Ny og spennende utviklingstrapp for Norsk Orientering!

Postet av Norges Orienteringsforbund den 19. Jan 2024

Egen nettside med mye inspirasjon og fagstoff.

I nærmere to år har det vært jobbet med en fornyelse av den gamle utviklingstrappa for Norsk Orientering og det er godt å nå endelig kunne lansere produktet som har fått sin egen nettside, forteller prosjektleder og inspirator, Fanny Horn Birkeland.  I starten av november ble det gitt en presentasjon med smakebiter fra den nye utviklingstrappa. Siden den gang har vi jobbet iherdig med å få på plass siste innholdet på nettsiden som vi håper og tror blir et godt og levende produkt til glede og inspirasjon for både utøvere, trenere, ledere og alle som har interesse for utvikling og trening i orientering.

 

Ivar Lundanes har stått for hovedtyngden av skrivearbeidet i den nye utgaven av utviklingstrappa. Han har innhentet, bearbeidet og tilpasset fagstoff, praktiske eksempler fra o-miljøene og utarbeidet o-tekniske øvelser.

Det har i tillegg vært en rekke bidragsytere og gode kilder som er blitt benyttet til å «krydre» innholdet.  

 

Den nye nettsiden for utviklingstrappa er rikt illustrert med bilder, figurer, filmer og kart med eksempler på o-tekniske øvelser. Du finner bl.a. eksempler på beste praksis og favorittøkter til et utvalg av de beste utøverne våre og det er et rikholdig «bibliotek» av utfyllende fagstoff.

 

Vi anbefaler å ta en titt på utviklingstrappa, gjøre deg kjent med den nye nettsiden og benytte muligheten for inspirasjon til planlegging og trening framover mot nytt orienterings-år.  

Nettsiden er tilpasset for lesing fra mobil og har en god søkemotor.

 

Du finner den nye utviklingstrappa og nettsiden her: https://utviklingstrappa.idrettenonline.no 

 

Bakgrunn og mål

I år 2000 ble alle idretter tilknyttet Olympiatoppen pålagt å utvikle en modell for sin talentutvikling og i 2005 ble utviklingstrappa til Norges Orienteringsforbund lansert. Det har vært noen mindre justeringer i de siste 18 årene, men vi har sett behovet for en større revideringsjobb og oppdatere til dagens standarder.
 Ikke minst har det vært et ønske og mål å gjøre utviklingstrappa mer tilgjengelig og levende for målgruppene når det gjelder innhold og presentasjon og at «sluttproduktet» i mye større grad blir brukt av målgruppene.  

 

Hensikt med utviklingstrappa

Målet er å sikre en systematisk utvikling av utøverens ferdigheter fra start som nybegynner til man er mer erfaren.

Utviklingstrappa er ment som et verktøy for trenere, utøvere, ledere og foreldre både i klubb, krets og forbund. Den som skal gi en praktisk og hensiktsmessig veiledning til å lage gode treningsopplegg som er tilpasset for de ulike nivåene i orientering og vise hvilke «krav» som bør stilles til utøvere på de forskjellige nivåene.

Utviklingstrappa beskriver en god progresjon i treningsarbeidet for å utvikle de egenskapene som er viktigst for å prestere i orienteringsløp: o-teknikk, utholdenhet, løpeteknikk, mentale egenskaper m.fl.

 

Utviklingsområder i den nyreviderte versjonen 2023

I likhet med mange andre særforbund, har det vært et ønske om å flytte fokus fra «toppidrett» til heller å inkludere «alle» aktive og fokusere på at man i større grad har en utvikling som er uavhengig av alder.  
 Utviklingsmodellen viser en trinnvis utvikling fra man først blir kjent med orientering som aktivitet og idrett til man enten blir en utøver på høyt elitenivå eller man forblir aktiv med orientering hele livet.      

Utviklingstrappa består av syv «trinn» der trinn 1-5 bygger på tidligere modell.  Aktiv start og aktiv med orientering hele livet er nye «trinn». Trinn 1 til 5 beskriver en alderskategori, men trappa kan brukes uavhengig av alderstrinn, f.eks. treningsår. Det vil være flytende overganger mellom de ulike trinnene.
 
 Hvert trinn er stort sett bygd opp med flg. innhold:

  • Hva er viktig i den aktuelle perioden og hvilke forutsetninger behøver utøveren
  • O-teknikk (generelt, spesifikt for skog og sprint, analyse)
  • Fysisk trening (utholdenhet, styrke, løpeteknikk, spenst og hurtighet)
  • Mentale og taktiske elementer
  • Den helhetlige utøveren (pubertet og kjønnsforskjeller, ernæring og kosthold, fair play, antidoping, miljø, totalbelastning m.m.)
  • Trenerens rolle

For de som ønsker å gå mer i dybden på flere av områdene, så er det tatt med mer fagstoff og grundigere beskrivelse under «generell teori». 

Nytt i denne utgaven av utviklingstrappa er beskrivelse av orientering som en aktivitet man kan ha glede av gjennom hele livet. Den omhandler de aller fleste utøvere som har orientering som sin aktivitet med varierende ambisjoner, og denne perioden kan starte når som helst i livet.

På forsiden av utviklingstrappa finner man en klikkbar utviklingsmodell og en meny i toppen . Lenger ned på forsiden kan man lese mer om bakgrunn, prosess, mål og hensikt.  

Vi tar gjerne imot tilbakemeldinger slik at utviklingstrappa både kan oppdateres jevnlig og være et levende produkt til beste for utvikling av orienteringsløpere og treningsmiljøer.

 

 


Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.