halden o-meeting i går, dro nesten umiddelbart videre til samling i Fredrikstad – hvor han igjen tok på seg «arbeidshanskene» - eller treningstøyet for å være helt korrekt – for dagens andre økt.


Postplukk i terrenget «Byens marker» like utenfor Fredrikstad var på menyen for de av samlingsdeltakerne som «orket» en ny økt på kart.
 
Ellers var det noen av de til sammen 45 løperne som deltar under den åpne samlingen denne uken som nøyde seg med en rolig løpetur på asfalt i det fine vårværet.
 
Det er å håpe at det blir både mer av fint vårvær og gode treningsøkter dagene fremover.
 
Programmet viser en fin kombinasjon av skogsøkter i detaljrikt Østfoldterreng og sprintøkter på kart i stor målestokk.


Langedal Breivik gleder seg:


- Jeg som nå er i turnustjeneste som fysioterapeut får virkelig oppleve samlingslivet – og hvor deilig det er – når jeg kan ta helt fri og ha fullt fokus på trening og analyser – uten noe annet å tenke på.


Etter seier på sprinten – delt med Håvar Sandstad Eidsmo og andreplass på søndagens langdistanse, kan en spørre seg hvor den fotrappe NTNUI-løperen legger mest fokus på en samling ved inngangen til en ny sesong:


- For meg blir sprint hovedfokus denne uken, slår han fast – og fortsetter:
 
 
- Men jeg supplerer med skogsøkter for å få den mengden jeg ønsker på treningen denne uken.


 - Jeg er ikke sikker på om jeg kommer til å løpe alle skogsøktene, uansett blir det for å fylle på. Men på sprintøktene skal jeg være skikkelig på!

 

Det er nok ikke bare Langedal Breivik som er på – spesielt når det handler om hardøkter – den kommende uken. O-løpere ved sesongstart er som våryre kyr på sommerbeite – vanskelig å holde tilbake, så gjelder det å ha med seg hodet – slik at en også henger med teknisk.


Under denne samlingen er gjelder det frem til fredag formiddag – og det er – som nevnt – til sammen 45 stykker som deltar på noen av øktene gjennom uken.

 




Ane Dyrkorn og Guilhem Elias sterkest på dagens langdistanse!

Postet av Norges Orienteringsforbund den 14. Apr 2024

Best under siste dag av Halden o-meeting.


 

Over og under: Dagens vinnere på siste dag av Halden o-meeting.


 



- Det er gøy å få en god start på sesongen med seier på den første langdistansen, sa Ane Dyrkorn med et smil.
 
 Løperen fra NTNUI hadde god grunn til å smile etter at hun var 7 sekunder bedre enn Kamilla Steiwer som hadde ledet damenes seniorklasse fra de tidlige morgentimer.

Men sist startende Dyrkorn var best etter nesten halvannen time orientering i løypene til den gamle mester Olav Lundanes:
 
 - Jeg var forberedt på å løpe en del alene når jeg visste at verken Andrine (Benjaminsen) eller Megan (Carter Davies) som skulle starte rundt meg, ikke kom til start. Og jeg løper bra – med god orientering.
 
 
 - Det er en gjennomføring og et løp jeg er godt fornøyd med.

Seier er en god bekreftelse på nettopp det, med nevnte Kamilla Steiwer som nummer 2 og med Anne Margrethe Hausken Nordberg – på 3. plass – snaue minuttet bak.
 
 I herreklassen var det fransk på toppen av listen i dag:

 

- Jeg visste at løypelegger – Olav Lundanes – er en tradisjonell o-løper som gjerne legger løyper hvor det lønner seg å løpe rett på. Derfor var jeg konsekvent med å løpe rett på hele veien, men jeg tror ikke det var best, for jeg ble veldig sliten, sa Guilhem Elias om sitt løp.


Til tross for trøtte bein og sliten kropp, holdt den franske løperen i Halden SK sin drakt unna for resten av feltet og vant 14 sekunder foran Eirik Langedal Breivik. Sander Arntzen ble nummer 3, 31 sekunder bak.


 - Moro å vinne, og nå føler jeg også at jeg har fått en god balanse mellom arbeid og trening i Halden. Det kan bli veldig bra til EM, som er målet mitt denne sesongen.

 

Karen som var best i Ertemarka i dag tar altså mål av seg om å være i toppform når vi skriver august og det er EM i Ungarn.
 
Juniorklassene på dagens langdistanse ble vunnet av Minna Sofie Wingstedt (yngste juniorklasse damer), Mathea Gløersen (eldste juniorklasse damer), Jonas Fenne Ingierd (yngste juniorklasse herrer) og Andreas Vistnes Myklebust (eldste juniorklasse herrer).

 

Resultater:
 
 Damer senior:

1

Ane Dyrkorn

NTNUI

1:28:08

+0:00

7:23 

2

Kamilla Steiwer

Fredrikstad SK

1:28:15

+0:07

7:24 

3

Anne M Hausken Nordberg

Nydalens SK

1:29:00

+0:52

7:27 

4

Helena Karlsson

Nydalens SK

1:29:43

+1:35

7:31 

5

Victoria Hæstad Bjørnstad

Fossum IF

1:31:18

+3:10

7:39 

6

Ana Toledo

Halden SK

1:31:30

+3:22

7:40 

7

Anna Ulvensøen

Nydalens SK

1:31:32

+3:24

7:40 

8

Hedvig Valbjørn Gydesen

OK Pan Århus

1:31:34

+3:26

7:40 

9

Pia Young Vik

Nydalens SK

1:32:06

+3:58

7:43 

10

Oda Scheele

NTNUI

1:32:12

+4:04

7:44 

 

Herrer senior:

1

Guilhem Elias

Halden SK

1:29:43

+0:00

6:01 

2

Eirik Langedal Breivik

NTNUI

1:29:57

+0:14

6:02 

3

Sander Arntzen

NTNUI

1:30:14

+0:31

6:03 

4

Elias Jonsson

Nydalens SK

1:31:26

+1:43

6:08 

5

Magne Dæhli

Halden SK

1:32:52

+3:09

6:13 

6

Andreas Sølberg

IL Leik

1:33:09

+3:26

6:15 

7

Gaute Steiwer

Fredrikstad SK

1:33:25

+3:42

6:16 

8

Oskar Edvardsson

NTNUI

1:33:29

+3:46

6:16 

9

Vegard Jarvis Westergård

Oppsal Orientering

1:35:54

+6:11

6:26 

10

Jon Aukrust Osmoen

Nydalens SK

1:36:14

+6:31

6:27 

 

Damer yngre junior:

1

Minna Sofie Wingstedt

Halden SK

51:19

+0:00

7:26 

2

Jenny Danevad

Fredrikstad SK

54:38

+3:19

7:55 

3

Dorja Salopek

Halden SK

55:08

+3:49

7:59 

4

Mari Richter

Sandnes IL (Rogaland

59:26

+8:07

8:36 

5

Sigrid Schmitt Gran

Halden SK

59:53

+8:34

8:40 

6

Ronja Götsch Iversen

IL BUL-Tromsø

1:01:19

+10:00

8:53 

 

Damer eldre junior:

1

Mathea Gløersen

Bækkelagets SK

1:02:20

+0:00

7:49 

2

Mina Johnsen

Sturla, IF

1:10:04

+7:44

8:47 

3

Anja Hole

Halden SK

1:10:45

+8:25

8:52 

4

Erika Lind-Larsen

OK Moss

1:11:58

+9:38

9:01 

5

Synne Sandven

Notodden OL

1:12:58

+10:38

9:09 

6

Marie Kravdal

Bækkelagets SK

1:13:07

+10:47

9:10 

 

Herrer yngre junior:

1

Jonas Fenne Ingierd

Bækkelagets SK

50:00

+0:00

6:15 

2

Sondre Olaussen

Oppsal Orientering

53:13

+3:13

6:39 

3

Syver Strand Gulbrandsen

Fredrikstad SK

54:22

+4:22

6:48 

4

Jone Valdal

Sandnes IL (Rogaland

55:43

+5:43

6:58 

5

Filip Mitchell Iversen

Frol IL

56:58

+6:58

7:07 

6

Erlend Sommerhein

Fossum IF

57:35

+7:35

7:12 

 

Herrer eldre junior:

1

Andreas Vistnes Myklebost

Halden SK

1:13:06

+0:00

6:34 

2

Tautvydas Rimkus

SM Gaja

1:14:31

+1:25

6:42 

3

Tadas Dementavi¿ius

SM Gaja

1:14:33

+1:27

6:42 

4

Kasparas Murenas

SM Gaja

1:14:58

+1:52

6:44 

5

Sindre Vie Strisland

Fossum IF

1:17:01

+3:55

6:55 

6

Axel Aalde

Nydalens SK

1:17:41

+4:35

6:59 

 

 

 




Benjaminsen og Steiwer til topps på mellomdistansen i Halden!

