Strålende forhold og flotte løyper under dobbelt KM-sprint i Hordaland!

Postet av Norges Orienteringsforbund den 23. Apr 2024

Perfekt ytre ramme under årets første KM!


 Premieutdeling i DH11-16 klassene på sprintstafetten under KM for Hordaland.

 

Det var nær 100 deltakere til start. Den ytre rammen var perfekt. Blå himmel, endelig varmegrader og en strålende sol innhyllet kretsmesterskapet i sprintorientering i Hordaland i Hødden i indre Sandviken søndag 21. april. 

 

Orienteringsløperne roste løypene, som var lagt i krevende og spennende byområder i mesterskapet, arrangert av Varegg Orientering.

 

Det ble kåret kretsmestere og her finner du resultatlistene i de ulike klassene:

 

https://eventor.orientering.no/Events/ResultList?eventId=19193&groupBy=EventClass


 
De mange fremmøtte fikk ta i bruk nyoppussede ”Graven” like ved Krohnengen Skole. 
 
 I det fine vårværet samlet utøverne seg der i det naturlige amfiet, mellom de ulike distansene. Da det i tillegg ble servert gratis saft og boller, var det høy stemning. 

Etter de individuelle løpene ble det arrangert stafetter, som endte opp i mange måldueller mellom utøverne fra de deltakende lagene. 

Arrangørklubben Varegg tok hjem mange seire, kanskje også som et resultat av at kretsmesterskapet så åpenbart kan sies å ha gått på klubbens ”hjemmebane”, like ved klubbhuset Badstuen og ved Mulebanen, som til høsten vil bli åpnet i ny prakt, under navnet ”Varegg Arena”. 

Det ble kåret kretsmestere i stafett og her finner du resultatlistene i de ulike klassene:

https://eventor.orientering.no/Events/ResultList?eventId=19931&groupBy=EventClass

 

 

 

Konsentrerte løpere klar til start på nyrenoverte og flotte ”Graven” like ved Krohnengen skole


Dag Bøe klar for å yte maksimalt

 

Carl Eilert Macody Lund vant stafetten sammen med sin bror Øyvind Macody Lund.


Gunnhild Stuland Tysvær i flott driv


Det var mange høydemeter å forsere fra Byfjorden opp mot Hødden


Endelig i mål!

 

 

 

Stort stafettfelt klare til start i klassen 11-16 år


 

 


Bård Hekland på passeringspost


Kamp til siste meter!


Simon Søndervik Lekve på passeringspost


 

Øyvind Macody Lund vant stafetten sammen med sin bror Carl Eilert Macody Lund

 

Trygve Buanes i mål

 

 

 

 


Vinnere H15- klasse

Vinnere i D15- klasse


 

21.04.2024

Tekst: Jørn Lekve

Bilder: Vyacheslav Mukhidinov



Idrettsforbundet ønsker styrkede inkluderingstiltak i revidert nasjonalbudsjett

Postet av Norges Orienteringsforbund den 23. Apr 2024

Norges idrettsforbund sendte denne uken frem innspill til revidert nasjonalbudsjett 2024. Dersom innspillene blir innfridd, vil dette bidra til mer inkludering og økt deltakelse i idrett og øvrige fritidsaktiviteter.


Norges idrettsforbund sendte denne uken frem innspill til revidert nasjonalbudsjett 2024. Dersom innspillene blir innfridd, vil dette bidra til mer inkludering og økt deltakelse i idrett og øvrige fritidsaktiviteter.

Les NIFs innspill til revidert nasjonalbudsjett 2024 her.

– Vi vil gjøre norsk idrett enda bedre, for enda flere, på alle nivåer. Vårt mål er å skape livslang idrettsglede for alle, uansett forutsetninger, økonomi og resultatlister. Skal vi lykkes må de offentlige tilskuddene til inkluderingstiltak i idrett og andre fritidsaktiviteter styrkes, sier konstituert idrettspresident Arne Bård Dalhaug.

Økt tilskudd til aktivitetshjelpemidler

I år gikk potten for aktivitetshjelpemidler for personer over 26 år med nedsatt funksjonsevne tom rekordtidlig, før utgangen av januar. Norges idrettsforbund forventer en betydelig styrking av denne ordningen for å sikre at alle som har behov for slike hjelpemidler kan motta støtte til formålet.