Postet av Norges Orienteringsforbund den 13. Apr 2024

Benjaminsen klart best i dameklassen – Steiwer best i tett herreklasse under Halden o-meeting.



Over: Andrine Benjaminsen var best for andre dag på rad da hun etter seier på sprinten i går igjen var best da det handlet om mellomdistanse i dag.
 
 Under: Gaute Steiwer var best i herreklassen i dag.

 

 

- Jeg synes det fungerer bra om dagen, og det er gøy, sa Andrine Benjaminsen etter å ha løpt inn til seier på dagens mellomdistanse under Halden o-meeting i Ertemarka.

 

Jenta som var best på sprinten i Halden sentrum i går kveld var altså best også da det handlet om mellomdistanse i dag:

- Når det går bra blir jeg også pirkete, så det er ikke helt optimalt teknisk. Men det er et bra løp, er ordvalget til den norske landslagsløperen på spørsmål om løpet var perfekt.

 

Uansett «dobbeltseier» for Benjaminsen etter seier både på sprinten og mellomdistansen, uten at hun vil gi seg selv karakteristikken sprint- eller skogsløper:

- Jeg trives på begge arenaer, sier hun med et smil.


 Etter to seire på rappen er det grunn til å smile, men noen langdistanse i morgen blir det ikke på løperen fra Lillomarka OL:


- Det blir litt hvile nå, før jeg drar på høydeopphold i Frankrike på mandag.
 
 Der blir hun i to uker, før jenta som til hverdags bor i Danmark kommer tilbake til Norge for NM-sprint i Bodø i midten av mai:


- Det gleder jeg meg virkelig til, og tror det skal bli veldig spennende.

 

I dag var det Oda Scheele som var nærmest Benjaminsen. Scheele på andreplass var halvannet minutt bak dagens vinner. Megan Carter Davies – på tredjeplass – ble løpt inn med 2 minutter av Benjaminsen – og var drøye 2 minutter bak i mål.

 

I herreklassen var Gaute Steiwer best:


 - Det er moro å løpe bra, sa løperen fra Fredrikstad SK med et smil.
 
 Steiwer la opp sin landslagssatsing etter VM i fjor, men leverte likevel på topp i dag:

- Jeg har trent mye i Østfold tidligere, og det jeg har trent i vinter er – naturlig nok – også i Østfold.


- Løpet i dag er stort sett reint, med mulig unntak av langstrekket hvor jeg kanskje har tapt litt. Men jeg merker at det blir slitsomt på slutten.
 
Uansett holdt Steiwer unna med drøye halvminuttet til Håvard Sandstad Eidsmo. Karen som var med og delte seieren på sprinten i går kveld ble nummer 2 i dag. Den franske Halden-løperen Guilhem Elias ble nummer 3 i en tette herreklasse hvor det var 6 løperen innenfor minuttet.
 
Tross suksessen i dag vil ikke Steiwer annonsere noe comeback på direkten:

- Jeg koser meg med å trene det jeg rekker og løpe konkurranser i Norge, som i dag. 

 

- Jeg ser ikke lengre frem enn i morgen, og da venter en langdistanse. Jeg tror det blir slitsomt.

 

Morgendagens langdistanse fra samme arena som i dag avslutter også årets Halden o-meeting.
 
Junioreliteklassene på dagens mellomdistanse ble vunnet av Kasparas Murenas (eldste juniorklasse herrer), Emil Husebye Aamodt (yngste juniorklasse herrer), Marie Scheele *(eldste juniorklasse damer) og Minna Sofie Wingstedt (yngste juniorklasse damer).

 

Resultater:
 
 Damer yngre junior:

1

Minna Sofie Wingstedt

Halden SK

29:01

+0:00

9:04 

2

Jenny Danevad

Fredrikstad SK

30:29

+1:28

9:31 

3

Sigrid Schmitt Gran

Halden SK

31:41

+2:40

9:54 

4

Dorja Salopek

Halden SK

32:42

+3:41

10:13 

5

Ronja Götsch Iversen

IL BUL-Tromsø

32:48

+3:47

10:15 

6

Eira Skaarer Wiklund

Nydalens SK

33:32

+4:31

10:28

 

Damer eldre junior:
 
 

1

Marie Scheele

Nydalens SK

28:49

+0:00

8:50 

2

Synne Sandven

Notodden OL

29:43

+0:54

9:06 

3

Mina Akiko Johnsen

Sturla, IF

30:45

+1:56

9:25 

4

Anja Hole

Halden SK

31:33

+2:44

9:40 

5

Erika Lind-Larsen

OK Moss

32:09

+3:20

9:51 

6

Synne Sommerstad Røste

Kongsberg OL

33:29

+4:40

10:16 


 Damer senior:
 
 

1

Andrine Benjaminsen

Lillomarka OL

31:39

+0:00

7:19 

2

Oda Scheele

NTNUI

33:12

+1:33

7:41 

3

Megan Carter-Davies

Halden SK

33:48

+2:09

7:49 

4

Kamilla Steiwer

Fredrikstad SK

33:56

+2:17

7:51 

5

Helena Karlsson

Nydalens SK

33:57

+2:18

7:51 

5

Kaja Winsnes Nordhagen

Nydalens SK

33:57

+2:18

7:51 

7

Tone Bergerud Lye

Nydalens SK

34:01

+2:22

7:52 

8

Anu Tuomisto

NTNUI

34:49

+3:10

8:03 

9

Mathea Gløersen

Bækkelagets SK

34:53

+3:14

8:04 

10

Lotte Jauhojärvi Markussen

NTNUI

34:59

+3:20

8:05 

 

Herrer yngre junior:

 

1

Emil Husebye Aamodt

Fredrikstad SK

22:49

+0:00

6:28 

2

Jonas Fenne Ingierd

Bækkelagets SK

25:00

+2:11

7:06 

3

Erlend Sommerhein

Fossum IF

25:07

+2:18

7:08 

4

Jone Valdal

Sandnes IL (Rogaland

25:50

+3:01

7:20 

5

August Hellerud Sire

Konnerud IL

25:53

+3:04

7:21 

6

Sverre Sandvik

Halden SK

26:01

+3:12

7:23 

 

Herrer eldre junior:
 
 

1

Kasparas Murenas

SM Gaja

25:16

+0:00

6:51 

2

Axel Aalde

Nydalens SK

26:24

+1:08

7:10 

3

Mikael Birkelund

Asker Skiklubb

26:46

+1:30

7:16 

4

Andreas Vistnes Myklebost

Halden SK

27:12

+1:56

7:23 

5

Lars Lien

NTNUI

27:40

+2:24

7:31 

6

Sondre Ladim

OK Moss

27:43

+2:27

7:31 

 

Herrer senior:

1

Gaute Steiwer

Fredrikstad SK

34:50

+0:00

6:20 

2

Håvard Sandstad Eidsmo

Freidig

35:21

+0:31

6:25 

3

Guilhem Elias

Halden SK

35:30

+0:40

6:27 

4

Oskar Edvardsson

NTNUI

35:34

+0:44

6:28 

5

Sander Arntzen

NTNUI

35:40

+0:50

6:29 

6

Vegard Jarvis Westergård

Oppsal Orientering

35:45

+0:55

6:30 

7

Aaro Aho

Halden SK

35:52

+1:02

6:31 

8

Andreas Sølberg

IL Leik

35:59

+1:09

6:32 

9

Martin Roudný

Halden SK

36:07

+1:17

6:34 

10

Bojan Blumenstein

Nydalens SK

36:10

+1:20

6:34 

 

 




Orienteringsopplevelsene i Østfold fortsetter med Smaaleneneløpet og Lørdagskjappen!

Postet av Norges Orienteringsforbund den 13. Apr 2024

Nytegnet kart og jomfruelig terreng venter på Skimtefjell!


Alle bilder fra terrenget som venter i Østfold om en uke. Foto: Håkon Gjerde




Etter Halden o-meeting inneværende helg, venter Smaaleneneløpet og Lørdagskjappen om en liten uke – også i Østfold.

- Smaaleneneløpet i år går i et jomfruelig terreng i et område som heter Skimtefjell og er et populært turområde i Spydeberg, sier løpsleder Sigmund Vister.
 
 Kartet over området er nytegnet av Håkon Gjerde. 
 
 
 - Han er også løypelegger og har lagt ned en formidabel innsats for å tilby et flott sportslig opplegg. Han bruker gjerne å by på noen veivalgsutfordringer, så det er bare å skjerpe blikket.