– Dagens praksis har først og fremst alvorlige konsekvenser for alle som er avhengige av hjelpemidler for å kunne delta i samfunnet på lik linje med alle andre. Uten hjelpemidler mister de i realiteten retten til fritid og deltakelse i samfunnet. Ordningen må derfor styrkes betydelig hvis myndighetenes mål om mangfold og inkludering i idretten og frivilligheten skal kunne innfris, sier Dalhaug.

Norges idrettsforbund foreslår:

  • At Stortinget tilfører ordningen 122 millioner kroner og dermed øker bevilgningen til aktivitetshjelpemidler for personer med nedsatt funksjonsevne over 26 år til 200 millioner kroner i 2024.
  • At ordningen gjennomgås og revideres for å ivareta de behovene den er ment å skulle dekke og samtidig gjøres funksjonell, relevant og bærekraftig.
  • At støtten til aktivitetshjelpemidler til personer over 26 år må gjøres om til en overslagsbevilgning (alle som trenger støtte, skal kunne få den hjelpen de har behov for).

Regelstyrt momskompensasjon

De siste årene har regjeringen innfridd sine løfter om full momskompensasjon for varer og tjenester og til idrettslag som bygger egne idrettsanlegg. Det er gledelig. Samtidig forventer Norges idrettsforbund at regjeringen følger opp sine egne lovnader og sørger for at denne ordningen rettighetsfestes i tråd med regjeringserklæringen.

– Regjeringen, med støtte fra SV, har de siste årene sikret full momskompensasjon for varer og tjenester, men så lenge størrelsen på momskompensasjonen er avhengig av politiske vedtak i hvert statsbudsjett og en eventuell oppfølging i saldert budsjett, vil det fortsatt være en usikkerhet. En rettighetsfesting av merverdikompensasjonsordningen vil medføre en større grad av forutsigbarhet for idrettslagenes økonomi og være med på å holde deltakeravgiftene nede, sier Dalhaug.

Norges idrettsforbund foreslår:

  • At ordningene med merverdikompensasjon for varer og tjenester og til idrettslag som bygger egne anlegg rettighetsfestes

 

Økt tilskudd til oppfølging av handlingsplan for deltakelse

Regjeringen varslet i sitt forslag til statsbudsjett for 2024 en handlingsplan for deltakelse. Det ble satt av 10 mill. kroner til oppfølging av tiltak i handlingsplanen. Planen skal legges frem om kort tid.

– I vårt innspill til statsbudsjettet for 2025 har vi bedt om at det settes av minimum 200 millioner kroner til å følge opp forslag og tiltak i denne handlingsplanen. Samtidig kan vi ikke vente til neste år før vi går i gang med dette viktige arbeidet. Derfor foreslår vi at det allerede i revidert nasjonalbudsjett settes av midler til dette formålet, sier Dalhaug.

Norges idrettsforbund foreslår:

  • At Stortinget gjør en tilleggsbevilgning til kap 315, post 78 på 100 millioner kroner avsatt til oppfølging av Regjeringens handlingsplan for like muligheter til å delta i kultur-, idretts- og friluftsaktiviteter, slik at oppfølging av handlingsplanens forslag og tiltak kan settes i gang allerede i 2024.

Behov for å styrke tilskuddsordningen til inkludering av barn og unge

Norges idrettsforbund forventer en tilstrekkelig finansiering for å følge opp Fritidserklæringen som slår fast at alle barn skal ha rett til å delta på minst én fritidsaktivitet.

– Vi er bekymret for at det ikke er tilstrekkelig midler til lokale tiltak på dette området, særlig for aktivitetstypene; lokal fritidskasse, aktivitetsguide og utstyrssentral. Vi mener derfor at det i revidert budsjett bør gjøres en tilleggsbevilgning til en eller flere av disse aktivitetstypene, avslutter Dalhaug.

Norges idrettsforbund foreslår:

  • At Stortinget gjør en tilleggsbevilgning til kap 846, post 61, særlig satt av til aktivitetstypene lokal fritidskasse (4.4), aktivitetsguide (4.5) og utstyrssentral (4.3), for å hindre at økonomiske barrierer skal hindre barn og unges deltakelse i fritidsaktivitet.