Arena for konkurransen er ved Spydeberg IL sin skistadion nord for Spydeberg sentrum. Her er det gode fasiliteter som gjør det enklere for arrangøren og mer komfortabelt for deltakerne. 

- Når langrennsløperne nå pakker bort skiene, rykker o-løperne inn. Det var en stund vi trodde vi måtte gjøre om løpet til ski-o. Senest sist fredag kom det 10 centimeter snø i området. Men nå er det knallfint i terrenget. Vi håper på bra deltakelse og skal gjøre vårt for at alle skal få en fin opplevelse i Spydeberg-skogene i Indre Østfold kommune. 
 
 Til slutt en liten oppfordring fra løpslederen under løpet søndag 21. april:


 - Jeg ber deltakerne lese informasjonen om parkeringsopplegget. Parkering skjer langs fylkesveien og det er lagt opp til enveiskjøring. Hvis alle følger våre anvisninger, vil dette flyte bra. 


 Det er også verdt å merke seg at Lørdagskjappen går dagen før Smaaleneneløpet!
 
Påmeldingsfristen til sistnevnte er søndag 14. april ved midnatt, mens Lørdagkjappen har påmeldingsfrist mandag 15. april ved midnatt!

Mer informasjon og påmelding til lørdagens løp: her

 

Mer informasjon og påmelding til søndagens løp: her

 

 

 







Benjaminsen kjappest i dameklassen – Sandstad Eidsmo og Langedal Breivik delte seieren i herreklassen i Halden!

Postet av Norges Orienteringsforbund den 12. Apr 2024

Suveren damevinner og tett herreklasse på kveldens sprint i Halden.



 

Over: Andrine Benjaminsen var klart best i dameklassen i dag.

 

- Jeg følte det var litt tungt å løpe sprint etter 3 000 meteren tidligere på dagen, men samtidig tenkte jeg at det er likt for alle, sa Andrine Benjaminsen om det å «dra i gang med et sprintløp» bare noen timer etter en 3 000 meter på bane.


 Der Benjaminsen tenkte at det «er likt for alle», viste det seg på kveldens sprint at det antakeligvis var noe verre for hennes konkurrenter.
 
For løperen fra Lillomarka OL var snaue halvminuttet kjappere enn danske Josefine Lind, på andreplass. Pia Young Vik ble nummer 3, 29 sekunder bak Benjaminsen:


 - Teknisk synes jeg at jeg løste det bra. Flyten var god, og jeg gjorde ingen store feil. Etter hvert fikk jeg også øye på Victoria (Hæstad Bjørnstad) (som startet minuttet foran red. anm.), noe som ga meg god feedback.

Å ta en titt på resultatlisten var nok også bra for Benjaminsens selvtillit, men jenta som kan vise til EM-medaljer på sprintdistansen mener det skal være mer å hente:

- Løpet var bra, men jeg føler fortsatt at det skal være mer å gå på.


 Videre under Halden o-meeting blir det med mellomdistanse for Benjaminsen:

- Det er fremdeles tidlig i sesongen, og dermed er det greit å ikke «dra til» med for mange konkurranser på rappen, forklarer hun og legger til at hun drar på høydesamling i Frankrike på mandag.

(fortsetter under bildet)

 

De to gutta som delte seieren i dag.
 
Der Benjaminsen var klart best i dameklassen var det såpass tett i herreklassen at det ikke var mulig å skille Eirik Langedal Breivik og Håvard Eidsmo, som dermed delte seieren:

 

- Dessverre må jeg innrømme at jeg ikke sparte meg under 3 000 meteren i formiddag, sier Eirik Langedal Breivik – som altså viste seg betydelig bedre sammenliknet med sine konkurrenter med kartet i hånden på kvelden:


- Dette var et bra sprintløp, selv om jeg ikke er sikker på om det ville holdt så langt internasjonalt. Uansett hadde jeg god flyt og gjorde gode valg underveis.


Sandstad Eidsmo kunne ikke skrive under på «flytfølelse» underveis:

- Jeg følte det var litt hakkete. Enten løp jeg veldig fort eller veldig sakte, men slik er det gjerne tidlig på sesongen, kommenterte han.
 
 Men på spørsmål om hvordan dette hadde stått seg internasjonalt, var han ikke like kritisk som sin landslagskollega:

- På denne tiden av sesongen tror jeg det hadde vært et løp på nivå med de andre, men samtidig vet både jeg og alle andre at det må løpes betydelig bedre når vi kommer til VM.


 VM er ikke før i juli, men med seier i dag har alle de tre nevnte posisjonert seg bra etter en dag med uttaksløp i Halden.


Det blir tatt ut 8 damer og 8 herrer i tillegg til Kasper Fosser som har sin egen personlige plass til den første verdenscuprunden i Sveits og Italia.
 
Dette uttaket blir gjort etter NM-sprint i Bodø som går fra 9. – 12 mai.

 

Resultater:
 
 Damer:

1

Andrine Benjaminsen

Lillomarka OL

14:02

+0:00

4:24 

2

Josefine Lind

Heming Orientering

14:29

+0:27

4:33 

3

Pia Young Vik

Nydalens SK

14:31

+0:29

4:33 

4

Frida Haugskott

OL Trollelg

14:37

+0:35

4:35 

5

Ane Dyrkorn

NTNUI

14:40

+0:38

4:36 

6

Lene Berg Hanssen

Byåsen IL

14:53

+0:51

4:40 

6

Hedvig Valbjørn Gydesen

OK Pan Århus

14:53

+0:51

4:40 

8

Gjendine Gjelstad Rebård

NTNUI

14:56

+0:54

4:41 

9

Amanda Strandvall

NTNUI

15:03

+1:01

4:43 

10

Ingeborg Rygg Eikeland

NTNUI

15:04

+1:02

4:44 

 

Herrer:

1

Eirik Langedal Breivik

NTNUI

14:28

+0:00

3:47 

1

Håvard Sandstad Eidsmo

Freidig

14:28

+0:00

3:47 

3

Tobias Alstad

Frol IL

14:39

+0:11

3:50 

4

Alvaro Casado

Halden SK

14:55

+0:27

3:54 

5

Elias Jonsson

Nydalens SK

14:56

+0:28

3:54 

6

Jørgen Baklid

Oppsal Orientering

14:58

+0:30

3:55 

7

Cornelius Bjørk

Bækkelagets SK

14:59

+0:31

3:55 

7

Isak Jonsson

NTNUI

14:59

+0:31

3:55 

9

Trond Einar Moen Pedersli

OL Trollelg

15:02

+0:34

3:56 

10

Henry McNulty

Bækkelagets SK

15:04

+0:36

3:56 

 

 

 





Young Vik og Elias Jonsson kjappest på 3 000 meter!

Postet av Norges Orienteringsforbund den 12. Apr 2024

Innledet konkurransehelgen i Østfold med høy fart på Halden stadion.



 

- Jeg kunne kanskje åpnet litt hardere, men det var greit, sa Pia Young Vik etter å ha løpt inn til 9.54 på 3 000 meter på Halden stadion tidlig ettermiddag fredag.


Da hadde Andrine Benjaminsen satt farten – og løpt i tet – de første rundene, før Victoria Hæstad Bjørnstad overtok drajobben et par runder før mål.

Men det var altså Pia Young Vik som var først over mål etter at de 7,5 rundene var unnagjort:

- Jeg har ikke så mye referanse på en 3 000 meter, dermed var det greit å ligge bak i starten, kommenterer jenta som var først over mål.


Det i noe surt vær, med snaue 8 grader og regn.


Altså ikke de aller beste forholdene, men det gjelder å gjøre det beste ut av arbeidsforholdene. Og for Pia – og resten av løpernes del – handler det nå om å forberede seg til sprinten seinere i dag, med første start fra klokken 17.

- Det blir vel å finne et sted innendørs og spise litt, sier hun om restitusjonsplanene.


Når sprinten i dag er unnagjort, venter mellom- og langdistanse de kommende dagene, uten at Pia lover at hun kommer til start både lørdag og søndag:
 
 - Jeg kommer til å løpe sprint og mellomdistanse. Det er helt sikkert, så får vi se på langdistansen - for det har vært en del samlinger i det siste.


Pia har også åpnet konkurransesesongen på en god måte, og fikk også en god bekreftelse under dagens 3 000 meter.

Det samme må en kunne si om Elias Jonsson – som avgjorde første løp i den svenske stafettligaen til sin og IFK Göteborgs fordel.


I dag var han også best, når det handlet om 3 000 meter.
 
Det etter at Cornelius Bjørk satte fart i feltet fra start:

 

- Jeg visste at Cornelius (Bjørk) var løpsvillig, og jeg synes det gikk fort nok, kommenterte Elias Jonsson som selv tok fartsansvar med et par runder igjen.

 

Han ble utfordret av Ulrik Astrup Arnesen og Trond Einar Moen Pedersli på slutten, men eldste bror Jonsson holdt unna til seier på 8:19:


- Jeg hadde håpet å løpe et par sekunder fortere, men det ble i hvert fall seier.


 En av to mulige seire i dag, når en vet at det venter sprint om et par timer. Man at det blir fire seire på rad i helgen for Elias kan han allerede nå avskrive:


- Jeg løper bare 3 konkurranser i helgen. Såpass tidlig i sesongen vil jeg begrense antallet konkurranser, og derfor står jeg over mellomdistansen på lørdag.


Men han blir i hvert fall å se i Nydalens drakt både på sprinten og langdistansen:


- I Norge er det tilbake til barndomsklubben for min del, forklarer karen som løper for IFK Göteborg internasjonalt.
 
(fortsetter under bildet)



Fullstendige resultater fra 3 000 meteren ser du her: Uttaksløp 3000 meter - Resultater.pdf

 

I ettermiddag er det ny mulighet for høy fart når det sprintløp i sentrum av Halden med første start klokken 17:00.

 

Dette kan du følge live: her

 

Startliste for sprinten fredag ettermiddag ser du: her


Startliste for mellomdistansen lørdag ser du: her


Startliste for langdistansen søndag ser du: her





Følg Halden o-meeting live!

Postet av Norges Orienteringsforbund den 11. Apr 2024

Nasjonal sesongåpning med konkurranser fra fredag til søndag!


I helgen innledes den nasjonale sesongen for alvor med Halden o-meeting, men før løperne «slippes ut» i «Ertemarka nord» for skogsdistansene lørdag og søndag – med utgangspunkt fra Tistedalen skiarena – er det muligheter for melkesyre og blodsmak i munnen for løperne med verdenscupambisjoner for Norge i vår.

OBS! Mye nedbør den siste tiden har medført utfordringer med parkering på lørdag/søndag. Vi oppfordrer derfor STERKT til samkjøring (unngå gangavstander over 2 km).

Fredag innebærer først 3 000 meter på Halden stadion, og deretter sprintløp i Halden sentrum noen timer seinere.

De to nevnte «øvelsene» er de første uttaksløpene til verdenscuprunden i Sveits og Italia i mai-juni.


Under fredagens konkurranser er det følgende premisser som gjelder:

Damer start kl 12:30 – et heat med 17 påmeldte
 Herrer start kl 12:55 – et heat med 21 påmeldte

Du ser alle påmeldte: her

PM for 3 000 meteren finner du: her

Planen er å streame dette live på NOFs SoMe plattformer (les: Instagram).

Startliste for sprinten fredag ettermiddag ser du: her


Startliste for mellomdistansen lørdag ser du: her


Startliste for langdistansen søndag ser du: her

 

Du kan følge alle o-løpene fra fredag til søndag live med GPS-tracking og resultater: her




Halden o-meeting og uttaksløp: «Håper å se solid sprintløping!»

Postet av Norges Orienteringsforbund den 11. Apr 2024

Intensiv start på sesongen for eliten.


 

I helgen innledes den nasjonale sesongen for alvor med Halden o-meeting, men før løperne «slippes ut» i «Ertemarka nord» for skogsdistansene lørdag og søndag – med utgangspunkt fra Tistedalen skiarena – er det muligheter for melkesyre og blodsmak i munnen for løperne med verdenscupambisjoner for Norge i vår.

Fredag innebærer først 3 000 meter på Halden stadion, og deretter sprintløp i Halden sentrum noen timer seinere.

De to nevnte «øvelsene» er de første uttaksløpene til verdenscuprunden i Sveits og Italia i mai-juni.


- For 3 000 meteren er det litt færre påmeldte enn vi hadde håpet, sier landslagssjef Janne Salmi.
 
 Med 17 damer og 21 herrer til start innebærer det at en får gjort unna denne «øvelsen» med ett heat for damer og ett heat for herrer med start henholdsvis klokken 12: 30 og klokken 12:55 på Halden stadion.


 Da vil landslagssjefen stå klar med stoppeklokka for å notere hvordan løpsfarten er over 7,5 runder på tartandekket:


 - Hvor fort det kommer til å gå avhenger litt av vær og vind, og om det er utøvere som ønsker å dra fra start. Men jeg håper vi kan se noen herrer under 8.15 og noen damer under 10 minutter, skisserer Salmi – som deretter skal se de samme utøverne i aksjon på sprintdistansen bare noen timer seinere:


 - Da håper jeg å se solid sprintløping.

 

Med et sprint-VM til sommeren er det fredagens løpstest og sprintløpet som har hovedfokus for landslagsledelsen. Men det er aldri feil å løpe bra, noe som også gjelder når det er World Ranking Event i Ertemarka til helgen:

- Selv om fokuset vårt som landslag akkurat nå ikke er på skogdistansene, er det selvfølgelig alltid fint åse utøvere som presterer på høyt nivå og bygger opp selvtillit også i skogen.
 
 - Her ligger også vårt primære mål for sesongen; at utøverne presterer på et jevnere nivå, samt at de løfter løpskapasiteten. 
 
 - Lykkes vi med dette, er det et bevis på en utvikling både fysisk, teknisk og mentalt. Får vi se dette hos mange utøvere skal vi være godt fornøyde.

 

Så vil tiden vise om både landslagssjefen og hans utøvere er fornøyde etter årets første konkurransehelg er unnagjort under Halden o-meeting.

 

Under fredagens konkurranser er det følgende premisser som gjelder:

Damer start kl 12:30 – et heat med 17 påmeldte
Herrer start kl 12:55 – et heat med 21 påmeldte

Du ser alle påmeldte: her

PM for 3 000 meteren finner du: her

Planen er å streame dette live på NOFs SoMe plattformer (les: Instagram).

Startliste for sprinten fredag ettermiddag ser du: her


Startliste for mellomdistansen lørdag ser du: her


Startliste for langdistansen søndag ser du: her

 

 




Ønsker du eller noen i din klubb å jobbe som orienteringsinstruktør i skoleferien?

Postet av Norges Orienteringsforbund den 10. Apr 2024

Bidra til godt ferietilbud for barn fra 10 – 13 år!



 

Gjennom skole- og rekrutteringsprosjektet samarbeider Norges Orienteringsforbund med Den Norske Turistforening og Friluftsrådenes Landsforbund om å tilby orienteringsinstruktører til deres Friluftsskoler. 
 
 
 Friluftsskolen er et ferietilbud i nærmiljøet for barn i alderen 10-13 år. De aktuelle Friluftsskolene arrangeres i sommerferien.

 

I tillegg til jobbmuligheten er dette en flott arena for å synliggjøre de lokale orienteringsklubbene og reklamere for aktuelle aktiviteter for aldersgruppa og deres familier.

For mer informasjon, se: her


 Merk frist for å inngå avtaler som er 17. mai!

 

Håper dette er interessant for deg eller noen i din klubb! 
 
 Ved eventuelle spørsmål:

HenningBratland.Carlsen@orientering.no

 

 




Start kronerulling i ditt idrettslag med appen Støtte!

Postet av Norges Orienteringsforbund den 9. Apr 2024

Norges idrettsforbund har nylig inngått en avtale med selskapet Støtte AS som i dag lanserer en helt ny inntektsmulighet for ditt idrettslag. 


Norges idrettsforbund har nylig inngått en avtale med selskapet Støtte AS som i dag lanserer en helt ny inntektsmulighet for ditt idrettslag. Det er ingen faste kostnader forbundet med bruk av løsningen. Løsningen er like enkel som den er genial. Langt på vei erstatter løsningen den tradisjonelle salgsdugnaden.  


Appen «Støtte» gir støttespillere anledning til å gi et mikrobeløp til idrettslaget hver gang man handler i butikk eller på nett med kortet sitt. Dette bidrar til å gi faste og forutsigbare inntekter tilbake til klubben. Du kan sette beløpsgrensen til 2 kroner eller mer hvis du ønsker. 

I dag tilbys løsningen for samtlige idrettslag i hele landet. 
 
 
Med den digitale løsningen kan brukere enkelt velge hvilke idrettslag de ønsker å støtte, samt bestemme størrelsen på sine bidrag. Appen er integrert med Vipps og BankID for å sikre en trygg og brukervennlig opplevelse, samtidig som den ivaretar GDPR-krav. 
 