 



Rekordresultat for Norsk Tipping gir rom for en etterlengtet anleggssatsing

Postet av Norges Orienteringsforbund den 23. Apr 2024

Fra Norsk Tippings overskudd i 2023 vil 3 723 millioner kroner bli fordelt til idrettsformål i år, noe som er 288 millioner kroner mer enn i 2023.


Norsk Tippings årsresultat økte med over 500 millioner kroner i 2023 samtidig som en nylig rapport fra Oslo Economics viser at problemspillingen reduseres.

– Dette er gledelige nyheter som viser at det tverrpolitiske arbeidet som er gjort de senere årene for å styrke den norske pengespillmodellen, virker etter intensjonen. Andelen problemspillere har gått betydelig ned som følge av flere effektfulle tiltak for å regulere tilgangen fra de uregulerte spillselskapene til det norske spillmarkedet. Dette vil ifølge rapporten gi en samfunnsøkonomisk besparelse på inntil 50 milliarder i løpet av en tiårsperiode, sier konstituert idrettspresident Arne Bård Dalhaug.  

Fra Norsk Tippings overskudd i 2023 vil 3 723 millioner kroner bli fordelt til idrettsformål i år, noe som er 288 millioner kroner mer enn i 2023.

– Rekordoverskuddet fra Norsk Tipping gir et større rom for den store og målrettede satsingen på bygging og rehabilitering av idrettsanlegg som regjeringen har beskrevet i regjeringserklæringen, sier Dalhaug.

Investeringsnivået for bygging av idrettsanlegg har vært vesentlig lavere under og etter pandemien enn det var i årene fram mot 2020. Norges idrettsforbund har en klar forventning til at staten bidrar til å snu den negative trenden og at vi igjen får fart på anleggsbyggingen.

– Anlegg er helt nødvendig for å sikre at alle barn kan være med i idrettslagene rundt om i hele landet. I dag er det dessverre barn som ikke får delta sammen med venner og klassekamerater på grunn av anleggsmangel og lange ventelister. Dette må det gjøres noe med, sier Dalhaug.

– Kulturministeren skal om ikke lenge legge fram en ny nasjonal anleggsplan. Her forventer vi at tilskuddene til bygging og rehabilitering av idrettsanlegg økes, og at det foreslås løsninger som gjør at tilskuddene kan utbetales mens anleggene bygges og ikke flere år senere, slik tilfellet ofte er i dag, avslutter idrettspresidenten.

 



Inviterer til webinar om orientering for utviklingshemmede 6. mai!

Postet av Norges Orienteringsforbund den 23. Apr 2024

Få innblikk i hva som gjøres for å få med flere utviklingshemmede!


Vi inviterer til webinar om orientering for utviklingshemmede 6. mai.

Mandag 06. mai fra 20.30 til 21.30 digitalt over teams.

Målgruppe: foreldre, trenere, ledere, utøvere og andre med interresse for temaet.  

Program 

  • Hva gjør vi i dag og hvilke nye tanker har vi for å få med flere utviklingshemmede 
  • Det nye konseptet "superorientering"
  • Arbeidsgruppe
  • Spørsmål og innspill 

 

Hva er superorientering? Vi starter opp prosjektet "superorientering" som skal være en egen klasse for utviklingshemmede. Dette er tenkt som et tilleggstilbud som deltagere selv kan bestemme om de vil delta i ordinære klasser og/eller den nye klassen. 

 

Hva er arbeidsgruppen? Vi søker etter personer som ønsker å sitte i en arbeidsgruppe for å utvikle superorientering. Vi ønsker både foreldre, trenere, ledere og utøvere i målgruppen velkommen til arbeidsgruppa.

Påmelding: 

Eventor - Aktivitet: Webinar om orientering for utviklingshemmede - 6. mai


 Påmeldingsfrist: mandag 6. mai kl. 12:00.

 





Helseattest for 2024-sesongen!

Postet av Norges Orienteringsforbund den 23. Apr 2024

Nå som digital løsning!