Kom i gang!
For å motta støtte fra deres medlemmer, må idrettslaget først sette opp en avtale med Vipps på nett. Vipps vil behandle avtalen innen 1-7 dager. I mellomtiden kan dere utforske organisasjonspanelet og opprette ønskede formål for idrettslaget.

 

Mer om hvordan dere kan komme i gang ser du: her




Landslagssamling i Ungarn: «Veldig god samling med bra trøkk!»

Postet av Norges Orienteringsforbund den 9. Apr 2024

Mange norske løpere med mye god trening i EM-relevant terreng.



Over og under: Jonas Fenne Ingierd i aksjon.

Image



- Det har vært en veldig bra samling, sier Jonas Fenne Ingierd.


Unggutten fra Bækkelagets SK bruker dette ordvalget når han ser tilbake på en uke med samling – sammen med en solid dose andre norske junior- og seniorlandslagsløpere i Ungarn. Premievinnerne under O-idol i fjor høst var også med på denne uken med trening i landet hvor EM finner sted i august.


- Kvaliteten på treningene har vært god, mange fine folk på samling og bra totalopplegg, fortsetter Jonas i sin omtale av samlingen.


En samling hvor juniorlandslagsløperen fikk med seg noen nye erfaringer:


- Jeg har ikke løpt i den type «standard» kontinentalt terreng tidligere. Det var helt nytt for meg, så jeg brukte litt tid på terrengtilvenning.

- Men etter hvert fant jeg ut av det, og jeg synes jeg løste det bra under konkurransene siste helgen. Da var den tekniske gjennomføringen god, selv om kroppen ikke var all verden.

(se karteksempler av terrenget i bunnen red. anm.)  


Hva er det som gjør at kroppen ikke føles så bra?

- Det er nok bare det at jeg har «banket» beina ganske bra under samlingen. Med mye kupering og bratte motbakker, ble det gjerne mer enn 400 høydemeter på hver økt, og da får beina kjørt seg, forklarer juniorlandslagsmannen.


Med noen bein som var tunge fokuserte altså Jonas hovedsakelig på det tekniske under de nevnte konkurransene, men det var flere av de andre norske løperne som var på samling med tanke på seinsommerens EM som viste seg fram. Helt konkret kan nevnes Andrine Benjaminsen, Isak Jonsson, Pia Young Vik og Kasper Fosser – som samtlige løp inn til topplasseringer og nyvunnet selvtillit i fullverdig konkurranse i løpet av dagene i Ungarn.  

For de nevnte løperne er EM et av sesongens hovedmål, og dermed var samling i relevant terreng et godt valg og fornuftig prioritering, men for Jonas – som har junior-VM i Tsjekkia som sesongens hovedmål – er ikke Ungarn like naturlig for en samling i starten av april:


- Jeg har vært mye ute og reist i det siste. Seinest i vinterferien var jeg i Spania og Slovenia. Derfor tenkte jeg at det var greit å dra til Ungarn nå, forklarer han selv – og fortsetter:

- Samtidig er ikke vegetasjonen i Tsjekkia på denne tiden av året slik at det blir veldig junior-VM relevant å dra dit på samling.


I tillegg skal en heller ikke legge skjul på at det er både motiverende og lærerikt å være på samling med seniorlandslagsløpere med EM-ambisjoner:


- Løperne på Next Generation-gruppen - og de andre seniorene som var på samling – gjorde at det ble bra trøkk på treningene.

- Det er moro med såpass mange gode løpere – både juniorer og seniorer - på samling.


Ved inngangen til konkurransesesongen, er det kort tid til det venter mer moro for Jonas og resten av samlingsdeltakerne:

- Planen for meg nå fremover er å få trent noen gode uker hjemme, men jeg kommer til å løpe både sprint, mellomdistanse og langdistanse under Halden o-meeting til helgen - noe jeg gleder meg til.

Når får vi se deg i skikkelig vårform?

- NM-sprint i Bodø er det neste målet, men jeg har ikke trent så mye spesifikt frem mot det ennå, kommer det kjapt fra unggutten som fikk med seg 2 gull fra tilsvarende konkurransehelg i fjor – før han legger til:


- Jeg ser frem til både NM-sprint og uttaksløpene i Trondheim litt seinere på våren.


Under helgens nevnte konkurranser i Halden er det uttaksløp for seniorene med 3 000 meter og sprint på fredag.



Se utsnitt fra løypene under helgens konkurranser nedenfor:

Image


Image





Se hele løypen fra langdistansen: her






Interessepåmelding trener-3 kurs

Postet av Norges Orienteringsforbund den 9. Apr 2024

Norges Orienteringsforbund vurderer å sette i gang et trener-3 kurs med oppstart høsten 2024.

Før det settes i gang en grundigere planlegging ønsker vi å vite hvem som kan være interessert i å delta på trener-3 kurset. 
 Dette er i første omgang en interessepåmelding og ikke noen bindende påmelding til kurset.
 På grunnlag av interessen, så blir det tatt en beslutning om videre planlegging.

Meld din interesse innen 10.april 
i Eventor/forbundsaktiviteter: 
her


 Fløgende datoer/perioder er tenkt for gjennomføring av trener-3 kurset: 

  • Kurssamling 1: 13.-15. september 2024. Oppstart og fellesidrettslige emner i samarbeid med NIF/OLT og flere idretter.  
  • Kurssamling 2: helg i slutten nov./des. 2024. O-spesifikk. Samordnes med landslaget/landslagstrenere.
  • Kurssamling 3: helg, tidlig vår 2025. O-spesifikk. Samordnes med landslaget/landslagstrenere

Trener-3 retter seg mot trenere for junior- og seniorutøvere og har et utviklings- og prestasjonsfokus. 

Se mer om innholdet i kursplan trener-3 
(det vil komme justeringer i kursplanen)

Spørsmål: Kontakt lene.kinneberg@orientering.no 

 




Suksessrik sesongopning på Vestlandet

Postet av Norges Orienteringsforbund den 8. Apr 2024

Nyskapinga, Vestlandspremieren, med tre ulike konkurransar i løpet av helga blei ein stor sportsleg suksess.



Over: Kenneth Westerheim stormer ut fra start, med Rolf Atle Roflsnes med et smil like bak.

Under: Oddvar Taksdal stempler på sistepost.


Image


Nyskapinga, Vestlandspremieren, med tre ulike konkurransar i løpet av helga blei ein stor sportsleg suksess. Dette syner at godt samarbeid mellom to o-krinsar betalar seg. 

Vestlandspremieren opna i regi av Bremnes IL, som skipa til skumringssprinten fredags fredagskvelden, der 110 løparar deltok. Lørdag overtok Sveio O-lag med mellomdistanse-orientering. Søndag var det Stord Orientering sin tur med langdistanse. Både lørdag og søndag greide arrangørane å samla over 200 deltakarar, om lag like mange frå Hordaland som frå Rogaland.

Sveio Orienteringslag fekk i løpet av vinteren utarbeidd nyrevidert kart ved Auklandshamn over det aktuelle løpsterrenget. Firmaet Skogsopplevelser med Ørjan Ravndal i spsissen utarbeidde det revidertre kartet som løypeleggarane Thomas Førde og Kjetil Fiskå kunne ta i bruk tfor å laga i alt åtte ulike løyper til lørdagens mellomdistanse. Arenaen lørdag var lagt til Auklandshamn skule, som vart utgangspunkt for løyper i variert og småkupert terreng. Løpsterrenget er delvis skogkledd, men har også mange opne parti. Terrenget er stirikt nærast arenaen og såleis veleigna for dei kortaste løypene. Eit kjøleg regnver sette inn like før tevlingane starta på lørdag. Likevel vanka det mykje ros til arrangøren frå deltakarane etterkvart som dei kom i mål.



Kart og resultater fra alle de tre dagene med konkurranser på Vestlandet finner du via linkene nedenfor:


https://eventor.orientering.no/Events/Show/19190


https://eventor.orientering.no/Events/Show/19310


https://eventor.orientering.no/Events/Show/19189


Under: Full kontroll på tider og stemplinger. Fra venstre Johannes S. Førde, Kristian S. Førde og Henny F. Førde, alle i arrangørklubben Sveio O-lag.


Image




Info om bytte av emiTag!

Postet av Norges Orienteringsforbund den 8. Apr 2024

Har du utstyret i orden til sesongstart?



 
Alle emiTag-brikker som har serienummer lavere enn 4103640 bør byttes før sommersesongen 2024.

Det er ikke lenger mulig å bytte batteri på emiTag-brikker, da elektronikken er tildekket av støpemasse for å være 100% vanntett. 

Emit gir 25% rabatt på ny brikke, dersom man har en gammel emiTag-brikke, som ønskes byttes inn med en ny brikke. Bestill i så fall ny emiTag V3 med 25% innbytterabatt og send din gamle brikke til Emit AS, Bedriftsveien 10, 0950 Oslo. 
 
Ny brikke sendes så snart den gamle er mottatt. Det gis ikke rabatt for mistet brikke.


 Mer utførlig informasjon om batteribytte og kjøp av ny emiTag finner du: 
her 

 

 




Samling med mentorprogrammet: «God erfaringsutveksling!»

Postet av Norges Orienteringsforbund den 8. Apr 2024

Mye moro under dagene i Oslo.



Over og under: Samtlige deltakere

Image


- Det var sosialt, slik at vi fikk knyttet mange nye bånd, sier Jenny Baklid.


Jenta fra Konnerud – som nå bedriver sin orientering i NTNUI-drakten – prater om samlingen med mentorprogrammet for å få med flere kvinnelige trenere og ledere.


Fra fredag til søndag var det 20-tallet kvinner i alle aldre samlet for trening, aktiviteter, «lederoppgaver» og sosialt samvær.


- Det var veldig god erfaringsutveksling, forteller Jenny og legger til:


- Samtidig var det også veldig gøy.


Når det er gøy å ta på seg en trener eller lederoppgave har en sådd et frø, noe som vitner om at prosjektet har lyktes.

I tillegg til denne helgesamlingen, var det en tilsvarende i Trondheim før jul.

Prosjektet har også hatt en liten håndfull seminar på kveldstid – hvor deltakerne har deltatt enten digital eller fysisk – med meget relevante og kompetente foredragsholdere.

Neste seminar i denne rekken kommer 23. april.

Du kan lese mer om dette: her


Et fristende koldtbord med aktiviteter, noe også Jenny sier seg enig i. Men samtidig også utfordrende å kombinere med egen aktiv karriere:


- Jeg er motivert for å være med videre, men det spørs hvordan det passer med samlings- og konkurranseplanen. Slik det har vært hittil, har det passet bra fordi jeg har vært skadet. Men jeg håper selvfølgelig å bli skadefri snart.


Med Jennys ferdigheter både i o- og ski-o løypen håper vi hun har flere gode år igjen der, men når tiden er inne vil hun nok også være en kapasitet i trener- og lederrollen. Noe hun har fått prøve seg på allerede under den ski-o sesongen vi akkurat har lagt bak oss.


Image


Image


Image



Image





Bli med på klubb-webinar 8. april!

Postet av Norges Orienteringsforbund den 7. Apr 2024

Norges Orienteringsforbund invitere alle klubber til klubb- webinar #1, den 8. april kl 2000-2100.


Målgrupper er Klubbleder, styret og andre tillitsvalgte i klubb, men også åpent for andre interesserte.

Program: Det blir informasjon om temaene under og mulighet for spørsmål og svar:

  • Barneidrett i orientering
  • Økonomi som barriere i orientering
  • Samordnet rapportering

 

Vi legger opp til 10-12 min. informasjon om hvert punkt over og 5. min. spørsmål & svar etter hvert punkt.

Fra NOFs administrasjon innleder Øystein Hildeskor, Lone Brochmann og Lene Kinneberg.

invitasjonen og lagt ut info i Eventor/forbundsaktiviteter og åpnet opp for påmelding:  https://eventor.orientering.no/Activities/Show/5592

Påmeldingsfrist er 8. april kl 1200. 

I invitasjonen får du også litt mer info om de tre temaområdene.

 

Norges Orienteringsforbund ønsker å komme i tettere dialog med klubbene og vil invitere til noen digitale møter på kveldstid gjennom året 2024. Møtene vil kort ta for seg aktuelle tema som angår:

  • Strategi og utvikling i orientering
  • Sentrale organisasjonsspørsmål
  • Hva vi kan gjøre for å rekruttere og inkludering enda flere i orientering


 Vi tar gjerne imot innspill på tema for kommende webinar.

Spørsmål: Kontakt Lene.kinneberg@orientering.no

 




Sunn Idrett foreldre- og ungdomswebinar 2024!

Postet av Norges Orienteringsforbund den 6. Apr 2024

Meld deg på for å lære mer om kosthold og ernæring 18. april.
 


Det er mange myter og mye informasjon om kosthold og trening, og en vet at både idrettsungdom og foreldre kan bli forvirret og har mange spørsmål.
 
 

Hvordan skal du som er idrettsungdom forholde deg til all den informasjonen og påvirkningen du møter i sosiale medier, og hva kan du som forelder gjøre for å støtte din ungdom i å gjøre gode valg?
 
 

Dette webinaret gir deg innsikt i sosiale medier og den påvirkningen mange ungdom utsettes for der, kunnskap om idrettsernæring og inspirasjon til å skape balanse i en hverdag med stress og forventninger. 
 
 Se programmet: 
her

 


Webinaret er gratis, men krever påmelding senest søndag 14. april her: 

 

https://surveys.enalyzer.com?pid=cusib5d5





Husk påmelding til Halden o-meeting!

Postet av Norges Orienteringsforbund den 5. Apr 2024

Påmeldingsfristen til årets første store konkurransehelg er på søndag.



Halden o-meeting om en ukes tid er årets første store konkurransehelg i Norge.
 
 Da skal konkurransesugne o-løpere endelig få måle krefter med likesinnede i terrenget rundt Halden.

Det innledes med et uttaksløp på 3 000 meter for den absolutte eliten, med ambisjoner om verdenscupdeltakelse, fredag formiddag 12. april.
 
 Deretter løper senioreliten sprint i Halden sentrum. Her kan også resten av o-Norge delta i publikumsløp.


 Lørdag og søndag er det henholdsvis mellom- og langdistanse som venter.


 Med andre ord en fullspekket konkurransehelg perfekt for alle som er glad i orientering!


 Bare å melde seg på!
 
Dette fikser du via linkene nedenfor:
 
 Sprint
 
 Mellomdistanse 
 
 Langdistanse

 

Påmeldingsfrist 7. april 2024 klokken 23:59!


 3000 meter fredag formiddag:


 Se mer detaljert informasjon om 3 000 meteren: her

Du melder deg på 3 000 meteren: her

Påmeldingsfrist mandag 8. april 2024 klokken 23.58!

 




Helseattest for 2024-sesongen!

Postet av Norges Orienteringsforbund den 5. Apr 2024

Nå som digital løsning!



 

Samtlige junior- og seniorløpere som går med ambisjoner og drømmer om å representere Norge i 2024 skal levere helseattest innen 1.mai!

De som eventuelt skal representere i SkiO-sesongen 24/25 og ikke har godkjent attest fra tidligere må levere denne innen 1.november


Praktisk gjennomføring-utøver: 
   
  Egenerklæringen: 

1: Den digitale Helseattestløsningen krever at utøver over 16 år har egen Bank ID.  For utøver under 16 år logger foresatte inn. 
 2: Utøver/foresatt går inn på følgende link: 
https://www.helseboka.app/combinedcheckin/6
  3: logger seg på med Bank ID eller Bank ID på mobil 
  4: Dersom du er logget inn som foresatt må du velg hvem du ønsker å registrere. 
5: Svar på skjemaet ved å følge instruksjonen og avslutt med å trykke på Send Egenerklæring 
  6: Du vil motta SMS med bekreftelse på mottatt egenerklæring. 

Legeundersøkelsen: 

1: Bestill time hos legen i god tid 
  2: Skriv ut infoskrivet med papirutgave av legeundersøkelsen under og ta det med til legen i tilfelle legen av en eller annen grunn ikke får sendt inn digitalt. 
  3: Legen går gjennom egenerklæringen, fyller ut og sender inn legeundersøkelsen. 
  OBS! Dersom legen ikke får sendt inn digitalt må du som utøver sende legeerklæringen (sjekk personalia!) per post til forbundets lege (Håvard Dybdahl, Julsborg 26, 7607 Levanger).
  
 Lenke til infoskrivet for leger ser du: 
her 

Praktisk gjennomføring- legen: 

Legeattesten:
 1: Legen går inn på følgende link: 
https://www.helseboka.app/combinedcheckin/6/thirdparty  
  2: Logg inn med Bank ID eller Bank ID på mobil 
  3: Fyll inn fødselsnummeret til utøveren og trykk søk 
  4: Trykk på kortet med utøveren og du vil få opp to faner 
  5: Gå inn på egenerklæringen og gå gjennom den 
  6: Gå så inn på Helseattesten og fyll ut legeerklæringen 
  7: Huk av for samtykke og send inn 
  8: Når det er gjort vil du få en bekreftelse på SMS. 