 

Samtlige junior- og seniorløpere som går med ambisjoner og drømmer om å representere Norge i 2024 skal levere helseattest innen 1.mai!

De som eventuelt skal representere i SkiO-sesongen 24/25 og ikke har godkjent attest fra tidligere må levere denne innen 1.november


Praktisk gjennomføring-utøver: 
   
  Egenerklæringen: 

1: Den digitale Helseattestløsningen krever at utøver over 16 år har egen Bank ID.  For utøver under 16 år logger foresatte inn. 
 2: Utøver/foresatt går inn på følgende link: 
https://www.helseboka.app/combinedcheckin/6
  3: logger seg på med Bank ID eller Bank ID på mobil 
  4: Dersom du er logget inn som foresatt må du velg hvem du ønsker å registrere. 
5: Svar på skjemaet ved å følge instruksjonen og avslutt med å trykke på Send Egenerklæring 
  6: Du vil motta SMS med bekreftelse på mottatt egenerklæring. 

Legeundersøkelsen: 

1: Bestill time hos legen i god tid 
  2: Skriv ut infoskrivet med papirutgave av legeundersøkelsen under og ta det med til legen i tilfelle legen av en eller annen grunn ikke får sendt inn digitalt. 
  3: Legen går gjennom egenerklæringen, fyller ut og sender inn legeundersøkelsen. 
  OBS! Dersom legen ikke får sendt inn digitalt må du som utøver sende legeerklæringen (sjekk personalia!) per post til forbundets lege (Håvard Dybdahl, Julsborg 26, 7607 Levanger).
  
 Lenke til infoskrivet for leger ser du: 
her 

Praktisk gjennomføring- legen: 

Legeattesten:
 1: Legen går inn på følgende link: 
https://www.helseboka.app/combinedcheckin/6/thirdparty  
  2: Logg inn med Bank ID eller Bank ID på mobil 
  3: Fyll inn fødselsnummeret til utøveren og trykk søk 
  4: Trykk på kortet med utøveren og du vil få opp to faner 
  5: Gå inn på egenerklæringen og gå gjennom den 
  6: Gå så inn på Helseattesten og fyll ut legeerklæringen 
  7: Huk av for samtykke og send inn 
  8: Når det er gjort vil du få en bekreftelse på SMS. 

 

Generelt:

Helseattestordningen er et samarbeidsprosjekt mellom flere særforbund og Sunn Idrett. Norsk idrett setter utøvernes helse foran prestasjon, samt ønsker sunne og friske utøvere. Helseattesten skal avdekke om utøver har ernæringsmessige eller andre relevante medisinske utfordringer i forhold til om de er helsemessig skikket til å representere et eller flere av særforbundene i ordningen.  

Attesten består av to deler. Både egenerklæringsskjemaet og legeerklæringen må være utfylt, samt signert og sendt inn digitalt før innleveringsfristen.

Helseattestansvarlig i NOF gjennomgår alle helseattestene som sendes inn, uavhengig av om utøvere er tatt ut til representasjon eller ikke. 

Praktisk er det opp til utøverne selv å administrere prosessen. Utøver/foresatte er ansvarlig for at helseattesten er levert i tide, og derav kan ha godkjent attest før eventuelt uttak til landslagsrepresentasjon. 

Det er frivillig å gi fra seg helseopplysningene. Ved signering av helseattesten legges det til grunn at utøver har avgitt helseopplysningene basert på et frivillig, uttrykkelig og informert samtykke. Samtykket kan til enhver tid trekkes tilbake. Helseopplysningene vil da bli slettet. Er utøver under 16 år, skal foresatte med-signere (foresatte logger inn og fyller ut sammen med utøver). 

Vurderingen:
   
  Attesten vurderes av lege i forbundet. Ved godkjent attest vil du motta en SMS på det. Om det trengs ytterligere informasjon eller attesten ikke er godkjent vil du bli kontaktet av helseattestansvarlig lege i NOF. 
   
Øvrige spørsmål: 
 Spørsmål om behandling av opplysninger, hvem som har tilgang til opplysningene, oppfølging av helseattesten samt øvrige spørsmål om helseattesten kan rettes til Lege Håvard Dybdahl: 
havard.dybdahl@icloud.com