 

Generelt:

Helseattestordningen er et samarbeidsprosjekt mellom flere særforbund og Sunn Idrett. Norsk idrett setter utøvernes helse foran prestasjon, samt ønsker sunne og friske utøvere. Helseattesten skal avdekke om utøver har ernæringsmessige eller andre relevante medisinske utfordringer i forhold til om de er helsemessig skikket til å representere et eller flere av særforbundene i ordningen.  

Attesten består av to deler. Både egenerklæringsskjemaet og legeerklæringen må være utfylt, samt signert og sendt inn digitalt før innleveringsfristen.

Helseattestansvarlig i NOF gjennomgår alle helseattestene som sendes inn, uavhengig av om utøvere er tatt ut til representasjon eller ikke. 

Praktisk er det opp til utøverne selv å administrere prosessen. Utøver/foresatte er ansvarlig for at helseattesten er levert i tide, og derav kan ha godkjent attest før eventuelt uttak til landslagsrepresentasjon. 

Det er frivillig å gi fra seg helseopplysningene. Ved signering av helseattesten legges det til grunn at utøver har avgitt helseopplysningene basert på et frivillig, uttrykkelig og informert samtykke. Samtykket kan til enhver tid trekkes tilbake. Helseopplysningene vil da bli slettet. Er utøver under 16 år, skal foresatte med-signere (foresatte logger inn og fyller ut sammen med utøver). 

Vurderingen:
   
  Attesten vurderes av lege i forbundet. Ved godkjent attest vil du motta en SMS på det. Om det trengs ytterligere informasjon eller attesten ikke er godkjent vil du bli kontaktet av helseattestansvarlig lege i NOF. 
   
Øvrige spørsmål: 
 Spørsmål om behandling av opplysninger, hvem som har tilgang til opplysningene, oppfølging av helseattesten samt øvrige spørsmål om helseattesten kan rettes til Lege Håvard Dybdahl: 
havard.dybdahl@icloud.com

 




Forbundet har tidtakersystem til utlån for paraorientering!

Postet av Norges Orienteringsforbund den 4. Apr 2024

Klubber og kretser kan låne for aktivitet som også inkluderer parautøvere.



 Norges Orienteringsforbund har et sett med tidtakersystem (SI) til bruk innenfor para.


 Dette er til utlån for klubber som inkluderer parautøvere i sitt tilbud.
 
 Se mer om utlånsordningen: Sport Ident_orginal.jpg

 

Utstyret kan selvfølgelig lånes til klubbaktivitet hvor alle er med, men kriteriet er at det også inkluderer parautøvere.

 





Løpere med verdenscupambisjoner må huske påmelding til 3 000 meter i Halden!

Postet av Norges Orienteringsforbund den 4. Apr 2024

Baneløpet fredag formiddag er første uttaksløp under konkurransehelgen i Halden.


I forkant av Halden O-meeting 12. – 14. april arrangeres 3 000 meter på Halden stadion fredag tidlig ettermiddag 12. april.
 
 Dette er det første av fire uttaksløp til verdenscuprundene i Sveits og Italia som starter i slutten av mai.
 
 For at sprintløpet i Halden O-meeting senere på dagen skal bli vurdert i uttakssammenheng må man fullføre 3000 meteren.
 
Se mer detaljert informasjon om 3 000 meteren: her

 

Du melder deg på 3 000 meteren: her

 

Påmeldingsfrist mandag 8. april 2024 klokken 23.58!

 

Påmelding til Halden o-meeting fikser du via linkene nedenfor:
 
Sprint
 
Mellomdistanse 
 
Langdistanse

 

Påmeldingsfrist 7. april 2024 klokken 23:59!




Bli med på klubb-webinar 8. april!

Postet av Norges Orienteringsforbund den 4. Apr 2024

Norges Orienteringsforbund invitere alle klubber til klubb- webinar #1, den 8. april kl 2000-2100.


Norges Orienteringsforbund invitere alle klubber til klubb- webinar #1, den 8. april kl 2000-2100.


 Målgrupper er Klubbleder, styret og andre tillitsvalgte i klubb, men også åpent for andre interesserte.

Program: Det blir informasjon om temaene under og mulighet for spørsmål og svar:

  • Barneidrett i orientering
  • Økonomi som barriere i orientering
  • Samordnet rapportering

 

Vi legger opp til 10-12 min. informasjon om hvert punkt over og 5. min. spørsmål & svar etter hvert punkt.

Fra NOFs administrasjon innleder Øystein Hildeskor, Lone Brochmann og Lene Kinneberg.

invitasjonen og lagt ut info i Eventor/forbundsaktiviteter og åpnet opp for påmelding:  https://eventor.orientering.no/Activities/Show/5592

Påmeldingsfrist er 8. april kl 1200. 

I invitasjonen får du også litt mer info om de tre temaområdene.

 

Norges Orienteringsforbund ønsker å komme i tettere dialog med klubbene og vil invitere til noen digitale møter på kveldstid gjennom året 2024. Møtene vil kort ta for seg aktuelle tema som angår:

  • Strategi og utvikling i orientering
  • Sentrale organisasjonsspørsmål
  • Hva vi kan gjøre for å rekruttere og inkludering enda flere i orientering


 Vi tar gjerne imot innspill på tema for kommende webinar.

Spørsmål: Kontakt Lene.kinneberg@orientering.no

 




Uttakskriterier EM for døve!

Postet av Norges Orienteringsforbund den 3. Apr 2024

Se hva som gjelder for å representere Norge under mesterskapet i Latvia i juni.
 


Årets EM for døve arrangeres i Riga, Latvia, fra 8. – 10. juni.


 Det er klasser for junior og senior.

Hjemmesiden til mesterskapet

 

EM program: 
 8. juni Individuell sprint (3 herrer + 3 damer) 
 9. juni Sprint stafett (2 herrer + 2 damer) 
 10. juni City race (3 herrer + 3 damer)


Uttakskriteriene for å representere Norge finner du: her




Norges Orienteringsforbund inviterer klubbene til stimuleringstiltak rettet mot unge arrangører i alder 14-25 år

Postet av Norges Orienteringsforbund den 3. Apr 2024

Ønsker å motivere unge til å ta på seg arrangøroppgaver.





 
Norges Orienteringsforbund inviterer klubbene til stimuleringstiltak rettet mot unge arrangører i alder 14-25 år.

Formålet med tiltaket er å engasjere, motivere og stimulere unge til å være arrangører av lokale orienteringsløp, spesielt for barn og ungdom.

Vi har satt opp kriterier for Sats UNGt - arrangement, stimuleringspremier i form av tilskudd og lager en konkurranse der de beste Sats UNGt arrangementene 2024 blir kåret av en jury.

Arrangører sender inn en elektronisk søknad i etterkant av arrangementet for å være med på kåringen.

Søknadsfrist 20. oktober! 

Arrangementsperioden er 1. mars til 15. oktober.

Les mer om tiltaket, bakgrunn, kriterier, premiering og søknadsinfo med lenke til søknadsskjema: her

Ungdommene i Nydalens SK ble kåret til «Årets sats UNGt arrangement» i 2023 med sitt arrangementskonsept «Døpeløpe».   Se deres presentasjon av arrangementet under digitale kompetansekvelder høsten 2023: her

  

Vi ser fram til mange gode, kreative og inspirerende arrangement med unge i arrangørrollene.  
 Vi oppfordrer alle klubber til å la unge få muligheten til å være arrangører og at erfarende innen arrangement kan være mentorer for de yngre i klubbene. 

 

Spørsmål om sats UNGt arrangement kan rettes til lene.kinneberg@orientering.no





Pia Young Vik: Fra suksess under sesongåpningen i Sverige til EM-samling i Ungarn!

Postet av Norges Orienteringsforbund den 2. Apr 2024

«Jeg fikk en skikkelig bekreftelse på at formen er god!»



Over: Pia Young Vik på vei mot topplassering under Swedish League.

Under: På toppen av pallen etter seier på langdistansen. Foto: Tilda Andersson

Image


- Jeg må innrømme at jeg var litt overrasket selv, men jeg har hatt en vinter med mye god trening både fysisk og teknisk, sier Pia Young Vik.


Ungjenta som i Norge løper for Nydalens SK gjorde i helgen vi akkurat har lagt bak oss sine første løp som skikkelig senior i drakten til sin svenske klubb – OK Linné – under Swedish League i Skåne.

Og det gjorde hun upåklagelig.

Seier på langdistansen – første dag – ble fulgt opp med andreplass på mellomdistansen dagen etter:

- Jeg har hatt god kontinuitet i treningen, uten noe sykdom eller skader. Samtidig har jeg fått trent mye løping sammenliknet med da jeg bodde i Oslo. Da var vintrene preget av mye skigåing, er ordvalget til Pia som forklaring på suksessen i sesongstarten.

Med et sprint-VM i Skottland litt i bakhodet har mye av løpingen foregått på asfalt og «mølle». Men i helgen vi la bak oss løp ungjenta seg til sammenlagtledelse i Swedish League etter imponerende skogsløp:

- Jeg visste at farten skulle være god nok, så fokuset mitt var på den tekniske gjennomføringen. Med en plan om sikre veivalg, samtidig som jeg skulle gjøre orienteringen så enkel som mulig for meg selv.


Var det samme taktikk begge dager?

- Jeg prøvde å forenkle også på mellomdistansen, men da blir det naturlig litt mer løping rett på. Selv om terrenget hvor konkurransene gikk egnet seg godt for å løpe en del rundt.

Gode planer, solid gjennomføring og upåklagelig form ga toppresultat i konkurranse med hele den svenske eliten – med unntak av Tove Alexandersson og Sara Hagström.

Til tross for dette holder Pia beina solid plantet på jorden:

- Resultatene i helgen gir god selvtillit foran fortsettelsen av sesongen, men jeg endrer ikke noe på sesongmålene mine etter et par gode løp, sier hun og legger til at målet i første rekke er å kvalifisere seg til vårens verdenscup.

I tillegg frister EM i Ungarn på seinsommeren, og for å få smake litt på det som venter der drar hun – sammen med resten av Next Generation-gruppen – til Ungarn på samling i dag:

- Det blir bra å få trent litt i terrenget i Ungarn, for å få et bilde av hva som venter der. Jeg har ikke vært der tidligere, så det blir bra å få se hvordan det lønner seg å orientere der.

- I tillegg blir det nok en del flere og tøffere motbakker enn i Skåne.

Hvordan passer det deg med motbakker?

- Helt greit tror jeg. Jeg er verken veldig bra eller veldig dårlig i kupert terreng, sier ungjenta som skal få prøve seg i konkurransesammenheng også i løpet av den snaue uken i EM-landet.

Spartacus Cup venter til helgen, og som en liten aperitiff blir det to sprintløp torsdag og fredag:


- Jeg kommer til å løpe alle konkurransene, men det blir mest for å få god trening.

Hvordan ser du på å dra til Ungarn som favoritt, med bakgrunn i resultatene under Swedish League?

- Jeg vil ikke si at jeg er favoritt, men formen min er bra. Og jeg er der jeg ønsker å være fysisk, men mangler erfaring i den type terreng som venter i Ungarn

Under den innledende helgen av Swedish League fikk Pia i hvert fall erfaring med hvordan det er å vinne konkurranser på aller høyeste nivå, noe som ga mersmak:

- Jeg fikk en god sesongstart, og håper det skal bli en spennende sesong. Det ser i hvert fall bra ut, avslutter ungjenta som altså er best i sammendraget etter to konkurranser i Swedish League.


Skal en dømme av resultatene under Swedish League i Skåne, må en kunne si at det også ser bra ut for Andrine Benjaminsen og Marie Olaussen – som begge også løp inn til topplasseringer under den svenske sesongstarten.







Interessepåmelding trener-3 kurs

Postet av Norges Orienteringsforbund den 2. Apr 2024

Norges Orienteringsforbund vurderer å sette i gang et trener-3 kurs med oppstart høsten 2024.


Før det settes i gang en grundigere planlegging ønsker vi å vite hvem som kan være interessert i å delta på trener-3 kurset. 
 Dette er i første omgang en interessepåmelding og ikke noen bindende påmelding til kurset.
 På grunnlag av interessen, så blir det tatt en beslutning om videre planlegging.

Meld din interesse innen 10.april 
i Eventor/forbundsaktiviteter: 
her


 Fløgende datoer/perioder er tenkt for gjennomføring av trener-3 kurset: 

  • Kurssamling 1: 13.-15. september 2024. Oppstart og fellesidrettslige emner i samarbeid med NIF/OLT og flere idretter.  
  • Kurssamling 2: helg i slutten nov./des. 2024. O-spesifikk. Samordnes med landslaget/landslagstrenere.
  • Kurssamling 3: helg, tidlig vår 2025. O-spesifikk. Samordnes med landslaget/landslagstrenere

Trener-3 retter seg mot trenere for junior- og seniorutøvere og har et utviklings- og prestasjonsfokus. 

Se mer om innholdet i kursplan trener-3 
(det vil komme justeringer i kursplanen)

Spørsmål: Kontakt lene.kinneberg@orientering.no 

 




Ønsker du eller noen i din klubb å jobbe som orienteringsinstruktør i skoleferien?

Postet av Norges Orienteringsforbund den 1. Apr 2024

Bidra til godt ferietilbud for barn fra 10 – 13 år!


 

Gjennom skole- og rekrutteringsprosjektet samarbeider Norges Orienteringsforbund med Den Norske Turistforening og Friluftsrådenes Landsforbund om å tilby orienteringsinstruktører til deres Friluftsskoler. 
 
 
 Friluftsskolen er et ferietilbud i nærmiljøet for barn i alderen 10-13 år. De aktuelle Friluftsskolene arrangeres i sommerferien.

 

I tillegg til jobbmuligheten er dette en flott arena for å synliggjøre de lokale orienteringsklubbene og reklamere for aktuelle aktiviteter for aldersgruppa og deres familier.

For mer informasjon, se: her


 Merk frist for å inngå avtaler som er 17. mai!

 

Håper dette er interessant for deg eller noen i din klubb! 
 
 Ved eventuelle spørsmål:

HenningBratland.Carlsen@orientering.no





Bli med på temakveld i regi av mentorprogram og lær mer om «Mangfold, idrett og inkludering!»

Postet av Norges Orienteringsforbund den 1. Apr 2024

24. april skal Hallgeir Martinsen og Eline Aase prate om motivasjon, stressmestring, psykologisk trygghet, prestasjon under press og forholdet mellom skader og stress.


24. april skal Hallgeir Martinsen og Eline Aase prate om motivasjon, stressmestring, psykologisk trygghet, prestasjon under press og forholdet mellom skader og stress.


 
 I regi av mentorprogrammet for å få med flere kvinnelige ledere og trenere arrangeres det i vår ytterligere en temakveld:


 Onsdag 24. april kl 18.30 – 21.00

Hvor:

Teams eller Idrettens Hus, Ullevål (Oslo). 

Foredragsholdere vil delta digitalt, men det settes opp felles storskjerm på Idretten Hus for de som ønsker å se foredraget sammen. På Idrettens Hus vil det bli servert enkle forfriskninger, som frukt, vafler, boller e.l. Oppfordrer til å trene sammen i forkant av temakvelden, slik at det blir en sosial og innholdsrik kveld. Det er mulighet for å dusje på Ullevål. 

For temakvelden i april (Mentale prosesser, motivasjon og kommunikasjon) vil kurslederne selv vil møte fysisk, og oppfordrer deltakere å gjøre det samme (Teams for de som ikke har mulighet til oppmøte).

Påmelding gjøres i Eventor via linkene nedenfor:


Onsdag 24. april: MENTALE PROSESSER, MOTIVASJON OG KOMMUNIKASJON


 Se mer informasjon om temakvelden nedenfor:

Tema og innhold:

 

Onsdag 24. april: MENTALE PROSESSER, MOTIVASJON OG KOMMUNIKASJON

I idretten er det stort fokus på de fysiske aspektene i form av trening osv., men denne kvelden skal vi rette fokuset mot de mentale prosessene. Vi skal snakke om motivasjon, stressmestring, psykologisk trygghet, prestasjon under press og forholdet mellom skader og stress.

 

Hvordan regulere spenningsnivå og hvilken betydning har det for prestasjon? Hva er psykologisk trygghet, og hvordan kan man skape/opprettholde dette i en treningsgruppe? Kan stress gjøre kroppen mer utsatt for skader? Hva må en leder/trener være oppmerksom på i kommunikasjon med utøver ut ifra ønsket oppfatning? 

 

Hallgeir Martinsen og Eline Aase har begge spesialisert seg innen idrettspsykologi og tilbyr rådgivning til utøvere og bedrifter. De vil dele forskning, ulike verktøy og tips, og det blir mulighet for å stille spørsmål og diskutere. Temakvelden blir lagt opp som en workshop for å inkludere deltakerne i størst mulig grad. Dette er noe alle kan lære av, uansett hvilken rolle du har i idretten. 

 

 

 

Ta kontakt ved spørsmål! Håper på god deltakelse og innholdsrike temakvelder :)

Dersom du har tips eller innspill til andre temaer du ønsker å lære mer om – ta kontakt!

 

Mvh. Solveig Hernandez Vråle

Tlf: 980 74 512 

E-mail: solveig.hernandezvrale@orientering.no